Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΜRB - PRORATA: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ΜRB - PRORATA: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
 
 
 
Αλλαγή πολιτικού σκηνικού καταγράφουν οι νέες δημοσκοπήσεις από την MRB και την Prorata.
Νέο πολιτικό τοπίο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη. 
Στη δημοσκόπηση της MRB για το κανάλι OPEN, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι πλέον κάτω από τις 3 μονάδες. Αντίστοιχο είναι το εύρημα και στη δημοσκόπηση της Prorata για τον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV, με τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 2,5%.

Η δημοσκόπηση της MRB

Την αλλαγή των συσχετισμών των κομμάτων καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Κυριαρχεί η οργή και ο θυμός μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αρνητική είναι η αξιολόγηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αναλυτικά για τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN:

Η οργή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

δημοσκοπηση, mrb, διαφορα, νεα δημοσκοπηση, συριζα, νδ

dimoskopisi_mrb_2.jpg

Σε ποσοστό 46,8% απαντούν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η κυβέρνηση:

dimoskopisi_mrb_3.jpg

Αρνητική αξιολόγηση κυβέρνησης και Κ. Μητσοτάκη

Αρκετά αρνητικά (18,1%) και πολύ αρνητικά (44,4%) - συνολικά 62,5% - κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

dimoskopisi_mrb_mitsotakis.jpg

dimoskopisi_mrb_4.jpg

Μεγάλο ποσοστό (62,9%) κρίνουν αρνητικά τη στάση των ΜΜΕ στην κάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών:

dimoskopisi_mrb_5.jpg

Στο ερώτημα κατά πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες το δυστύχημα στα Τέμπη για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές απαντούν:

Οι απαντήσεις «πολύ» και «αρκετά» αθροίζουν ένα ποσοστό 55,6%.

dimoskopisi_mrb_6.jpg

Δημοσκόπηση MRB - Η πρόθεση ψήφου στις εκλογές 2023

Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται για πρώτη φορά κάτω από το 2,9%. Απώλειες καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

δημοσκοπηση, mrb, προθεση ψηφου, οπεν, διαφορα νσ συριζα

dimoskopisi_mrb_8.jpg

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή στα έγκυρα είναι στο 3,2%.

Η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 5%.

dimoskopisi_mrb_9.jpg

Η δημοσκόπηση της PRORATA

Σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες (προηγούμενη μέτρηση PRORATA) πέφτει πλέον στις δυόμιση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.

Δημοσκοπηση, Protata, Προθεση ψηφου, Attica

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Τεμπη, δημοσκοπηση, Prorata, Attica

Τεμπη, δημοσκοπηση, Prorata, Attica

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Τεμπη, δημοσκοπηση, Prorata, Attica

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)