Προλήψεις, μύθοι και πραγματικότητα επικρατούν από τον 19ο αιώνα για την Παρασκευή και 13, μία μέρα, που όταν πέφτει στο ημερολόγιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τα δεινά που θα συμβούν. Ουσιαστικά, ο αριθμός 13 θεωρείται ότι «σπάει» την αρμονία.
Η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται ως γνωστόν γρουσούζικη, ωστόσο, λίγες φορές αναρωτηθήκαμε πότε και πώς προέκυψε αυτό. Ένας από τους μύθους, πάντως, βασίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία, ενώ δεν λείπει και μία ακόμα επικρατούσα άποψη που έχει τις ρίζες της στη Βίβλο.
Πριν φτύσετε, λοιπόν, τον κόρφο σας αν σήμερα δείτε μαύρη γάτα, ή προτού αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι, διαβάστε πώς ξεκίνησαν όλα - τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.
Παρασκευή και 13: Ο μύθος του άτακτου Λόκι
Ο θεός Οντίν παρέθεσε δείπνο στη Βαλχάλα και ήταν προσκεκλημένοι 12 θεοί. Όμως εμφανίστηκε απρόσκλητος ο θεός της Απάτης, ο Λόκι και γρήγορα έγιναν 13. Δεν υπήρχε όμως θέση για εκείνον και τότε ο Λόκι κατάφερε να εξαπατήσει τον θεό του χειμώνα, τον Χουρ, και εκείνος δολοφόνησε τον θεό του φωτός και της αθωότητας, τον Μπαλντρ.
Τότε, η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον μύθο και έτσι, ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος.
Γιατί Παρασκευή;
Η Παρασκευή θεωρείται πως ίσως συνδέεται με την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα διάσημο βιβλίο της εποχής, «Παρασκευή και 13», διέδωσε ακόμα περισσότερο τις σχετικές προλήψεις.
Μία άλλη θεωρία, προέρχεται πάλι από τη Βίβλο, καθώς ημέρα Παρασκευή φέρεται να έγινε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία διασώθηκε μόνο ο Νώε και η οικογένειά του. Παρασκευή ήταν και η μέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το απαγορευμένο μήλο.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου