Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Κρίση στο BBC λόγω Λίνεκερ με πολιτικές προεκτάσεις: Δεύτερη μέρα χωρίς πάνελ το Match of the Day - Η πρώτη αντίδραση του παρουσιαστή

AP Photo 

 

Η απόφαση του BBC να βάλει στον «πάγο» τον δημοφιλή παρουσιαστή και άλλοτε σταρ της Εθνικής Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ λόγω της κριτικής που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Το κύμα συμπαράστασης προς τον Λίνεκερ, τον αποκαλούμενο και «Mr Nice Guy», υπήρξε πρωτοφανές. Ο άνθρωπος τον οποίο ακολουθούν 8,8 εκατ. followers στο twitter, πέραν της μεγάλης στήριξης που δέχθηκε απ' το κοινό, είχε ως συμμάχους κι όλους τους συνεργάτες του, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ιστορική εκπομπή Match of the Day δίχως τον Λίνεκερ στο πλευρό τους.
Η πιο σύντομη εκπομπή στην ιστορία

Για το λόγο αυτό, το Match of the Day του Σαββάτου (11/3), για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα δίχως κεντρικό παρουσιαστή, δίχως πάνελ και σχολιαστές, δίχως περιγραφή στους αγώνες της Premier League! Η εκπομπή ήταν σύντομη (η πιο σύντομη στην ιστορία): Μόλις έπαιξε το σήμα έναρξης, ακολούθησαν αμέσως τα highlights των αγώνων και μετά από 20 λεπτά «έπεσαν» οι τίτλοι τέλους! Αντί για ένα σόου μιάμισης ώρας, το πρόγραμμα διήρκησε λιγότερο από 20 λεπτά...

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το βράδυ της Κυριακής (12/3) καθώς η κρίση συνεχίζεται. Το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί καθώς το BBC βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διότι, εκτός των άλλων, κατηγορείται για λογοκρισία του Λίνεκερ (για κάτι μάλιστα που δεν ειπώθηκε καν στον «αέρα» του δικτύου) και μεροληψία υπέρ της βρετανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη ροή του προγράμματος σε τηλεόραση και ραδιόφωνο καθώς οι εκπομπές Football Focus και Final Score αναβλήθηκαν, ενώ προβλήματα υπήρξαν επίσης και στην κάλυψη του Radio 5Live.

Κρίση στο BBC

Η κρίση στο BBC φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν παραιτήσεις, μεταξύ των οποίων και του γενικού διευθυντή Τιμ Ντέιβι. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Ντέιβι απάντησε: «Σε καμία περίπτωση» προσθέτοντας ότι ευελπιστεί «να επιλυθεί αυτή η κατάσταση». Και συμπλήρωσε: «Για να είμαι ξεκάθαρος, επιτυχία θα ήταν, όπως το βλέπω εγώ, να επιστρέψει ο Γκάρι στον αέρα και μαζί να προσφέρουμε στο κοινό διεθνή αθλητική κάλυψη. Λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να το προσφέρουμε αυτό σήμερα».

Το ζήτημα έχει γίνει πλέον βαθιά πολιτικό καθώς αγγίζει και την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Άλλωστε δεν ήταν λίγα τα συντηρητικά μέλη της κυβερνητικής παράταξης που ζήτησαν την απομάκρυνση του Λίνεκερ απ' το BBC μετά το επίμαχο σχόλιό του με τον παραλληλισμό της μεταναστευτικής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη πολιτική που εφάρμοζε η Γερμανία των 30s...

Πήρε θέση ο πρωθυπουργός

Θέση για το ζήτημα αναγκάστηκε να πάρει και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για θέμα του BBC κι όχι της κυβέρνησης. «Ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Γκάρι Λίνεκερ και του BBC θα επιλυθεί εγκαίρως, αλλά αναμφίβολα είναι θέμα δικό τους, όχι της κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του. Ο Σούνακ ουσιαστικά θέλησε να απαντήσει στην έντονη κριτική που ασκήθηκε απ' την αντιπολίτευση και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, σχολίασε ότι η στάση του BBC στο ζήτημα Λίνεκερ θέτει «σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης απέναντι στην πολιτική πίεση»...

 Επιπλέον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, κάλεσε τον πρόεδρο του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση Σούνακ, να παραιτηθεί για να αποκατασταθεί η αντίληψη της ανεξαρτησίας στο BBC. Η Ρέιτσελ Ριβς, μέλος του Εργατικού Κόμματος, επέκρινε τους βουλευτές των Τόρις ότι «άσκησαν πίεση» στο BBC για να αποσύρει τον Γκάρι Λίνεκερ. «Η εμπιστοσύνη του κόσμου θα πρέπει να αποκατασταθεί. Θα πρέπει να δείξει το BBC ότι δεν έχει πολιτική ατζέντα».

O βουλευτής, Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι «προσωπικά διαφωνώ βαθύτατα» με τα σχόλια που έκανε Λίνεκερ συμπλήρωσε όμως οτι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμεροληψία του BBC». Επίσης, ο Γκρεγκ Ντάικ, γενικός διευθυντής του BBC από το 2000 έως το 2004, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο βρετανικός φορέας έκανε ένα λάθος θέτοντας «εκτός αέρα» τον Λίνεκερ επειδή δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση μπορεί να πει στον τηλεοπτικό σταθμό τι να κάνει. «Η αντίληψη εκεί έξω θα είναι ότι ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος είναι ένας πολύ αγαπητός τηλεοπτικός παρουσιαστής, τέθηκε εκτός μετά από πίεση της κυβέρνησης για ένα συγκεκριμένο θέμα», σχολίασε ο Ντάικ.

Το παράδοξο είναι πως υπό την πίεση των γεγονότων και θέλοντας να δείξει αντικειμενικότητα και αμεροληψία, το BBC κάλυψε ειδησεογραφικά, ακόμα και με liveblog, το θέμα Λίνεκερ!

Λίνεκερ: «Δεν μπορώ να σχολιάσω»

Στο μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου ο Γκάρι Λίνεκερ βρέθηκε στο γήπεδο της Λέστερ για να παρακολουθήσει το ματς με την Τσέλσι, ενώ το πρωί της Κυριακής βγαίνοντας απ' το σπίτι του για να πάει τον σκύλο του βόλτα, απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα». Δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: «Θέλεις ακόμα να δουλέψεις για το BBC;», «Μίλησες με τον Τιμ Ντέιβι», «Είχες συζητήσεις με τον BT ή το Sky Sports;», «Aυτό είναι το τέλος της καριέρας σας στην παρουσίαση;». Δεν έδωσε όμως καμία απάντηση παρά μόνο χαμογέλασε...

Παράλληλα, ο γιος του Γκάρι Λίνεκερ είπε ότι εκτιμά πως ο πατέρας του θα επιστρέψει στο Match of the Day - αλλά σημείωσε ότι δεν θα «υποχωρήσει στα λόγια του». Σε συνέντευξή του στην Sunday Mirror, ο Τζορτζ Λίνεκερ είπε ότι ο πατέρας του ήταν «λίγο απογοητευμένος» από το BBC που του ζήτησε να αποσυρθεί από την παρουσίαση της εκπομπής. Σε tweet που έκανε δεν έκρυψε την περηφάνια του για τον πατέρα του και τη στάση που κρατά αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Περήφανος για τον γέρο μετά από μερικές γεμάτες μέρες. Δεν χρειάζεται να απολογηθεί για το ότι είναι καλός άνθρωπος και για το ότι υπερασπίζεται τα λόγια του. Η αντίδραση του κοινού είναι συγκλονιστική. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη».

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι νούμερα τηλεθέασης του Match of the Day δεν επηρεάστηκαν από την απουσία του Γκάρι Λίνεκερ αλλά και την αλλαγή δομής της εκπομπής. Η συντομευμένη έκδοση των 20 λεπτών προσέλκυσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό τηλεθεατών. Άλλωστε με τον ντόρο που έγινε άπαντες ήθελαν να δουν πώς ακριβώς θα βγει στον αέρα η ιστορική εκπομπή...

To χρονικό της κρίσης

 Όλα άρχισαν όταν ο Λίνεκερ άσκησε κριτική στην μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, παρομοιάζοντάς την με την Γερμανία των 30s. Η διοίκηση του BBC ζήτησε απ' τον Λίνεκερ να απολογηθεί δημόσια αποσύροντας το επίμαχο σχόλιο κάτι που αρνήθηκε να πράξει ο δημοφιλής παρουσιαστής. Έτσι αποφασίστηκε να... αποσυρθεί -κι όχι να απολυθεί σε πρώτη φάση- απ' την εκπομπή μέχρι να βρεθεί μια κοινή γραμμή συμφωνίας. Τούτο συνέβη διότι υπάρχουν συμβόλαια σε ισχύ που θέτουν περιορισμούς στους παρουσιαστές του BBC ως προς τη χρήση των social media όπου δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται δημοσίως «για κομματικά και πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες».

Ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης υπέρ του Λίνεκερ που φέρνει το BBC σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και την ιστορική εκπομπή Match of the Day σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Κι αυτό διότι στην εκπομπή του Σαββάτου (11/3) για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια δεν θα υπάρξει ούτε κεντρικός παρουσιαστής, ούτε πάνελ με σχολιαστές, ούτε καν περιγραφή και σχολιασμός αγώνων!

Άπαντες αποσύρθηκαν με δημόσιες δηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Λίνεκερ. Ακόμα και η Ένωση Ποδοσφαιριστών έδωσε το ελεύθερο στους ποδοσφαιριστές να μην κάνουν δηλώσεις στο BBC εφόσον το επιθυμούν! Παράλληλα στα social media έγινε hashtag το #motd boycott με το οποίο οι χρήστες ζητούν να γίνει μποϊκοτάζ στην εκπομπή του Σαββάτου που ουσιαστικά θα βγει στον αέρα δίχως πρόσωπα και δίχως φωνή!

Το Match of the Day είναι η μακροβιότερη ποδοσφαιρική εκπομπή στον κόσμο. Άρχισε το 1964 κι απ' το 1970 έχει την ίδια θεματική δομή με εκατομμύρια τηλεθεατές να είναι φανατικοί του προγράμματος. Το Match of the Day παραμένει η πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική εκπομπή κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στον Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος παρουσιάζει το σόου επί δύο δεκαετίες.

Ντόμινο εξελίξεων

Προ ημερών ο Λίνεκερ άσκησε δριμεία κριτική στη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση παρομοιάζοντάς την με τη ναζιστική Γερμανία των 30s! Μολονότι το έκανε μέσω των social media κι όχι στον τηλεοπτικό αέρα του BBC, το βρετανικό δίκτυο αποφάσισε να τον απολύσει!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το BBC ζήτησε απ' τον Λίνεκερ να απολογηθεί για το σχόλιο που έκανε, κάτι όμως που ο ίδιος αρνήθηκε να πράξει. Αυτό οδήγησε τη διοίκηση του BBC στην απόφαση να τον ωθήσει στην έξοδο καθώς στη μεταξύ τους σύμβαση υπάρχει όρος να μην προβαίνει σε πολιτικά σχόλια. Η «απόλυση» του Λίνεκερ όμως, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων καθώς σιγά-σιγά αποσύρθηκαν απ' τη δημοφιλέστερη εκπομπή του BBC όλοι οι διάσημοι συμπαρουσιαστές του, ενώ παράλληλα ασκήθηκε έντονη κριτική προς τον πανίσχυρο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από σύσσωμο τον βρετανικό Τύπο για λογοκρισία...

Αποσύρθηκαν Σίρερ και Ράιτ για συμπαράσταση

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Λίνεκερ, πρώτος δήλωσε ότι αποσύρεται απ' την εκπομπή ο άλλοτε κανονιέρης της Άρσεναλ Ίαν Ράιτ κι ακολούθησε λίγο αργότερα ο άλλος θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου και νυν τηλεσχολιαστής Άλαν Σίρερ αλλά και το υπόλοιπο πάνελ. Επίσης, αποσύρονται και οι σχολιαστές των αγώνων. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν ούτε περιγραφές, ούτε σχολιασμός αγώνων για πρώτη φορά! Παράλληλα, υπέρ του Λίνεκερ έχει προκληθεί ένα κύμα συμπαράστασης και στα social media -και όχι μόνο- καθώς γίνεται λόγος για ξεκάθαρη λογοκρισία απ' την πλευρά του BBC και μάλιστα για κάτι που δεν ειπώθηκε στον αέρα του καναλιού.

Όλα άρχισαν όταν ο Λίνεκερ σχολίασε επικριτικά το νέο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ως κεντρικό σλόγκαν το «Stop the boats» (Σταματήστε τις βάρκες). Αυτές οι λέξεις αναγράφονταν στο πόντιουμ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για το νομοσχέδιο. Μάλιστα το «Stop the boats» αναφέρθηκε δυο φορές και σε βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών, που προσπαθεί να εμποδίσει οποιονδήποτε μετανάστη να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κάτι περισσότερο από άθλιο»

Υπήρξαν πολλές επικρίσεις για αυτή την πολιτική της αγγλικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο Λίνεκερ ύψωσε περισσότερο τη φωνή του. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπο που προέρχεται μεν απ' τον αθλητισμό, δεν τηρεί δε «απολιτίκ» στάση. Συχνά πυκνά εκφράζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ κατά το παρελθόν έχει φιλοξενήσει και πρόσφυγες στο σπίτι του.

Πόσταρε στα social media το επίμαχο βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών γράφοντας: «Θεέ μου, αυτό είναι κάτι περισσότερο από άθλιο». Οι περισσότεροι συμφώνησαν μαζί του, όμως υπήρξαν και επικριτικά προς τον ίδιο σχόλια.

«...Η Γερμανία του '30»

Ένας χρήστης τού τόνισε ότι «παρεκτρέπεται» και ο Λίνεκερ απάντησε ότι: «Ως χώρα δεχόμαστε μακράν λιγότερους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική αυτή είναι αμέτρητα σκληρή στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με την γλώσσα που χρησιμοποιείται να μην διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία του '30, και εγώ παρεκτρέπομαι;».

Η συγκεκριμένη αναφορά του Λίνεκερ στην πολιτική που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση κάνοντας ουσιαστικά τον παραλληλισμό με την πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας των 30s, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και γενικώς της συντηρητικής πλευράς στο Νησί. Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» από τα σχόλια και τόνισε ότι «το πλάνο μας είναι νόμιμο». Επίσης, ο αντιπρόεδρος των Τόρις, Λι Άντερσον, σχολίασε ότι «ο Λίνεκερ πρέπει να περιοριστεί σε θέματα ποδοσφαίρου». Μάλιστα οι πιο συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν ακόμα και την απόλυση του Λίνεκερ, κάτι που τελικά δεν άργησε να συμβεί...

Ζήτησαν και... πέτυχαν την απομάκρυνσή του

Αρχικά, εκπρόσωπος του BBC σχολίασε ότι «θα υπενθυμίσουμε στον Γκάρι τις ευθύνες του, καθώς ο οργανισμός έχει συγκεκριμένο κανονισμό για την χρήση των social media». Το BBC λέγεται ότι ζήτησε απ' τον Λίνεκερ είτε να απολογηθεί, είτε ανασκευάσει, κάτι όμως που δεν έπραξε ο άλλοτε σταρ της Εθνικής Αγγλίας και παρουσιαστής της εκπομπής «Match of the Day» απ' το 1999. Κι ακολούθησε η απόλυσή του καθώς όπως ελέχθη «παραβίασε τις οδηγίες του Μέσου» και «δεν θα έπρεπε να τοποθετείται σε κομματικά πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες».

Βεβαίως, όπως επεσήμαναν πολλοί χρήστες στα social media, όταν ο Λίνεκερ προ μηνών επέκρινε το καθεστώς του Κατάρ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εκπομπής του στη διάρκεια του Μουντιάλ, το BBC δεν είχε πρόβλημα και δεν έβαλε φρένο στα όσα έλεγε ο παρουσιαστής. Προφανώς διότι τότε ήταν «εντός γραμμής». Σημειωτέον ότι ο Λίνεκερ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο βρετανικό κοινό, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC με αμοιβή που ξεπερνά τα 1,35 εκατ. λίρες.

Κύμα συμπαράστασης

Απ' τη στιγμή που έγινε γνωστό πως απολύθηκε, υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς τον Λίνεκερ από φίλους, συμπαρουσιαστές, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, απλούς φιλάθλους και μη. Ο Ίαν Ράιτ, εκ των συμπαρουσιαστών του, έγραψε: «Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει το Match of the Day για μένα, αλλά έχω πει στο BBC ότι δεν θα το κάνω αύριο. Αλληλεγγύη», ενώ λίγο μετά ήρθε και το tweet του Άλαν Σίρερ, ο οποίος τόνισε: «Έχω ενημερώσει το BBC ότι δεν θα εμφανιστώ στο MOTD αύριο το βράδυ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άλεξ Σκοτ απ' την οποία λέγεται ότι το BBC ζήτησε να παρουσιάσει την εκπομπή. Η απάντησή της όμως ήρθε μέσω ενός tweet με τον Αμερικανό πολιτικό Μπέρνι Σάντερς να λέει: «Όχι! Όχι, εγώ». Ακολούθησαν και οι υπόλοιποι σχολιαστές του πάνελ αλλά και οι δημοσιογράφοι που κάνουν τις περιγραφές των αγώνων. Το BBC βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση...

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)