Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Από αναβολή σε αναβολή η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη

 

 
 
 
Η υπόθεση έχει πάρει ως τώρα πέντε αναβολές, οι δύο φορές λόγω πανδημίας.

Επρόκειτο να δικαστεί χθες, κρατήθηκε για σήμερα και βλέπουμε… Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δεν προλάβαινε να δικάσει την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη, γιατί είχε τον αριθμό 25 στο πινάκιο του δικαστηρίου, και τη μετέθεσε μία μέρα μετά. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα εκδικαστεί και σήμερα ή θα δοθεί… έκτη αναβολή!

Η υπόθεση έχει πάρει ώς τώρα πέντε αναβολές, οι δύο φορές λόγω πανδημίας. Αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 19 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή πριν από τέσσερα χρόνια ακριβώς, αλλά αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος κάποιων εκ των κατηγορουμένων. Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου 2019, αλλά και πάλι αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου των δικαστηρίων. Ποιοι άραγε κρίνουν ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα δεν χρειάζεται να βρεθεί ψηλά στο πινάκιο του δικαστηρίου;

Ακολούθως στις 19 Μαΐου 2020 και στις 18 Μαΐου 2021 δεν εκδικάστηκε με την επίκληση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ενώ ακόμη μία αναβολή δόθηκε στις 6 Ιουνίου 2022 έπειτα από αιτήματα κωλύματος, τα οποία υπέβαλαν δύο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο ένας ήταν συνήγορος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη δίκη. Δυστυχώς, τίποτε δεν αποκλείει να υποβληθούν και πάλι νέα αιτήματα αναβολής που να οδηγήσουν σε ακόμη μία αναβολή σήμερα.

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες καταγγελίες και δέκα χρόνια από την ποινική δίωξη, αλλά η Θέμις δείχνει να αδιαφορεί, αν όχι να παρέχει άτυπη ασυλία στους αδελφούς Ψωμιάδη και τους συγκατηγορούμενούς τους για το περιβόητο σκάνδαλο με τα «45άρια» έργα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ενα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει εν μέσω τόσων αναβολών είναι η θέσπιση του άρθρου 67 του νόμου 4735/2020, με το οποίο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των αιρετών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στο οποίο αναμένεται να γίνει επίκληση από την υπεράσπιση.

Το άρθρο αυτό ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα προβληθεί ότι εξασφαλίζει αμνηστία στα κακουργήματα που αναλυτικά περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Με την ορθή ερμηνεία όμως του άρθρου δεν αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των κατηγορουμένων, καθότι αυτές δεν προέκυψαν με βάση ελέγχους στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα οικονομικού επιθεωρητή.

Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη, που σέρνεται χρόνια τώρα στα πινάκια του Εφετείου Θεσσαλονίκης χωρίς να εκδικάζεται, περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Ενα δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά 83 συμβάσεις με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και σήμερα επικεφαλής συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πηγή: efsyn.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτό δεν είναι κόμμα.Είναι φιλανθρωπική οργάνωση.Οι άγιοι Πάντες.
    Φτου να μη σας βασκάνουμε λεβέντες. Και σας που τα φάγατε(στο λαιμό να σας κάτσουν) και σας που τους βγάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεκαπέντε χρόνια περιμένουν οι αδερφοί, αυτοί οι άγιοι άνθρωποι, να αποδείξουν την αλήθεια και η παράταξη να ανασάνει από τις άδικες κατηγορίες και εξαιτίας τους νόμου Παρασκευόπουλου δεν μπορούν να το κάνουν, επειδή τους πάνε από αναβολή σε αναβολή.
    Φτάνει πια με την ομηρία της παράταξης και των άγιων αυτών ανθρώπων.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)