Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Δυσφορία στο Μαξίμου για τις έρευνες της ΑΔΑΕ


Υποκλοπές 


 Η απόφαση της ΑΔΑΕ να ερευνήσει "στην καρδιά" των υποκλοπών δεν… ενθουσιάζει την κυβέρνηση. “Οι ανεξάρτητες αρχές να μη γίνονται τιμητές του Συντάγματος”, δήλωσε ο Γ. Οικονόμου.

Δυσφορία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στο Μαξίμου η απόφαση της ΑΔΑΕ να ελέγξει τα αρχεία των επικοινωνιακών παρόχων για τις επισυνδέσεις που ζήτησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αυτό καθώς η έρευνα πλέον φτάνει στην καρδιά του σκανδάλου των υποκλοπών και αν μη τιάλλο συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα, την ώρα που η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023.

Ερωτηθείς για την έρευνα της ΑΔΑΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε χαρακτηριστικά: “Το Σύνταγμα περιγράφει το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να λειτουργούν σεβόμενες το Σύνταγμα, ούτε να το υπερβαίνουν, ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως επισημαίνεται στην απόφαση που λήφθηκε πριν την λήξη του 2022 και δημοσιεύθηκε στην «Διαύγεια» η ανεξάρτητη αρχή αποφάσισε: «Την σύσταση Ομάδας Ελέγχου η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ΟΤΕ ΑΕ, COSMOTE AE, Vodafone Α.Ε. Τηλεπικοινωνιών και Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες Α.Ε, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου, με σκοπό να ελέγξει όλα τα σχετικά αρχεία των εν λόγω παρόχων, για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών σε σχέση με τηλεφωνικές συνδέσεις».

Η ΑΔΑΕ φαίνεται να ενεργοποιεί στην κατεύθυνση αυτή το σύνολο του δυναμικού της αφού επικεφαλής της ομάδας έρευνας θα είναι ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος. Σημειωτέον πάντως ότι κυβερνητικές πηγές έχουν διαψεύσει ότι υπάρχει σχέδιο για κατάργηση της Αρχής ή για αλλαγή του κ.Ράμμου.

Στα αξιοσημείωτα της απόφασης της ΑΔΑΕ για έρευνα είναι η έκκληση που γίνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξειδικεύσει το αίτημα που είχε διατυπώσεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή στις 7 Δεκεμβρίου ώστε να ελέγξει τις επισυνδέσεις που ζητήθηκαν από τους παρόχους. Πιο συγκεκριμένα ζητείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιορίσει το αίτημά του σε συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς προς διερεύνηση ώστε πρακτικά να διευκολυνθεί η έρευνα μια και οι επισυνδέσεις ξεπερνούν τις 15.000 κατ’ έτος.

Ευχάριστη έκπληξη για την αντιπολίτευση

Η απόφαση της ΑΔΑΕ προφανώς αποτελεί ευχάριστή έκπληξη για την αντιπολίτευση συνολικά, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 έχουν ζητήσει να γίνουν ανάλογες κινήσεις.

Με επίταση πάντως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην συνάντηση που είχε με τον Χρήστο Ράμμο στις 7 Δεκεμβρίου όσο και με την συνάντησή του με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που προηγήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφερθεί στο θέμα και στην Βουλή. Πιο συγκεκριμένα είχε αναφέρει στις 8 Δεκεμβρίου πως «τα στοιχεία, για όλη την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στα αρχεία της Εισαγγελίας, στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και βεβαίως στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους». Θύμισε μάλιστα πως οι πάροχοι «υποχρεούνται με βάση τον νόμο να κρατάνε αρχείο για τις επισυνδέσεις τις νόμιμες που κάνουν! Η VODAFONE, η WIND, η COSMOTΕ υποχρεούνται». Προσθέτοντας πως «θέλω να απευθύνω και μια προειδοποίηση εδώ και στους παρόχους. Όποιος διανοηθεί να μην τηρήσει όσα ο νόμος προβλέπει υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα διανοηθεί να μην τηρήσει τη νομιμότητα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την εξέλιξη επιστρέφοντας από την Βραζιλία όπου βρέθηκε για την ορκωμοσία του προέδρου Ιγκνάθιο Λούλα Ντα Σίλβα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να εποπτεύσουν τις εξελίξεις. Ιδίως μετά τις πληροφορίες που υπήρξαν για επικοινωνία στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ώστε να παρεμποδιστεί η έρευνα σχετικά με υποκλοπές στις εταιρίες επικοινωνιών. Σε αυτές φέρεται να ζητήθηκε να μην συνδράμουν στην προσπάθεια διερεύνησης της ΑΔΑΕ. Επίσης ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τα δικαιώματα της ΑΔΑΕ προκειμένου να πληροφορούνται όσοι έχουν παρακολουθηθεί για τους λόγους της παρακολούθησής τους.

Η κινητοποίηση της ΑΔΑΕ έφερε δυσφορία στο Μαξίμου, ενώ, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ήρθε και το αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη να προσθέσει νέα επεισόδια στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

 Αίτημα προς την ΑΔΑΕ κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη,  να ελέγξει αν ήταν υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ το τηλέφωνό της.

 

Σύμφωνα με το αίτημά της, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ζητά να ελεγχθούν ένα κινητό και ένα σταθερό τηλέφωνο που των οποίων η ίδια είναι κάτοχος και αποκλειστικός χρήστης, καθώς εντοπίστηκαν «φαινόμενα παρακολούθησης των τηλεφωνικών δυνδιαλέξεων».

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο δικηγόρος της Γιάννης Μαντζουράνης η κ. Τουλουπάκη ζητά να διαπιστωθεί «εάν και σε ποιο/α χρονικό/ά διαστημα/τα έλαβαν χώρα ουσιαστικώς παράνομες επισυνδέσεις των δύο τηλεφώνων της από την ΕΥΠ για δήθεν λόγους εθνικής ασφάλειας, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφύγει στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και να τύχει δικαστικής προστασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Την αίτηση συνοδεύει πλήρες ιστορικό από την περίοδο της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis, οι μηνύσεις Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Λοβέρδου και δημοσιεύματα για την παρακολούθησή της. Όπως σημειώνει ο κ. Μαντζουράνης οι ενδείξεις για την παρακολούθησή της είναι οι ακόλουθες: 

  • συχνά οι κλήσεις τερματίζονταν αιφνίδια παρότι γίνονταν σε περιοχές με πολύ καλό σήμα
  • υπήρξαν περιπτώσεις όπου άγνωστος παρενέβη στη συνομιλία της με άλλο πρόσωπο
  • ο ήχος της φωνής της κατά τις συνομιλίες επαναλαμβανόταν ως «επιστροφή»
  • μετά την ολοκλήρωση κλήσης, ο συνομιλητής της μπορούσε να ακούσει την επόμενη συνομιλία της
  • τα κινητά της υπερθερμαίνονταν

Με πληροφορίες από: news247.gr & efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)