Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Σ. Μπρικμόντ: Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

 

 

Συνέντευξη παραχώρησε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σάσκια Μπρικμόντ, η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές.

Μεταξύ άλλων μίλησε για το σκάνδαλο Qatargate, εκφράζοντας την ανησυχία της για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα νέα μέτρα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή και τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» η Σ. Μπρικμόντ ρωτήθηκε για την αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στο σκάνδαλο του Qatargate εκφράζοντας φόβους «ότι δεν θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γιατί κάποια κόμματα δεν θέλουν να προχωρήσουμε όσο χρειάζεται». Κρίνει πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά φαίνεται πως εξακολουθούμε να τροφοδοτούμε το σύστημα ατιμωρησίας στο Κοινοβούλιο».

Η Μπρικμόντ δεν κρύβει τη δυσαρεσκειά της καθώς «βλέπουμε ότι η ακροδεξιά αλλά και εν μέρει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκμεταλλεύονται την κατάσταση και στοχοποιούν τις ΜΚΟ σαν να είναι όλες διεφθαρμένες. Εμείς δεν θέλουμε τα νέα μέτρα να μπλοκάρουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από το να κάνουν τη δουλειά τους».

Για το πόρισμα της PEGA για τις υποκλοπές ενημερώνει πως η Επιτροπή έλαβε τρίμηνη παράταση από την πρόεδρο Μέτσολα για το πόρισμα και εντόπισε πρόβλημα σε τέσσερις χώρες: Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

«Το προσχέδιο του πορίσματος που έχει συντάξει η Εισηγήτρια (σ.σ. Σόφι ιν’τ Βελντ) είναι εξαιρετικό. Ετοιμάζουμε διάφορες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε την Κομισιόν.

Οι χώρες πρέπει πλέον να απαντήσουν ξεκάθαρα: Για ποιον λόγο χρησιμοποιούσαν γενικά το λογισμικό παρακολούθησης. Και βέβαια, είναι σημαντικό να τεθεί το θέμα των τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, όπως επίσης και η εξαγωγή του Predator και στη Μαδαγασκάρη», σημειώνει.

Στο ερώτημα αν ανησυχεί για το κράτος δικαίου στη χώρα μας απαντά πως «έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και έχουμε και βάσιμους λόγους για αυτό. Αυτό που έγινε με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη χώρα είναι ανήκουστο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τη δουλειά της ΑΔΑΕ. Η ΑΔΑΕ είναι σημαντικό να είναι ανεξάρτητη» και δεν κρύβει την ανησυχία της πως «υπάρχουν χώρες που πλέον οδεύουν στον αυταρχισμό και ίσως η Ελλάδα είναι μία από αυτές».


► Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ

Αναρτήθηκε από: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)