Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Δεν υπάρχει «φάρμακο» για τις ελλείψεις στα φάρμακα - «Θύελλα» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχει «φάρμακο» για τις ελλείψεις στα φάρμακα - «Θύελλα» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
 
 
Με το «σταγονόμετρο» οι προμήθειες φαρμάκων. Συνεχίζονται οι σοβαρές ελλείψεις, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Τι προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ελλείψεις φαρμάκων κατηγορεί την κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση, την ώρα που οι πολίτες ταλαιπωρούνται με την αναζήτηση του σκευάσματος που χρειάζονται για τη θεραπεία τους, ενώ «άφαντα» είναι και τα βασικά φάρμακα.

Μάλιστα, σήμερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με την οποία ζητά να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης μιας ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής, μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ σε περισσότερα από ένα φαρμακεία, προκειμένου να λυθεί ένα μέρος του προβλήματος. Όπως υποστηρίζει ο ΙΣΘ, λόγω των ελλείψεων φαρμάκων, όταν οι ασθενείς δεν βρίσκουν όλα τα φάρμακα της συνταγής σε ένα φαρμακείο αναγκάζονται να απευθύνονται σε διάφορα φαρμακεία και να πληρώνουν το σύνολο της τιμής του φαρμάκου που αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο και όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται και να μην υποχρεώνονται, όπως αυτή τη στιγμή συχνά συμβαίνει, να επιβαρύνονται καθ' ολοκλήρου το κόστος ενός φαρμάκου το οποίο αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο από εκείνο που εκτέλεσε μερικώς την εκδοθείσα ηλεκτρονική συνταγή λόγω ελλείψεως κάποιου σκευάσματος».

Ωστόσο, αντίθετος σε αυτή τη λύση εμφανίζεται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. O Διονύσης Ευγενίδης, υποστηρίζει, από την άλλη, ότι το «σπάσιμο» μιας ηλεκτρονικής συνταγής, η οποία περιέχει διάφορα φάρμακα, κάποια από τα οποία είναι σε έλλειψη, με τη δυνατότητα μερικής εκτέλεσης από διαφορετικά φαρμακεία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στα φαρμακεία.

«Είναι συχνό φαινόμενο να μην υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα όλα τα φάρμακα μιας ηλεκτρονικής συνταγής σε ένα φαρμακείο. Τα παραγγέλνουμε όμως και εξυπηρετούμε τον ασθενή. Με το "σπάσιμο" της συνταγής μπορεί ένας ασθενής να πάρει από ένα φαρμακείο το φάρμακο το οποίο υπάρχει και το φαρμακείο να παραγγείλει αυτό που δεν υπάρχει. Στη συνέχεια, όμως, ο ασθενής ενδέχεται να πάει σε άλλο φαρμακείο, όπου υπάρχει το φάρμακο που δεν υπήρχε στο πρώτο φαρμακείο και να το αγοράσει. Θα δημιουργηθεί, ωστόσο, πρόβλημα στο πρώτο φαρμακείο το οποίο παρήγγειλε το φάρμακο που δεν υπήρχε», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευγενίδης.

Και ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι αναζητούν λύσεις και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, η αντιπολίτευση εξαπολύει μαζικά πυρά για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Συνάντηση Τσίπρα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής: Κυβερνητική ανοχή στην κερδοσκοπία

Συνάντηση με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής είχε σήμερα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στη χώρα.

«Το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ενώ επεσήμανε πως «ιδίως με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργείται ξανά μία μεγάλη συμφόρηση και στα δημόσια νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να αδυνατεί να ανταποκριθεί».

Χαρακτήρισε ως «ζωτικής σημασίας» την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόσβαση στο φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία», στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές δικαιολογίες για διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων. «Για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή». Ενδεικτική των κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι η άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, στην οποία όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προχώρησε πριν από έναν χρόνο ο ΕΟΦ.

Τέλος, επεσήμανε πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πάντοτε φταίει κάτι άλλο πλην της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει:

«Η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε τη ρίζα του κακού για τα προβλήματα, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Πάντοτε φταίει κάτι άλλο πλην της κυβέρνησης.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των προβλημάτων, που υπάρχουν στην παραγωγή στις διεθνείς αγορές. Οι παράλληλες εξαγωγές και ο ανεπαρκής σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας γιγάντωσαν το πρόβλημα.

Θα λυθεί όταν υποχωρήσουν οι αναπνευστικές εποχικές λοιμώξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, διατείνεται το υπουργείο. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, οι σαθρές δικαιολογίες και οι υπουργικές κενολογίες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών και η ενημέρωση από τον Ε. Ο. Φ. είναι αυτονόητες ενέργειες και δεν χρειάζονται βαρύγδουπες δηλώσεις και υπουργικές αποφάσεις.

Ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα χαμηλής κοστολογικής αξίας δεν πρέπει να οδηγήσει στην πρόσθετη επιβάρυνση τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα, προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα για την υγεία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.»

 Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)