Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες - Τι αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤΟ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες - Τι αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση του ΝΑΤΟ
 
Η χώρα μας εμφανίζεται να δαπανά το 2022 7,4 δισ. ευρώ, πολύ πάνω κι από τα 6,7 δισ. του 2021, που θεωρείται το υψηλότερο έως τότε ποσό που πήγε σε τέτοιες δαπάνες - Τι επισημαίνει ο «Ριζοσπάστης».
Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται η Ελλάδα το 2022, σπάζοντας κάθε …ρεκόρ στην ιστορία της!

Η χώρα μας, σε μια χρονιά που η πανδημία δεν είχε τελειώσει και που μας έλειπαν ακόμα και ΜΕΘ, εμφανίζεται να δαπανά το 2022 7,4 δισ. ευρώ, πολύ πάνω κι από τα 6,7 δισ. του 2021, που θεωρείται το υψηλότερο έως τότε ποσό που πήγε σε τέτοιες δαπάνες!
«7,4 δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αλλά... δεν βρίσκονται 50 εκατομμύρια για τη συντήρηση του σιδηρόδρομου και οι στρατευμένοι ταξιδεύουν ¨με δική τους ευθύν稻, σημειώνει χαρακτηριστικά το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» το οποίο και τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν:

«Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται και για το 2022 η Ελλάδα, με τον λαό να χρυσοπληρώνει άλλη μια χρονιά τις επικίνδυνες προτεραιότητες της αστικής τάξης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της λυκοσυμμαχίας, όπως δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σε ένα συνολικό ποσό στρατιωτικών δαπανών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, 1,052 τρισ. δολάρια (το υψηλότερο της δεκαετίας, σε άλλο ένα δείγμα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων), η Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 2022 7,4 δισ. ευρώ, πολύ πάνω κι από τα 6,7 δισ. του 2021, που θεωρείται το υψηλότερο έως τότε ποσό που πήγε σε τέτοιες δαπάνες.

Το ποσό αναλογεί σε 3,54% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τη ΝΑΤΟική νόρμα 2% ετησίως του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες. Μάλιστα, όπως και το 2021 (με το 3,7% τότε), έτσι και το 2022 η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον σχετικό δείκτη, καθώς προσπερνά και τις ΗΠΑ, που το 2022 δαπάνησαν το 3,46% (και το 2021 το 3,48%) του ΑΕΠ τους για τα πολεμικά τους σχέδια. Αλλωστε, στους σχετικούς πίνακες του ΝΑΤΟ, κάθε Ελληνας εμφανίζεται να πληρώνει το 2022 713 δολάρια (από 696 το 2021) για στρατιωτικές δαπάνες, από τα υψηλότερα ποσά ετησίως μεταξύ των λαών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Για παράδειγμα, ένας Γερμανός πληρώνει 642.

Η Ελλάδα υπερκαλύπτει και τη δεύτερη επιμέρους νόρμα του ΝΑΤΟ, από τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες το 20% να πηγαίνει για μείζονες εξοπλισμούς. Το 2022 έδωσε το 45,33% (από 37,24% το 2021), πίσω μόνο από την Ουγγαρία (48,02%). Οι ΗΠΑ έδωσαν «μόνο» 27,23%, οι Τούρκοι 25,52%, οι Γάλλοι 28,55%, οι Γερμανοί 19,93%.

Ιλιγγιώδη ποσά που πάνε για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε με νέες φρεγάτες, κορβέτες, μαχητικά κ.λπ. να ελέγξει αποτελεσματικότερα ζώνες και διαύλους, διεκδικώντας τον ρόλο του αποδοτικότερου ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό την ώρα που οπλίτες θητείας, παιδιά του ελληνικού λαού, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», για να ταξιδέψουν από την Κύπρο όπου υπηρετούν, πίσω στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν μια θέση στα C-130, αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, καλούνται να υπογράψουν δήλωση ότι επιβιβάζονται ...με δική τους ευθύνη, παραιτούμενοι «από κάθε δικαίωμα ή αξίωση» κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή των αρμόδιων οργάνων της Πολεμικής Αεροπορίας για κάθε ατύχημα ή δυστύχημα που θα συμβεί κατά τις μετακινήσεις τους.

Παραπέρα στην εκθεση τονίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως «συνεισφέρον κράτος» στο νέο Battlegroup που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία (συμμετέχει από ελληνικής πλευράς μία διμοιρία αντιαρματικών), αλλά και στις αποστολές Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης π.χ. με τα 8 UAV MQ-9 Reaper της USAFE, που μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους (από την 717 Expeditionary Attack Squadron) έχουν μετασταθμεύσει στη Λάρισα ή τα αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των Αμερικανών που σηκώνονται από τη Σούδα, ή τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ που συχνά περιπολούν στον άξονα Βάρνα - Μπουργκάς στη Βουλγαρία ελέγχοντας τη Μαύρη Θάλασσα.

Η συνεισφορά της χώρας σημειώνεται επίσης στην υλοποίηση της υπό αμερικανική καθοδήγηση άσκησης «Defender Europe 2022», που κινητοποίησε πάνω από 8.000 στελέχη από 11 χώρες, με την Ελλάδα και ειδικά την Αλεξανδρούπολη (λιμένας, οδικός και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου) να δοκιμάζονται ως κόμβος εισόδου και διεκπεραίωσης αμερικανικών μέσων και πολεμοφοδίων στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων.

Τέλος η ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική παράταξη δυνάμεων σημειώνεται στην αποστολή της λυκοσυμμαχίας στο Κόσοβο (KFOR) με τη συνεισφορά μέσων και 113 στελεχών, όπως και στις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν στη Μεσόγειο SNMG2 και SNMCMG2 με μέσα και προσωπικό».

Αναρτήθηκε από:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)