Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Συνταξιούχοι: Από την «προσωπική διαφορά» στα… καψόνια και με τα αναδρομικά

Συνταξιούχοι: Από την «προσωπική διαφορά» στα… καψόνια και με τα αναδρομικά
 
 
Για τριχοτόμηση των συνταξιούχων και κρυφή φορολόγηση των αποδοχών τους κάνει λόγο η ΑΓΣΣΕ.

Γράφει ο

Μετά την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», μέσω της οποίας σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχοι αποκλείστηκαν από τις φετινές αύξησης του 7,75%, τώρα ξεκίνησαν και τα «ατομικά καψόνια» σε όσους τυχαίνουν οι… περιλάλητες αναπροσαρμογές.

Με την πίστωση των συντάξεων Μαρτίου, του 3ου μήνα του νέου χρόνου που ισχύουν οι αυξήσεις, πολλοί συνταξιούχοι, κυρίως των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ και Τραπεζών), δεν έλαβαν τα αναδρομικά του Ιανουαρίου.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ κ.α. οι οποίοι, κατ' αρχήν και στην πλειοψηφία τους, δεν έλαβαν αύξηση καθώς είχαν «προσωπική διαφορά». (Σ.σ.: Με βάση τον επανακαθορισμό των αποδοχών τους με τανέα-μειωμένα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου «βγαίνει» να παίρνουν… λιγότερα από όσα τους καταβάλλονται).

Όσοι όμως παλαιοί συνταξιούχου (προ του Μαΐου του 2016) είχαν περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης, καθώς και οι νεότεροι συνταξιούχοι, δικαιούνται την αύξηση. Πλην όμως δεν καταβλήθηκε για τον Ιανουάριου, ούτε με τις συντάξεις Φεβρουαρίου ούτε με τις τρέχουσες πληρωμές (συντάξεις Μαρτίου). Χωρίς μάλιστα να δοθούν εξηγήσεις από τον ΕΦΚΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως (συντάξεις ΙΚΑ-μισθωτών κ.α.), με τις συντάξεις Μάρτιου (πληρωμές μεταξύ 22 και 24/2/23), καταβλήθηκαν τα αναδρομικά Ιανουαρίου. Αλλά χωρίς εμφανή λόγω δεν δόθηκαν σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων…

«Έχουμε απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ προκειμένου να μας ενημερώσουν «πού οφείλεται αυτή η κοροϊδία;», δεδομένου ότι από τον προηγούμενα μήνα μας τάζουν τα αναδρομικά, αλλά απάντηση δεν λάβαμε» αναφέρει στο iEidiseis ο Στάθης Ανέστης (Συνταξιούχοι ΟΤΕ).

Τριχοτόμηση

Στο μεταξύ για τριχοτόμηση των συνταξιούχων και κρυφή φορολόγηση των αποδοχών τους κάνει λόγο η Ανωτάτη Γενική συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ)

- Πάνω από το 35% των συνταξιούχων δεν πήραν αύξηση και εκ των υστέρων η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην καταβολή εφάπαξ μικροεπιδομάτων, τα οποία ουδόλως επηρεάζουν (δεν μειώνουν) την πρωτοφανούς σύλληψης «προσωπική διαφορά» του Νόμου Κατρούγκαλου.

- Οι επικουρικές συντάξεις, που για το σύνολο των μισθωτών-συνταξιούχων αποτελούν την πηγή ακόμη και του 30% των εισοδημάτων τους, δεν αναπροσαρμόστηκαν. Συνεχίζουν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους λόγω πληθωρισμού.

- Η αύξηση του 7,75%, αφενός ήταν κατώτερη του πληθωρισμού (ακρίβεια άνω του 30% στα είδη πρώτης ανάγκης) και αφετέρου οι ονομαστικές αναπροσαρμογές οδήγησαν σε υψηλότερη φορολογία, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, αλλά και την παγίδα της Εισφοράς Αλληλεγγύης:

Οι φόροι «τρώνε» τις αυξήσεις

Ενδεικτικά: μια σύνταξη έως 1.400 ευρώ δεν υποχρεούνταν σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1508,5 ευρώ οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώ και επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ ήτοι το 71% της αύξησης.

Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%. Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης και κρατήσεων…

Οι συνταξιούχοι, μετά τις ονομαστικές περικοπές της περιόδου 2010-18, τώρα έχουν μείωση και στο πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα.

Η ΑΓΣΣΕ ζητεί, αφενός την χορήγηση αυξήσεων σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς το τρικ της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» και αφετέρου την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).

Πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Παράλληλα όμως υπονομεύει την βάση λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος που πρέπει να στηρίζεται: α/στην Αλληλεγγύη με την Εθνική Σύνταξη και β/στην Εμπιστοσύνη και την Δικαιοσύνη ως προς την ανταποδοτικότητα της σύνταξης!

«Εμείς οι συνταξιούχοι εκτός από την συνεισφορά μας στην ανάταξη της οικονομίας της Πατρίδας μας με μείωση του εισοδήματος μας κατά 45% επιβάλλεται να διεκδικούμε την ανταπόδοση για την αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλαμε και την ικανοποίηση των σημερινών πρόσθετων αναγκών μας λόγω πληθωρισμού!» καταλήγει η ΑΓΣΣΕ.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)