Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Προκρίνει κυβέρνηση «μακράς πνοής» με το ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας, κρατώντας ανοιχτή και την ψήφο ανοχής

 

Στις μετεκλογικές συνεργασίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, συντηρώντας το θέμα της ψήφου ανοχής, αλλά και ότι είναι δυνατή μια «κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, μακράς πνοής», εφόσον βέβαια έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην ερώτηση πάντως γιατί δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, απάντησε πως το κόμμα του ζητά «ισχυρή λαϊκή εκλογή. Δεν θα βγαίνουν τα κουκιά αν είμαστε δεύτεροι», είπε και πρόσθεσε: «Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 33%, η ΝΔ 39% και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ήταν 40%» είπε.

Ωστόσο, και παρά τις αρνητικές απαντήσεις από ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε και το κάλεσμα για ψήφο ανοχής, πάντα επικαλούμενος το γεγονός ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους 151. Αν δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός, θα πρέπει και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε. Πρόβαλε μάλιστα ως επιχείρημα την άποψη ότι «η πολιτική έχει και ευθύνη, εκτός αν το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης βγουν και πουν πως, “δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ.Μητσοτάκης κυβερνά άλλα τέσσερα χρόνια και να διαλύει τη μεσαία τάξη”».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι «έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη» και υποστήριξε ότι ήταν ο ίδιος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 που έβγαλε το ξαναζεσταμένο φαγητό των γεγονότων του 20125 και του φόβου, που έχει λήξει εδώ και επτά χρόνια. Παραλλήλως εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες του σχετικά με τον κατώτατο μισθό, αλλά και για τη μεταναστευτική πολιτική του, την οποία χαρακτήρισε αναποτελεσματική.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και ανέφερε ότι ο φράχτης του Έβρου δεν θα λύσει το προσφυγικό, τόνισε ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την κατασκευή του αλλά και την ανάγκη να υπάρχουν κι άλλες δίοδοι. «Να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή πολιτική αλλαγής, να μην σηκώνουν όλο το  βάρος οι χώρες υποδοχής. Να ενταχθούν οι μετανάστες, να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στον πρωτογενή τομέα» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για «αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών». Για το πρώτο είπε ότι θα γίνει με το  «ξεπάγωμα τριετιών, θέσπιση αυτόματης αναπροσαρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη», σημειώνοντας παράλληλα τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του για «αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο, επαναφορά της 13ης σύνταξης και αποκατάσταση της  προσωπική διαφορά και αυξήσεις στις συντάξεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί ο  ΕΝΦΙΑ, αλλά οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. «Θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής στο 6% και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο χαμηλότερο που μας επιτρέπει η ΕΕ» είπε, ενώ στην ερώτηση πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα απάντησε: «θα βρούμε τα λεφτά από την αισχροκέρδεια, δεν θα ζει ο κόσμος με κουπόνια, θα ζει ο κόσμος με χαμηλότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα και στο βενζινάδικο».

 

3 σχόλια:

  1. Μιλάμε για πρώτη φορά, ακροαριστερά.Πω,πω Σημίτης γκε Βάρα με Φωτίου γεμιστόφσκι.Έρωτας λέμεεεεε.Παπαντρεόφσκι Γιωργάκης με Κατρούγκαλο.Ανατριχίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιωμένος; Άμα σου πήρε ο Πάτσης κι ο Καπππάτος το σπίτι πάω πάσο.
      Γίνε λιώμα να ξεχάσεις.

      Διαγραφή
    2. Αντί να σχολιάσεις εμένα μήπως θα μπορούσες να σχολιάσεις το άρθρο;Όχι;Μα φυσικά.Αν δημοσιευόταν ένα άλλο αργότερα που θα έγραφε τα ανάποδα,πάλι θα συμφωνούσες.Γιατί αυτή είναι η δουλειά σου,να συμφωνείς με ό,τι λέει το αφεντικό σου.ΟΚ.Ελεύθερος άνθρωπος είσαι.

      Διαγραφή

(3)