Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Τσίπρας: Κυβερνήσαμε 4 από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης - Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί



Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών και την κακή κατάσταση των σιδηροδρόμων αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που "μάς αναλογεί".


Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση των σιδηροδρόμων.

Μεταξύ άλλων τόνισε: "Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί, την ευθύνη που μου αναλογεί την αναλαμβάνω. Σε κρίσιμες στιγμές την αναλάβαμε. Κυβέρνησα σε πολύ δύσκολες στιγμές βρέθηκα σε στόχαστρο περί κωλοτούμπας. Έζησα και τραγωδίες που ήταν φυσικές καταστροφές.

Εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Δύο τρένα στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά.

Η διαπίστωση που γίνεται από τον πολίτη είναι ότι το κράτος είναι ένα κράτος που δεν προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια. Και εμείς κυβερνήσαμε 4 από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης. Ούτε προσλήψεις μπορούσαμε να κάνουμε.ΤΟ κράτος αυτό δεν το φτιάξαμε εμείς".

Συνέχισε λέγοντας: "Χωρίς καμία διάθεση αποποίησης θα πω τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την σύμβαση 717. Η Σύμβαση δεν λάμβανε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα Ακόμη και αν ολοκληρωνόταν, τηλεδιοίκηση δεν είχαμε. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την εισήγηση της διεύθυνσης έργων της ΕΡΓΟΣΕ προς το Διοικητικό Συμβούλιο, με ημερομηνία 21-9-2018, είχε υλοποιηθεί το 68% της Σύμβασης. Το Μάιο του 2019 είχε υλοποιηθεί 72,4%. Στις 9 Μαρτίου του 2020 με βάση το ίδιο χαρτί είχε υλοποιηθεί το 74% και 2023 σε ποσοστό 77%. Έχουμε λοιπόν μία Σύμβαση που έχει υλοποιηθεί στο 72% και μετά καθυστερεί δύο χρόνια. Τι κάνανε αυτοί οι άνθρωποι 4 χρόνια;"

Συνολικότερα για την κατάσταση στον ΟΣΕ ανέφερε: «Το πρόβλημα του ΟΣΕ είναι γνωστό. Ως πρωθυπουργός παρέλαβα την καυτή πατάτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική βοήθεια στην ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 15 δις ευρώ. Για μας η ιδιωτικοποίηση ήταν εξαναγκαστική, όταν ο δημόσιος φορέας βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής για 15 δις δεν έχεις άλλη επιλογή. Διαπραγματευτήκαμε να μείνει το δίκτυο στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσαμε τα τραίνα με μία συμφωνία με την Επιτροπή ότι σβήνονται τα προηγούμενα χρέη. Οι Ιταλοί αγοραστές είχαν δεσμευτεί για επενδύσεις 800 εκατομμυρίων. Ο κ. Καραμανλής έφερε αρχικά το μνημόνιο συνεργασίας που περιελάμβανε υποχρέωση των αγοραστών για επενδύσεις 800 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα δέσμευση για το σύστημα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Στην συνέχεια όμως η Σύμβαση ξαναήλθε αναθεωρημένη στην Βουλή δίχως την υποχρέωση των Ιταλών και δίχως την υποχρέωση για το σύστημα ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μόνο στην Αγγλία το δίκτυο είναι ιδιωτικοποιημένο και εκεί υπάρχουν προβλήματα». Όσο για το τι θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές είπε ότι «Θα επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ιταλούς να επενδύσει τα 800 εκ. και το ελληνικό δημόσιο να κάνει τα έργα ασφάλειας».




"Παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη"

Σίγουρα η μετάταξη του σταθμάρχη έγινε παρανόμως, παραβιάστηκε το ηλιακό όριο. Δεν ξέρω αν έχει γίνει πολιτική διαμεσολάβηση. Γι' αυτό το κράτος αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ούτε ο πατέρας μου ούτε ο θείος μου ήταν Πρωθυπουργοί.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για παθογένειες. Ο ίδιος είναι εκπρόσωπος οικογένειας που υπάρχει στην πολιτική ζωή για 60 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Καραμανλή.
Εχω εμπιστοσύνη στο θεσμό της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη στο έργο του Εισαγγελέα Ντογιάκου. Μίλησε για ένταξη του πορίσματος της επιτροπής στη δικογραφία. Είναι ξεκάθαρη παρέμβαση.
 

"τη θέση του Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί" 

 
Στο σκέλος της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών και της εμπιστοσύνης στην λειτουργία της Δικαιοσύνης ανέφερε: «Με έχουν απογοητεύσει συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Είναι απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Παρενέβη στο έργο του εισαγγελέα γιατί λέει ότι η Επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα που θα ενταχθεί στην δικογραφία. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα την έρευνά της».

Αναφέρθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο: «Στον κ. Ντογιάκο είχα εμπιστοσύνη όταν διαχειριζόταν την υπόθεση των υποκλοπών γι αυτό και τον επισκέφθηκα, ενώ μου έλεγαν ότι ματαιοπονώ. Στην συνέχεια όμως αντί να διερευνήσει την υπόθεση έκανε ότι μπορούσε για να μην βγει η αλήθεια. Το ερώτημα είναι: η κοινωνία έχει εμπιστοσύνη; Ο υιός Ντογιάκου ήταν μετακλητός στο γραφείο του υπουργού, εδώ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, εγώ αν ήμουν στην θέση του θα είχα παραιτηθεί». Ακολούθως εξήγησε: «Η Δικαιοσύνη δεν είναι ο Ντογιάκος, ο εισαγγελέας έχει μία ιστορία που την σέβομαι, αλλά κάνει ενέργειες που κρίνονται από την ελληνική κοινωνία. Στην Δικαιοσύνη έχω εμπιστοσύνη, σε κάποια πρόσωπα ωστόσο οφείλουμε να ασκούμε κριτική γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε δημοκρατία».

Για το αν θα κάνει εξεταστική επιτροπή της Βουλής αν κερδίσει τις εκλογές ανέφερε: «Αν έλθουν στην Βουλή φάκελοι με στοιχεία η Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών θα αποφασίσει. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί όσο ψηλά κι αν φθάνουν οι ευθύνες. Τώρα θα ήταν πρόωρο με την έρευνα σε εξέλιξη να πω». Υπογράμμισε πάντως ότι «Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στο αίτημα του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες».

"Βρισκόμαστε στο όριο του στατιστικού λάθους"

Για τον Κώστα Καραμανλή και την σύγκριση με τον κ. Τόσκα που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι είπε: «Εδώ έχουμε την εξαφάνιση Καραμανλή. Ο οποίος εδώ και 16 μέρες δεν έχει δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Τόσκας τότε ανέλαβε την ευθύνη της κακής επιχειρησιακής διαχείρισης και παραιτήθηκε. Στην συνέχεια έβαλε υποψηφιότητα. Ωστόσο στο παρελθόν κανένας υπουργός δεν είχε αποσυρθεί μετά από πυρκαγιές, ο κ. Πολύδωρας δεν αποσύρθηκε μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε καθαρά ανθρωπογενή αίτια και η αίσθηση είναι ότι ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να εκλεγεί κρυπτόμενος».

Για τις προσεχείς εκλογές τόνισε: O Πρωθυπουργός οφείλει να μας πει την ημερομηνία των εκλογών. Το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Η όποια συζήτηση είναι ντροπιαστική, η Τουρκία ξέρει ήδη την ημερομηνία.
Αυτό που βλέπω προσώρας πέρα από τις μετρήσεις, έχουμε ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί. Έχουμε ξεσηκωμό της νέας γενιάς που δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αντιμνημονιακό ξεσηκωμό. Έχει το χαρακτήρα του "ως εδώ". Θα δούμε το φαινόμενο στην εξέλιξή του.
Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της κυβερνώσας παράταξης. Βρισκόμαστε στα όρια του στατιστικού λάθος. Στόχος μας είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική. Η ευθύνη των κομμάτων είναι να αλλάζουν τα ίδια αν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα.
Οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικές. Εχω εντολή από 150.000 μέλη, όχι από κλειστό συνέδριο. Αυτό που μετράει είναι να αλλάξει η χώρα κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι παθογένειες οφείλονται και στην αυτοδυναμία. Εχουμε την ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα δημοκρατικό. Όταν ο Πολάκης υπέπεσε σε σημαντικό λάθος τον παρέπεμψα στα όργανα. Αλλά τώρα δεν είναι ώρα γι' αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται να εκδικηθεί ούτε για να καταστρέψει. Αναγκάστηκα να συγκυβερνήσω με ιδεολογικά αντίθετο εταίρο. Τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μία κυβέρνηση προοδευτική. Ολα τα κόμματα θα είναι ανταγωνιστικά μέχρι τις εκλογές.

Για το αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση απάντησε: «Ένας πολιτικός κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Σας διαβεβαιώνω ότι νιώθω την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων σαν ευθύνη. Δεν νιώθω ότι η ιστορία μου χρωστάει, εγώ χρωστάω. Αν το κόμμα μου συλλογικά είχε αποφασίσει ότι φταίει ο Τσίπρας για την ήττα θα είχα αποχωρήσει και θα έγραφα βιβλία. Έχουμε συλλογικές αποφάσεις και αποφασίζουμε συλλογικά, για την εκλογή μου έχουν αποφασίσει 150.000 μέλη. Το σημαντικό είναι αν η χώρα θα αλλάξει κατεύθυνση και η πιο μεγάλη αλλαγή θα είναι ότι για πρώτη φορά θα έχουμε απλή αναλογική που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας».

Για τις βολές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε: « Ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί από την ίδια δεξαμενή ψήφων, είναι αναμενόμενο να κάνει κριτική. Ωστόσο ανάμεσα στο τώρα και στην συνέχεια μεσολαβεί η κρίσιμη στιγμή της λαϊκής ετυμηγορίας, εκείνη θα δώσει απάντηση για το πως θα κυβερνηθεί ο τόπος». Επέμεινε πάντως ότι δεν επιθυμεί κυβέρνηση ηττημένων, καθώς πέρα από το ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)