Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne

 
Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne. Ο Ισπανός σχεδιαστής έγινε διάσημος για τα αρώματα και τα σχέδια μόδας του.

Την είδηση έκανε γνωστή η γαλλική ιστοσελίδα της Le Telegramme, η οποία ανέφερε ότι ο γνωστός fashion designer έφυγε από τη ζωή σήμερα, Παρασκευή (3/2) στη πόλη Portsall της Γαλλίας, όπου και ζούσε.

O οίκος μόδας Paco Rabanne αποχαιρέτησε τον ιδρυτή του με μία ανάρτηση στο Instagram. «Ο οίκος Paco Rabanne επιθυμεί να τιμήσει τον οραματιστή σχεδιαστή και ιδρυτή μας που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Μεταξύ των πιο σημαντικών μορφών της μόδας του 20ου αιώνα, η κληρονομιά του θα παραμείνει μια συνεχής πηγή έμπνευσης. Είμαστε ευγνώμονες στον Monsieur Rabanne για την καθιέρωση της πρωτοποριακής μας κληρονομιάς και τον ορισμό ενός μέλλοντος με απεριόριστες δυνατότητες», αναφέρει στην ανάρτηση που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του.

Ποιος ήταν ο Paco Rabanne

PACO RABANNE, ΠΕΘΑΝΕ, ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο PACO RABANNE

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν, της Βασκωνίας στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του διέφυγαν Γαλλία. Εκεί, σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Τo πραγματικό όνομά του ήταν Francisco Rabaneda Cuervo και ταυτίστηκε με την Space Age αισθητική των 60s και την αρωματοποιία, καθώς τα αρώματα με την υπογραφή του σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Paco Rabanne με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις.

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του. Κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του.

Ο Paco Rabanne ήταν πρωτοπόρος στις πασαρέλες στη χρήση υλικών όπως μέταλλο, πλαστικό και χαρτί, τα οποία ένωνε με συγκολλήσεις και πριτσίνια.

Ήταν γιος της επικεφαλής μοδίστρας του σχεδιαστή Balenciaga και του συνταγματάρχη των Ρεπουμπλικανικών δυνάμεων, Francisco Rabaneda Postigo.

Ξεχώρισε για τις δημιουργίες του, όπως για το εμβληματικό φόρεμα της Τζέιν Φόντα στην ταινία «Μπαρμπαρέλα» του 1968 ενώ έντυσε ακόμη τη Μία Φάροου και την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Πηγή: ieidiseis.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)