Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η δίκη για τη λεγόμενη υπόθεση της Greek Μafia, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας. Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την προσεχή εβδομάδα, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα βρίσκεται στη θέση του προέδρου του δικαστηρίου κι επομένως αν πρακτικά η αποδεικτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που έχει περάσει έως σήμερα από 40 κύματα, είναι 19 άτομα, μεταξύ αυτών απόστρατοι και εν ενεργεία υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόροι και ποινικοί από τον κόσμο της νύχτας. Η δίκη αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στο κέντρο της Αθήνας. Κεντρικό στοιχείο της δικογραφίας είναι ένα πόρισμα 70 σελίδων της ΕΥΠ, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ακόμη και φωτογραφίες εμπλεκόμενων να ανταλλάσσουν πακέτα με χρήματα σε πάρκα και εκκλησίες.
Τέσσερα από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας έχουν δολοφονηθεί μετά το 2018, χωρίς όμως κάποιο από τα χτυπήματα να έχει εξιχνιαστεί. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος περιγράφεται ως «ταμίας» της οργάνωσης, τον πρώην αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, ο οποίος θεωρείτο πρόσωπο-κλειδί για τη διατήρηση των ισορροπιών στον κόσμο της νύχτας, τον Δημήτρη Καπετανάκη, ποινικό κατηγορούμενο σε υποθέσεις «νονών», κι επίσης τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.
Για την εξιχνίαση της δολοφονίας του τελευταίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη καμπάνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως λόγω ενεργειών των δημοσιογραφικών ενώσεων, εξαιτίας της οποίας ασκείται πίεση στην κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές για τον εντοπισμό των δραστών και των ηθικών αυτουργών. Ο Καραϊβάζ διατηρούσε επαφή με κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση της Greek Mafia, απαντώντας ότι δουλειά του δημοσιογράφου είναι να μιλά με όλους.
Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Αφορά τα πλημμελήματα της υπόθεσης, τα οποία διαχωρίστηκαν υπό τον φόβο παραγραφής. Ο συνήγορος ενός κεντρικού κατηγορούμενου, πρώην απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, έθεσε επανειλημμένα το ζήτημα της εγκυρότητας των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ – σημειωτέον ότι πολλές απομαγνητοφωνήσεις είναι χειρόγραφες. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα του συνηγόρου, παρά την αντίθετη στάση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος έφτασε να χαρακτηρίσει το πόρισμα ως συρραφή «ανώνυμων καταγγελιών».
Στα τέλη Νοεμβρίου, εν μέσω δημοσιεύματων για τις υποκλοπές, η πλευρά του ίδιου κατηγορούμενου ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τηλεφωνικές υποκλοπές να έγιναν το 2016 με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Pegasus, προπομπό του Predator. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και προχώρησε στην εξέταση πέντε μαρτύρων, κι επιπλέον στην απολογία του πρώτου κατηγορούμενου. Σε εκείνο το σημείο, όπως περιγράφουν παράγοντες της δίκης, παρενέβη ο εισαγγελέας της έδρας αναφορικά με το αίτημα επί του παράνομου λογισμικού, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκ νέου ένταση και το ζήτημα αποχής (σσ: αποχώρησης) του προέδρου.
Στη δίκη της Greek Mafia που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως προαναφέρθηκε, εξετάζονται τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Για τα κακουργήματα η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας και μόλις τον περασμένο Αύγουστο οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την πορισματική τους αναφορα. Στην έκθεση 60 σελίδων, το περιεχόμενη της οποίας τέθηκε υπόψη του Magazine, ζητείται η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων, μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, εκβίαση κ.α.
1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ
Οι εξεταζόμενοι είναι εν πολλοίς ο ίδιος πυρήνας ατόμων που δικάζονται σήμερα για την υπόθεση της Greek Mafia. Εκτός από τα «γαλόνια» των αστυνομικών που φέρεται να εμπλέκονται (πρώην στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και του Οργανωμένου Εγκλήματος, σημερινό στέλεχος στην Ασφάλεια κλπ), επομένως το ύψος στο οποίο φέρεται ότι έφτανε η διαφθορά εντός του Σώματος, η υπόθεση προκαλεί βέρτιγκο εξαιτίας και των αριθμών της δικογραφίας.
«Οι χώροι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κάλυψης και προστατεύονταν από το κύκλωμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ανέρχονταν συνολικά περίπου στους 900: 300 χαρτοπαικτικές λέσχες-καζίνο, 350 οίκοι ανοχής και 250 καταστήματα studios και strip shows», σημειώνεται στην πορισματική έκθεση για τα κακουργήματα. Οι ιδιοκτήτες, ανάλογα με την περίπτωση, φέρεται να κατέβαλαν μηνιαίως από 1.000 έως 7.000 ευρώ, δηλαδή τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.
«Τα ποσά παραδίδονταν στον Μ. που επιχειρούσε είτε αυτοπροσώπως είτε κυρίως μέσω απόστρατων αστυνομικών που γνώριζε, αλλά και δικηγόρων και ιδιωτών, οι οποίοι εν συνεχεία δωροδοκούσαν εν ενεργεία αστυνομικούς υπαλλήλους», ώστε η λειτουργία όλων των παραπάνω παράνομων επιχειρήσεων να περνά κάτω από τα ραντάρ των Αρχών. Στον φάκελο περιγράφεται ο ρόλος καθενός από τους «ταμίες» του δικτύου και των μεσαζόντων, οι ακριβείς μέρες του μήνα που έπρεπε να γίνονται οι πληρωμές, κι επίσης ψευδώνυμα εμπλεκόμενων και συνθηματικά - για παράδειγμα τα χρήματα αποκαλούνται «πακέτα», «ψηλά κουτάκια» ή «ψηλά κιβώτια», τα οποία φέρεται να αλλάζουν χέρια όταν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί «πηγαίνουν για περπάτημα».
Σε ένα σημείο, εμπλεκόμενος δικηγόρος που κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος, είπε: «Είναι το μόνο εύκολο πράγμα οι δικαστικές Αρχές να εξακριβώσουν την αλήθεια, καλώντας τις εκδιδόμενες-ιδιοκτήτριες των οίκων ανοχής και όχι να τις καλέσει το Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και να πάει την προηγούμενη βραδιά ο “κερατάς-φίλος” και να τους πει ότι αύριο σας έχει καλέσει το Εσωτερικών Υποθέσεων και “προσέξτε τι θα πείτε, γιατί αμέσως θα γνωρίζουμε τι είπατε”».
Οι ύποπτοι, η παραπομπή ή μη των οποίων στο ακροατήριο του Κακουργιοδικείου έχει ακόμη πολύ δρόμο, αρνούνται όλα τα παραπάνω. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το κύκλωμα και ότι οι συνομιλίες τους, όπως καταγράφηκαν από την ΕΥΠ, ερμηνεύονται αυθαίρετα και με υποκειμενικές κρίσεις των προανακριτικών υπαλλήλων που έκαναν τις απομαγνητοφωνήσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Reporters United, η υπόθεση της Greek Mafia συνδέεται με την υπόθεση του Ηλία Μίχου στον Κολωνό, αλλά και την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη, η οποία βρίσκεται στο ακροατήριο. Η σύνδεση με την υπόθεση του Κολωνού προκύπτει από τον οίκο ανοχής που μεταφερόταν η 12χρονη, η ιδιοκτήτρια του οποίου (με το ψευδώνυμο «Μαρίνα») περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek Mafia. Σε μία συνομιλία της με δικηγόρο, ακούγεται ο παρακάτω διάλογος:
«Μαρίνα»: Τι έγινε, άλλαξαν εκεί πέρα, άλλαξε ο διοικητής;
Δικηγόρος: Όχι, τίποτα δεν έχει αλλάξει, ίσα ίσα από τότε που άλλαξε ο διοικητής δεν τις πηγαίνουν (σ.σ. τις ξένες κοπέλες που εργάζονται στους οίκους ανοχής) στο Αλλοδαπών. Έχει καιρό που άλλαξε, και μάλιστα προς το καλύτερο για μας. Αλλά αυτό γιατί; Συνήθως ήξερα ότι πάνε κάπου που δεν ήταν συνεπείς, κι εσύ δε νομίζω να μην είσαι;
«Μαρίνα»: Βέβαια είμαι, βρε.
Η επόμενη συνεδρίαση της δίκης της Greek Mafia έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου.
Πηγή:news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου