Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Η γαλλική οργή πνίγει τον Μακρόν: 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

Η γαλλική οργή πνίγει τον Μακρόν: 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία
 
 
 
Οργή λαού στη Γαλλία κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις ενάντια στο συνταξιοδοτικό.

Όλη τη δύναμη της γαλλικής οργής νιώθει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν για το νέο συνταξιοδοτικό που αύξησε τα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη. Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σήμερα στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λυών με την αστυνομία να απαντάει με εκτεταμένη χρήση χημικών. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Νάντη, Μασσαλία και άλλες πόλεις.

epeisodia-1.jpg

epeisodia-2.jpg

epeisodia-3.jpg

epeisodia-4.jpg

Στη Λυών, η δια-συνδικαλιστική ανακοίνωσε 55.000 διαδηλωτές, ενώ η πομπή άρχισε να γεμίζει την Place Bellecour, και το τέλος της πορείας μόλις που άφησε το σημείο εκκίνησής της. Ρεκόρ συμμετοχής από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Στις 15 Μαρτίου, η δια-συνδικαλιστική ανακοίνωσε 22 000 διαδηλωτές. Από την πλευρά της, η νομαρχία μέτρησε 22 000 διαδηλωτές την Πέμπτη (ήταν 8 500 στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή).

Νέα δημοσκόπηση: 7 στους 10 εξοργισμένοι μετά την ομιλία Μακρόν

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι η χθεσινή ομιλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση με την οποία παρατείνεται η ηλικία συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, εξόργισε 7 στους 10 Γάλλους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Elabe για λογαριασμό του γαλλικού καναλιού BMFTV με 1.037 άτομα, οι Γάλλοι δεν βρήκαν πειστικές τις θέσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έγινε δεκτή χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τα σχόλια του Μακρόν στο πλαίσιο της κρίσης θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στη χώρα παρά ηρεμία.

Ενώ η ομιλία του Μακρόν εξόργισε 7 στους 10 Γάλλους, μόνο το 11% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ομιλία του Γάλλου προέδρου θα μειώσει την ένταση στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το 65% των Γάλλων αξιολόγησαν τον Μακρόν ως «κακό» πρόεδρο και το 69% ως «αλαζόνα» πρόεδρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «άδικη».

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, προβλέπει την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη κατά 2 χρόνια.

Οι Γάλλοι οργανώνουν από τον Ιανουάριο μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης, η οποία δεν έχει συμφωνηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, επέλεξε να υιοθετήσει απευθείας το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το άρθρο 49, παράγραφος 3, χωρίς να το υποβάλει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, λόγω της έλλειψης επαρκούς υποστήριξης στο κοινοβούλιο.

Στις 16 Μαρτίου ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Γαλλία μετά την απόφαση αυτή. Περίπου 900 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις οποίες η αστυνομία επενέβη σκληρά.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ορισμένοι δημοσιογράφοι και παρατηρητές ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, γεγονός που οδήγησε σε αντιδράσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από το Συνταγματικό Συμβούλιο την ακύρωση της μεταρρύθμισης, η οποία εγκρίθηκε χωρίς να υποβληθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)