Το γεγονός πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εγχώριο και πανευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό με ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ Πλεύρη και Ξανθού και επιστολή προς την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ να ληφθούν συνολικά μέτρα…
Ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά προϊόντα όπως είναι γνωστά αναλγητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το κρυολόγημα, περιλαμβάνονται σε δύο λίστες του ΕΟΦ με συνολικά 232 κωδικούς που λείπουν σταθερά από τα ράφια των φαρμακείων…
Στην πρώτη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες ελλείψεις φαρμάκων ενώ στη δεύτερη περιλαμβάνονται τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα έφερναν έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας τους.
Μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 10 μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων (που έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας κρίσης) ενώ οι ανταλλαγές δηλώσεων για το τις πταίει μεταξύ του υπουργού, Θάνου Πλεύρη και του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού είναι πια καθημερινές…
Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ.
Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του, στην τελευταία παρέμβαση που έκανε σήμερα το μεσημέρι αναφέρει:
«Όσο η ζοφερή πραγματικότητα των ελλείψεων στα φάρμακα εκθέτει την κυβέρνηση και κυρίως τον υπουργό Υγείας, ο κ. Πλεύρης αποθρασύνεται: Φταίνε οι πάντες εκτός από τον ίδιο. Φταίει η παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, φταίνε οι γιατροί, φταίνε οι γονείς, φταίει πάνω απ‘ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!
Αρκετά με τη γελοιότητα και τη χυδαιότητα. Γιατί είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι η ΝΔ και κ. Πλεύρης είναι απηνείς διώκτες των πολυεθνικών φαρμάκου. Και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική χυδαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που για 1η φορά άνοιξε μέτωπο με τη διαφθορά στην Υγεία και στο Φάρμακο και «θωράκισε» θεσμικά τη φαρμακευτική πολιτική (Αξιολόγηση – Διαπραγμάτευση νέων φαρμάκων, νέο διαφανές πλαίσιο τιμολόγησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενίσχυση του ΕΟΦ-ΙΦΕΤ), υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών! Αν ο κ. Πλεύρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτή τη σοβαρή κρίση στη φαρμακευτική αγορά, ας παραιτηθεί. Ας σταματήσει όμως να εκτοξεύει «λάσπη» γιατί:
1. δεν πείθει κανένα 2 . εκτίθεται, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών και 3. δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενισχύοντας την κατακραυγή της κοινωνίας».
Της απάντησης αυτής του κ. Ξανθού με σαφείς πολιτικές αιχμές, είχε προηγηθεί η επίσης σημερινή δήλωση του κ. Πλεύρη στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει και τα πασίγνωστα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ:
«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος και θεωρεί το πρόβλημα εθνικό και πρόβλημα αποκλειστικά παράλληλων εξαγωγών τη στιγμή που η έλλειψη στην παρούσα φάση αφορά πρωτίστως φάρμακα και δραστικές που δεν εξάγονται, όπως πχ η παρακεταμόλη.
Το θράσος ωστόσο του κ. Ξανθού να μιλά για συμφέροντα είναι απαράμιλλο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων και ως αντιπολίτευση καταψήφισε κάθε μέτρο πίεσης των ακριβών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, αφού το 2015 ξέχασε να εκδώσει δελτίο τιμών αποστερώντας από το δημόσιο γύρω στα 100 εκ. που κερδίζει το κράτος από τις μειώσεις τιμών εν συνέχεια ικανοποίησε πλήρως το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας οι τιμές στα φάρμακα να καθορίζονται όχι από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, αλλά της ευρωζώνης και να υπάρχει κόφτης στην πτώση των τιμών 7%. Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε καλύτερες τιμές στα φάρμακα και ειδικά στα ακριβά φάρμακα. Ως αντιπολίτευση δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκατ. ευρώ.
Δεν στήριξε το να υπάρχει πλαφόν στο clawback στα φθηνά φάρμακα που κατά βάση είναι φάρμακα της εγχώριας παραγωγής και σήμερα παρουσιάζουν έλλειψη λόγω των ακριβών πρώτων υλών και δεν στήριξε να υπάρχει διαφορετικός προϋπολογισμός στα ακριβά φάρμακα και σε όλα τα αλλά φάρμακα, μέτρο που πάλι στηρίζει τα φθηνά φάρμακα που δεν επωμίζονται τις επιβαρύνεις των πολύ ακριβών θεραπειών.
Όσον αφορά στις παράλληλες εξαγωγές στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο και τώρα κατακρίνει τα μέτρα που οδηγούν σε λουκέτο σε όσους παρανομούν.
Σε αντίθεση με την φαρμακευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων, με πρόσημο τη δημόσια υγεία η κυβέρνηση της ΝΔ διασφαλίζει όλες τις θεραπείες στις καλύτερες τιμές, στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και την καινοτομία, παίρνει μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων και λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη διασφαλίζοντας καθημερινά με μέτρα την επάρκεια φαρμάκων και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την κοινή αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ του παγκόσμιου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων».
Να τονίσουμε βέβαια πως αναμένεται σχετική λίστα που θα εκδοθεί από Υπουργείο Υγείας και θα αναφέρει τα σκευάσματα για τα οποία θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος της έκδοσης.
Τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη
Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:
- Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη.
- Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς.
- Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη.
- Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης).
- Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη.
- Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.
Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη.
Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:
- Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη.
- Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”.
- Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη.
- Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη.
- Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό».
Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο Υγεία
Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητεί ο Έλληνας υπουργός Υγείας ο οποίος σήμερα απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.
Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός:
Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.
Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Πλεύρης
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου