Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Εκλογικό μέτωπο από ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, ανένταχτους – Διεργασίες στη «μικρή» Αριστερά

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/10/5679335-1024x683.jpg 

Προς τη συγκρότηση ενός μετωπικού σχήματος για κοινή κάθοδο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές οδεύουν το  MέΡΑ25, η ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά, ανένταχτοι και προσωπικότητες με αναφορές σε μικρές οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μάλιστα, τα στελέχη του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη θα βάλουν τη σφραγίδα τους, ύστερα από συζήτηση σε κορυφαίο συλλογικό επίπεδο, στις διεργασίες  για την εκλογική πορεία του ΜΈΡΑ25 και τις συνεργασίες, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 19ης Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά φιλοδοξούν να δημιουργηθεί ένας πόλος δυνάμεων   κατά του νεοφιλελευθερισμού, με στελέχη που άλλα προέρχονται από τον προμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν αντιδρώντας στις  κυβερνητικές του επιλογές και άλλα συσπειρώνονται σε σχήματα της αντισυστημικής αριστεράς που προτάσσουν άμεσες λύσεις για την απόκρουση αντιλαϊκών μέτρων και την ανακούφιση από την επίθεση των δυνάμεων κεφαλαίου.

Πάντως, η ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά, με βάση την απόφαση της Πολιτικής της Γραμματείας της 7ης Φεβρουαρίου, συγκαλεί Πολιτικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα για να επικυρώσει την εκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ25, -κάθε κόμμα διατηρεί την πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική αυτοτέλειά του.  Οι συνομιλίες του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ –Ανυπόταχτη Αριστερά είναι προχωρημένες, ακόμα και για το όνομα του  εκλογικού σχήματος  με πρώτο του ΜέΡΑ25 και δίπλα αναφορά στους συνεργαζόμενους. Ήδη έχουν καταλήξει και στα σημεία πολιτικής σύγκλισης για συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ώστε να υπάρχει κοινή εκλογική διακήρυξη.

Αναμένεται να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του νέου σχήματος σε όλη την Ελλάδα, στελέχη της ΛΑΕ και δρώντες μαζί της. Εκτός από τον πρώην υπουργό και βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη και τη δικηγόρο Μαριάννα Τσίχλη, αναμένεται να είναι υποψήφιοι μεταξύ άλλων οι Στάθης Λεουτσάκος, πρώην Βουλευτής, Κώστας Ήσυχος, πρώην Υπουργός και Βουλευτής, πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, καθηγητής οικονομικών- Πανεπιστήμιο Λονδίνου, πρώην βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος και συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, Δέσποινα Σπανού, νομικός και πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Τη στήριξή του έχει εκφράσει και ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης. Σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας της (7 Φεβρουαρίου 2023), η  ΛΑΕ- Ανυπότακτη Αριστερά  προτάσσει ως αναγκαία μια εκλογική συμμαχία που «να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ανάταση της κοινωνίας και των κινημάτων της, να συμβάλει για να οικοδομηθεί μια αξιόμαχη αποτελεσματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από αυτές, που θα υλοποιεί παρόμοια πολιτική».

Οι επαφές της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά με οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς  δεν είχαν θετική έκβαση όσον αφορά σε κεντρική πολιτική συνεργασία για εκλογική κάθοδο . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιλέγει αυτόνομη κάθοδο με δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ενώ άλλα σχήματα που μετείχαν στον λεγόμενο χώρο διαλόγου της Αριστεράς , όπως Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο,  διαφοροποιήθηκαν από τη ΛΑΕ- Ανυπότακτη Αριστερά ως προς τις πολιτικές  εκλογικές στοχεύσεις ενώ είχαν και αντιρρήσεις για τη σύμπλευση με το ΜέΡΑ25.

Την ίδια ώρα, ανένταχτοι αριστεροί έχουν ήδη εκφράσει την στήριξή τους σε μια συνεργασία με ΜέΡΑ25, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους –σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο  οικονομολόγος και εκπαιδευτικός Χρήστος Λάσκος.

Στο κάλεσμα που έχει κάνει από καιρό το ΜέΡΑ25 για εκλογική συμπόρευση με προεκλογικό προγραμματικό πλαίσιο στη βάση επτά σημείων – από την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών και τα ζητήματα στέγης, έως τα ζητήματα δικαιωμάτων, οικονομίας, ενεργειακής κρίσης, παιδείας ανταποκρίθηκαν ήδη ανένταχτοι της Αριστεράς. Θα είναι υποψήφια στη Λάρισα η Ηρώ Διώτη, εργαζόμενη στο προσφυγικό, η οποία υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε από μέλος του το 2015, ενώ τη στήριξή τους στο ΜέΡΑ25 έχουν εκφράσει και οι  Σωτήρης Λαϊνάς,  Δρ. Ψυχολογίας και  Δημήτρης Μπαμπαλής, Ιατρός, Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Νωρίτερα είχε προσχωρήσει στο ΜέΡΑ25 ο μουσικός Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος έχει μακρά συνδικαλιστική πορεία (υποψήφιος ΜέΡΑ25 στην Β’ Θεσσαλονίκης) και η κοινωνιολόγος  Αλεξάνδρα Κορωναίου, πρώην κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη Β’ Θεσσαλονίκης, θα κατέλθει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Χριστίνα Σκαρλάτου , ενώ στην Α΄Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιοι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 Ρένα Παπαδοπούλου.

Παράλληλα,  την περασμένη Παρασκευή, συντάχτηκαν με το ΜέΡΑ25 δυο στελέχη από το χώρο του συνδικαλισμού, με έντονη δράση στους εργατικούς αγώνες.  Στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Βασίλης Στύλος, διανομέας, ιδρυτικό μέλος του σωματείου εργαζομένων της efood, ενώ στη  Β3 Νότιας Αθήνας θα είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 ο Μάριος Κρητικός, πολιτικός μηχανικός του που μεταξύ άλλων ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και μετείχε εκ μέρους του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Όσον αφορά στην προσέγγιση του χώρου της ΛΑΕ -Ανυπότακτη Αριστερά με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, είχε δοθεί το σήμα από αρχές Ιανουαρίου  με τη  συνύπαρξη  στελεχών των δυο χώρων ως ομιλητών σε πολιτικές εκδηλώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης παρουσιάζει στις 22 Φεβρουαρίου μαζί με τον Κώστα Ησυχο και τη Μαριάννα Τσίχλη το βιβλίο «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα Ιανουάριος- Αύγουστος  2015» του Γραμματέα   της ΛΑΕ -Ανυπότακτη Αριστερά Δημήτρη Στρατούλη ενώ νωρίτερα, τον Ιανουάριο, σε αντίστοιχη εκδήλωση είχε δώσει το «παρών» ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Σύγκρουση «γραμμών» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που απευθύνει δημόσιο κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις «που αρνούνται την πορεία ενσωμάτωσης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε λογικές διαχείρισης του καπιταλισμού».

Βασίζεται στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΚΣΕ) της στα τέλη Ιανουαρίου, στην οποία επισημαίνεται ότι απορρίπτεται η λογική των πολιτικών-εκλογικών συνεργασιών με δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, για να προχωρήσουν «εδώ και τώρα σε μια ισότιμη, ανοιχτή, ελπιδοφόρα πολιτική και εκλογική συνεργασία που θα δώσει με αξιώσεις και την μάχη των εκλογών, που θα ανοίξει τον δρόμο σε μια ανώτερη ενότητα προς το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και μέτωπο της εποχής μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις στην 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολιτικά επίδικα στο πλαίσιο των εκλογικών συνεργασιών. Επικράτησε η “γραμμή” του ΝΑΡ  για αυτόνομη εκλογική κάθοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κάλεσμα κοινής εκλογικής πορείας με αντικαπιταλιστικές οργανώσεις σε αντίστιξη προς την πρόταση του ΣΕΚ για εκλογική συμπόρευση και με τη ΛΑΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ότι την επιδίωξη για ισχυρή ενωτική αντικαπιταλιστική αριστερά δεν μπορεί να την υπηρετήσουν   το ΜΕΡΑ25  («διεκδικεί ορισμένες βελτιώσεις μέσα στα όρια της αστικής πολιτικής, σε μια γραμμή ουσιαστικά παρόμοια με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-2015»)  και το ΚΚΕ  («αρνείται τη συγκέντρωση δυνάμεων πάνω στους πολιτικούς στόχους ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου στο σήμερα, ενώ στα «εθνικά ζητήματα» δέχεται άκριτα τις επιδιώξεις της «δικής μας» αστικής τάξης και σε κρίσιμες μάχες -Δεκέμβρης του ’08, δημοψήφισμα του ’15- γύρισε την πλάτη στον λαό»). Για  τη ΛΑΕ σημειώνει ότι  προβάλλοντας ένα «άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης» μέσα στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης και θέτοντας  ως προτεραιότητα την πολιτική και εκλογική ενότητα με τα ΜΕΡΑ25, «τελικά, δεν ξεφεύγει από μια ρεφορμιστική αντίληψη».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των οργανώσεων Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, κ.α. και  την κοινή δράση  σε διάφορα μέτωπα  υπάρχει περιθώριο για συμφωνία μαζί τους σε βασικά σημεία του αναγκαίου προγράμματος.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)