Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί επέμεινε ο Τσίπρας στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας;

Γιατί επέμεινε ο Τσίπρας στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας; 

 

 

 Τι συζήτησε με τον Άντονι Μπλίνκεν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Στα ψιλά πέρασε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στα γνωστά μέσα ενημέρωσης «108» και τα θέματα που έθεσε στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όμως η συνάντηση αποκτά ενδιαφέρον από την επιμονή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέσει το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν στηρίζει όπως θα έπρεπε, αποδεχόμενο τις τουρκικές θέσεις.

Οι ΗΠΑ δεν «αναγνωρίζουν» ως παραβιάσεις της Τουρκίας τα 4 ν.μ. της διαφοράς των χωρικών υδάτων που είναι στα 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου που είναι στα 10 ν.μ. σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το θέμα είχε σηκώσει το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν είχε δηλώσει ότι «Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το State Department δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει σχετικό κατάλογο, υιοθετώντας τουρκικές θέσεις για την κυριαρχία ελληνικών νησιών, η Έκθεση αυτή αποτελεί παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και σοβαρότατο πλήγμα για τη χώρα, τα εθνικά συμφέροντα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αποστόλη Ζουπακιώτη από το ΚΥΠΕ το 2020, «η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί – όπως αναφέρει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.»

Πιο συγκεκριμένα η Έκθεση αναφέρει ότι «Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Δεύτερον, η Ελλάδα διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Το έθεσε το θέμα η κυβέρνηση ή κι αυτό το πέρασε στα γρήγορα για να μην τα χαλάσει με τα «αφεντικά» της;

Σ.Σ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)