Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Πέθανε ο Φέρους Μουστάφοφ

Ο Φέρους Μουστάφοφ , γνωστός και ως Βασιλιάς Φέρους Μουστάφοφ

 

πέθανε το πρωί της Δευτέρας 22 Μαίου. Ήταν γνωστός και στα μέρη μας , όταν πριν από πολλά χρόνια εμφανίστηκε σε εκδήλωση του ΠΛΟ ΑΚΡΙΤΕΣ Αλμωπίας. Στην συνέχεια και για πολλά χρόνια έπαιζε μουσική στο ΧΑΡΑΜΑ στο Λυκόστομο.

Σύμφωνα με την ΒΙΚΙΠΑΊΔΙΑ ήταν Μακεδόνας σαξοφωνίστας Ρομά . Ήταν πολυοργανίστας και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα του για το ρεπερτόριό του με βαλκανική λαϊκή και τσιγγάνικη ή Ρωμαϊκή γαμήλια μουσική. Θεωρήθηκε επίσης ως ένας από τους καλλιτέχνες από την περιοχή των Βαλκανίων που έκανε αυτό το είδος μουσικής διεθνώς δημοφιλές. [



Ο βασιλιάς Ferus Mustafov εμφανίζει ζωντανά στη Λιουμπλιάνα της
Σλοβενίας το 2018.

Γενικές πληροφορίες

Ονομα γέννησης

Φέρους Μουστάφοφ

Γνωστός και ως

Ο βασιλιάς Ferus Mustafov

Γεννημένος

20 Δεκεμβρίου 1950
Στιπ , Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ,

Πέθανε

22 Μαΐου 2023 (72 ετών)

Είδη

Βαλκανικοί λαϊκοί και τσιγγάνοι

Επάγγελμα(α)

Μουσικός

Οργανα)

Σαξόφωνο , βιολί και κλαρίνο

Ο Mustafov γεννήθηκε στο Štip της Γιουγκοσλαβίας , σε μια οικογένεια μουσικών Xoraxane και είναι γιος του Ilmi Jašarov, ο οποίος πιστώνεται ότι εισήγαγε το σαξόφωνο στη λαϊκή μουσική της περιοχής.  

Ο Φέρους με τον Αντώνη Τσιπάρη (δεξιά) στο ΧΑΡΑΜΑ

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε σε ηλικία δεκαεπτά ετών ενώ σπούδαζε βιολί και κλαρίνο στην τοπική του νεανική μουσική ακαδημία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσκλήθηκε να πάει σε περιοδεία με ένα συγκρότημα με επικεφαλής τον Toma Črčev, η επιτυχία της περιοδείας τον οδήγησε να εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή του μάθηση για να γίνει μουσικός.

Μετά από ένα χρόνο στρατιωτικής θητείας, κατά τη διάρκεια του οποίου καθιέρωσε τη φήμη του παίζοντας σε βραδινούς χορούς, μετακόμισε στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , όπου πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκρηξη της δημοτικότητας της δημοτικής μουσικής που λάμβανε χώρα εκεί εκείνη την εποχή. Αργότερα έγινε διευθυντής μουσικού προγραμματισμού στη γλώσσα Ρομ για τη Ραδιοτηλεόραση στα Σκόπια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και απέκτησε διεθνές κοινό μέσω των κυκλοφοριών του σε άλμπουμ σε παγκόσμιες δισκογραφικές εταιρείες όπως η Globe Style και η Tropical. Πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ης Μαΐου 2023 μετά από μια σύντομη ασθένεια, επιβεβαίωσε η οικογένειά του σε ένα μήνυμα.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • Ora i Coceci (Horas And Belly Dance Music) (1984), RTB [4]
  • Ferus Mustafov & His Guests: 1 + 4 (1989), Diskos [4]
  • Najgolemi Hitovi (Greatest Hits) (1993), Falcon [4]
  • Ο Βασιλιάς Φέρους γνωστός και ως Μακεδονικό Wedding Soul Cooking (1995), Globe Style [5]
  • The Heat of Balkan Gypsy Soul (2002), Tropical [6]
  • Legends of Gypsy Music from Macedonia (2008), Arc [7]

SinglesΕπεξεργασία

Εμφανίσεις μεταγλώττισηςΕπεξεργασία

 

2 σχόλια:

  1. Γνήσιος απόγονος Μακεδόνων άλλοτε τα ποιο γνωστο όνομα της εποχής ήταν φερουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιά εποχή της Μακεδονίας μιλάμε;Εμείς στην αρχαία ελληνική ιστορία δε διαβάσαμε ποτέ για τέτοιο όνομα.Μήπως υπάρχει κάπου κάποιο λάθος;Σε μερικά χρόνια λέτε κάποιος να βγει και να πει πως το επίθετο Αντετοκούμπο συνηθιζόταν στους Έλληνες;

      Διαγραφή

(3)