Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει ξανά πολικός κυκλώνας

Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει ξανά πολικός κυκλώνας
 
 
Όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης για την κλιματική αλλαγή και τον φονικό πολικό κυκλώνα που έπληξε τις ΗΠΑ

Καλεσμένος στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του φαινομένου και έδωσε απαντήσεις.

Αυτό που είπε αρχικά ο κ. Συνολάκης είναι πως το συγκεκριμένο φαινόμενο που έπληξε τις Πολιτείες των ΗΠΑ, ο πολικός κυκλώνας ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που έχει προκαλέσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία έφτασαν πολύ νωρίτερα από ο,τι περίμεναν οι επιστήμονες.

«Αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Δεν ήταν μόνο ακραίο στην έντασή του, ήταν και ακραίο στη διάρκειά του» δήλωσε ο κ. Συνολάκης.

Συγκεκριμένα, για τον φονικό κυκλώνα επισήμανε ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο προκαλείται γιατί η θερμοκρασία της θάλασσας ήδη έχει αρχίσει σταδιακά και αυξάνεται.

«Όσο λοιπόν αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, τόσο περισσότερη υγρασία έχουμε, τόσο περισσότερο ακραία είναι τα φαινόμενα» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στα απτά παραδείγματα της κλιματικής κρίσης εξήγησε ότι «οι αρκτικές ζώνες ζεσταίνονται με ένα ρυθμό που είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορος από τον ρυθμό με τον οποίο ζεσταίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής ο υπόλοιπος κόσμος».

Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοιου είδους διάρκειας και έντασης φαινόμενα ο κ. Συνολάκης είπε ότι πια έχουμε «πολικούς κυκλώνες μεγάλης έντασης και διάρκειας» γι αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα καθώς η κακοκαιρία αυτή στις ΗΠΑ είναι δείγμα πως το σύστημα αποσταθεροποιείται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)