Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για στέβια, ασπαρτάμη και γλυκαντικά - Η «μαύρη λίστα»

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για στέβια, ασπαρτάμη και γλυκαντικά - Η «μαύρη λίστα»
 
 
 
 
Τα γλυκαντικά που δημιουργούν προβλήματα και οι παρενέργειές τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε στη δημοσιότητα νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS), συνιστώντας την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των γλυκαντικών δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», αναφέρει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

«Τα γλυκαντικά δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους», προσφέτει.

Για ποια τρόφιμα ισχύει η σύσταση

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με διαβήτη και περιλαμβάνει τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Τα συνήθη γλυκαντικά περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν γλυκαντικά, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και δεν θεωρούνται γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, προσθέτοντας ότι «αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών».

«Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα γλυκαντικά αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως», καταλήγει.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)