Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε παρόντες στον διχασμό, αλλά απόντες από τα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε παρόντες στον διχασμό, αλλά απόντες από τα μέτρα στήριξης
 
«Οι Έλληνες συγκρίνουν και κρίνουν και ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα. Και σίγουρα τη λύση από το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφύγει την κριτική για το γεγονός ότι παρά την κοινωνική πίεση, η κυβέρνηση, δεν θα αναλάβει καμία άλλη πρωτοβουλία μετά το «πράσινο φως» του Άρειου Πάγου στους Servicers για πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας, παρά μόνο τη βελτίωση του σχεδόν ανύπαρκτου μέχρι σήμερα εξωδικαστικού μηχανισμού.

Από το βήμα της βουλής, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λέει ψέματα για χιλιάδες πλειστηριασμούς, ενώ υποστήριξε ότι η πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί αλλά να κατανοεί βοηθώντας τους πολίτες να ορθοποδήσουν. «H νέα ρύθμιση για τον εξωδικαστικό φέρνει πιο πυκνό δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ του 2023 για ακίνητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις για το Market Pass έχουν ξεπεράσει τις 700.000.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα καταπατημένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δίνεται λύση με διαφάνεια και δικαιοσύνη. «Μόνο από την τελευταία καταγραφή προέκυψε ότι πάνω από 80% δημόσιων εκτάσεων έχει καταπατηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η αντιφατική και άδικη κατάσταση τελειώνει σήμερα και ι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους που κατοικούν ή ασκούν το επάγγελμα τους ενώ το κράτος θα εισπράξει έσοδα.

«Το τίμημα εξαγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες στην εξίσωση όμως μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια με εκπτώσεις για πολύτεκνους άτομα με αναπηρία ή όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Κριτήρια θα αποτελούν είδος ακινήτου και διάρκεια χρήσης του» σημείωσε, προσθέτοντας ότι προβλέπονται και σαφή αντίβαρα ώστε αυτή η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άτακτη τακτοποίηση καταπατημένων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον κατηγόρησε ότι γυρίζει τις πλάτες του στα μέτρα στήριξης. «Ήσασταν απόντες από την ψήφιση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Παίρνετε διαζύγιο με την κοινωνία. Μονίμως παρόντες για πόλωση και διχασμό. Και μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε :

Οι πολίτες μπορούν να ξεχωρίζουν τον μετρημένο ρεαλιστή από τον λαϊκιστή και τη λύση από το πρόβλημα. Σύντομα θα προσφέρουν στη χώρα σιγουριά, συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, ώστε οι εκλογές της άνοιξης, να φέρουν μαζί και μία νέα άνοιξη στον τόπο, με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Το νομοσχέδιο έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη τον γόρδιο δεσμό με το κράτος. Υπάρχουν εγκαταλειμμένα ακίνητα χιλιάδες. Οι ιδιοκτήτες έμεναν σε αυτά τα ακίνητα χωρίς ουσιαστικά να τους ανήκουν. Η αντιφατική και άδικη αυτή κατάσταση τελειώνει σήμερα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν νόμιμα τους χώρους που κατοικούν και το κράτος αποκτά έσοδα. Το τίμημα της αγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες. Στην εξίσωση μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια. Οι οφειλές θα μπορούν να δοθούν με δόσεις.

Υπάρχουν και σαφείς αντίβαρα για να μην δούμε μια άτακτη τακτοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά από αντιφάσεις που ευθύνεται το ίδιο το κράτος. Στην Αττική υπάρχουν ολόκληρα οικόπεδα που είναι δασικά. Όλα αυτά επιλύονται δίκαια και με διαφάνεια. Ο έλεγχος των τίτλων θα είναι δίκαιος, ενδελεχής και αυστηρός. Δεν πρέπει να αφήνουμε ανοιχτούς φεγγίτες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει μια σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις. Ξεχωρίζω την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ των ακινήτων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από καταστροφές. Η στήριξη των αδυνάμων είναι κυβερνητική προτεραιότητα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται μαζί με το market pass που θα καλύπτει το 10% των εξόδων των οικογενειών για το επόμενο 6μηνο. Επειδή μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι αυτά είναι ψίχουλα, έχουν γίνει ήδη 700 χιλιάδες αιτήσεις.

Υπάρχει και η τροπολογία που δίνει περισσότερη προστασία στους δανειολήπτες. Μέσω των διμερών διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες και τους servicers. Ακούγοντας δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών προχωρήσαμε στις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Το δίκτυο ασφάλειας γίνεται πιο πυκνό για τον δανειολήπτη. Η πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, αλλά να κατανοεί.

Όλοι μας έχουμε κουραστεί ξαναζεσταμένα ψέματα για πλειστηριασμούς που θα γίνουν. Τα λένε αυτοί που ξεκίνησαν τους πλειστηριασμούς. Με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει κάθε ευάλωτος έχει τη δυνατότητα να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη και να ενταχθεί σε ρύθμιση. Μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό σπιτιών. Οι πρώτες κατοικίες έχουν δυνατότητα επίλυσης.

Τέλος, μια παρατήρηση, πώς απαντάτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Γυρίζοντας την πλάτη στη ψήφισή του. Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Και στα επιδόματα για τα ΑμεΑ. Παίρνετε διαζύγιο με την κοινωνία. Είστε παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό, αλλά απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τη σταθερότητα και περνά στην πρόοδο και στην προκοπή. Οι Έλληνες συγκρίνουν και κρίνουν και ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα. Και σίγουρα τη λύση από το πρόβλημα. Σύντομα θα προσφέρουν στη χώρα συνέπεια και σταθερότητα. Εμείς θα είμαστε δίπλα στον πολίτη, ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν άνοιξη στον τόπο. Για την αυτοδύναμη Ελλάδα και την αυτοδύναμη ΝΔ».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)