Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Tina Turner - H simply the best «γιαγιά της ροκ»: Η μουσική αποχαιρετά έναν θρύλο

Tina Turner - H simply the best «γιαγιά της ροκ»: Η μουσική αποχαιρετά έναν θρύλο
 
 
 
 
Αστέρια της μουσικής όπως ο Mick Jagger και η Gloria Gaynor αποτίουν φόρο τιμής στον θρύλο του rock'n'roll Tina Turner.

Η Tina Turner «έφυγε» από τη ζωή στα 83 της χρόνια. Ήταν η συγκλονιστική σόουλ τραγουδίστρια της οποίας τα φωνητικά και η εκρηκτική ενέργεια στη σκηνή την καθιέρωσαν ως μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Πέθανε την Τετάρτη (24/5) στο σπίτι της στο Küsnacht της Ελβετίας, κοντά στη Ζυρίχη.

Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή τραγουδίστρια που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Rolling Stone. Ο θάνατος της τραγουδίστριας Τίνα Τέρνερ είναι «απίστευτα θλιβερή είδηση» και μια τεράστια απώλεια για τις κοινότητες που την αγάπησαν και τη μουσική βιομηχανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Tina Turner ξεκίνησε την καριέρα, σχεδόν μισό αιώνα πριν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ εξακολουθούσε να παρακολουθεί το γυμνάσιο στο East St. Louis, όταν άρχισε να τραγουδά με τον Ike Turner και το συγκρότημα του, τους Kings of Rhythm. Στην αρχή εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά, αλλά σύντομα έγινε η σταρ του γκρουπ - και σύζυγος του Ike Τέρνερ. Με τη δυνατή φωνή της και το ξέφρενο χορευτικό της στυλ, έκανε αμέσως εντύπωση.

«Θα έγραφα τραγούδια έχοντας στο μυαλό μου τον Little Richard, αλλά δεν είχα κανέναν Little Richard να τα τραγουδήσει, οπότε η Tina ήταν ο Little Richard μου», έγραψε ο Ike Turner στο «Takin' Back My Name: The Confessions of Ike. Turner» (1999), γραμμένο με τον Nigel Cawthorne. «Άκου προσεκτικά την Τίνα και ποιον ακούς; Ο Little Richard τραγουδά με γυναικεία φωνή», σημείωνε.

Σε συναυλίες των Rolling Stones

Το γκουπ, που σύντομα μετονομάστηκε σε Ike and Tina Turner Revue, έδωσε μια από τις κορυφαίες συναυλίες σε χώρους Black στο λεγόμενο κύκλωμα chitlin'. Μάλιστα, οι Rolling Stones κάλεσαν το γκρουπ να ανοίξει τη συναυλία ως support γκουπ για αυτούς, πρώτα σε μια βρετανική περιοδεία το 1966 και στη συνέχεια σε μια αμερικανική περιοδεία το 1969.

Η Tina Turner, η οποία επέμενε να προσθέτει στο ρεπερτόριό της ροκ τραγούδια των Beatles και των Stones, άγγιξε το νεανικό κοινό, χαρίζοντας στους Ike and Tina Turner την πρώτη τους επιτυχία στο Top 10 με την εκδοχή της στο τραγούδι Creedence Clearwater Revival «Proud Mary» το 1971 και το βραβείο Grammy για την καλύτερη φωνητική απόδοση από ένα R&B γκρουπ.

Tina_Turner_whats_love_have_to_do1.jpg

«Στο πλαίσιο του σημερινού show business, η Tina Turner πρέπει να είναι η πιο εντυπωσιακή επαγγελματίας στη σκηνή», έγραψε ο Ralph J. Gleason, ο κριτικός της τζαζ και ποπ για το San Francisco Chronicle, σε μια κριτική του για μια συναυλία των Rolling Stones στο Όκλαντ τον Νοέμβριο του 1969. «Έρχεται σαν τυφώνας. Χορεύει και στρίβει, κουνιέται και τραγουδά και ο αντίκτυπος είναι άμεσος και ολοκληρωτικός».

Ο γάμος της Tina με τον Ike Turner

Αλλά αν το γκουπ Ike και Tina Turner ήταν πετυχημένο, ο γάμος Ike και Tina Turner ήταν προβληματικός και η καριέρα της Turner παρέπαιε μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το άλμπουμ της «Private Dancer», που κυκλοφόρησε το 1984, την έκανε να επιστρέψει στο προσκήνιο - και την ανέβασε στην ποπ «στρατόσφαιρα».

Δουλεύοντας με νεότερους τραγουδοποιούς και υποστηριζόμενη από έναν απαλό, συνθετικό ήχο σε ένα λαμπερό περιτύλιγμα για τα «ακατέργαστα» φωνητικά της, απέδωσε τρεις επιτυχίες - μαμούθ: το τραγούδι γραμμένο από τον Mark Knopfler των Dire Straits, «Better Be Good to Me» και το «What’s Love Got to Do With It».

Αναφερόμενος στον «καινοτόμο συνδυασμό - του παλιομοδίτικου σόουλ τραγουδιού και της new wave synth-pop» - ο Stephen Holden, σε κριτική για τους The New York Times, χαρακτήρισε το άλμπουμ «ορόσημο όχι μόνο στην καριέρα της 45χρονης (τότε) τραγουδίστριας, που ηχογραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, αλλά την εξέλιξη της ίδιας της pop-soul μουσικής».

Στα βραβεία Grammy του 1985, το «What's Love Got to Do With It» κέρδισε τρία βραβεία, για τον δίσκο της χρονιάς, το τραγούδι της χρονιάς και την καλύτερη γυναικεία pop φωνητική ερμηνεία. Το «Better Be Good To Me» κέρδισε ως η καλύτερη γυναικεία ροκ φωνητική εκτέλεση.

Το άλμπουμ πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν αυτό που πυροδότησε μια καριέρα με περιοδείες που καθιέρωσαν την Tina Turner ως παγκόσμιο φαινόμενο. Το 1988 εμφανίστηκε ενώπιον περίπου 180.000 θεατών στο τεράστιο στάδιο Maracanã στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ: Ήταν το μεγαλύτερο σε πλήθος κοινό που πήγε να δει έναν σόλο καλλιτέχνη. Μετά την περιοδεία της. Twenty Four Seven το 2000, πούλησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια, μπαίνοντας στα Ρεκόρ Γκίνες: Είχε πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε άλλο σόλο τραγουδιστή στην ιστορία.

Τα παιδικά χρόνια στο αγρόκτημα και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Το πραγματικό όνομα της Tina Turner ήταν Anna Mae Bullock. Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939, στο Brownsville, βορειοανατολικά του Memphis. Πέρασε τα πρώτα της χρόνια στο αγρόκτημα Poindexter στο Nutbush, όπου τραγουδούσε σε εκκλησιαστική χορωδία.

Ο πατέρας της, ο Φλόιντ, γνωστός ως Ρίτσαρντ, εργαζόταν ως επόπτης της φάρμας. «Ήμασταν ευκατάστατοι αγρότες», όπως έλεγε η Τέρνερ στο περιοδικό Rolling Stone το 1986, με τον πατέρα της να έχει μια δύσκολη σχέση με τη σύζυγό του, Ζέλμα (Currie) Bullock.

Οι γονείς της άφησαν την Άννα και τη μεγαλύτερη αδερφή της, Άλιν, με συγγενείς όταν πήγαν να δουλέψουν σε μια στρατιωτική βάση στο Νόξβιλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένεια επανενώθηκε μετά τον πόλεμο, αλλά η Ζέλμα άφησε τον άντρα της λίγα χρόνια αργότερα και η Άννα έζησε με τη γιαγιά της στο Μπράουνσβιλ.

Αφού επέστρεψε με τη μητέρα της στο Σεντ Λούις, φοίτησε στο Λύκειο Σάμνερ. Η ίδια και η Άλιν άρχισαν να συχνάζουν στο Manhattan Club, για να ακούσουν τον Ike Turner και τους Kings of Rhythm.

Η γνωριμία με τον Ike και το «You Know I Love You»

«Ήθελα να σηκωθώ εκεί και να τραγουδήσω πολύ άσχημα», θυμάται η Turner, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «I, Tina: My Life Story» (1986), που γράφτηκε με τον Kurt Loder. «Αλλά αυτό κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο», σημείωσε.

Ένα βράδυ, σε ένα από τα διαλείμματα του συγκροτήματος, ο ντράμερ, Eugene Washington, της έδωσε το μικρόφωνο και εκείνη άρχισε να τραγουδά το τραγούδι του BB King «You Know I Love You», του οποίου την παραγωγή είχε ο Ike Turner. «Όταν με άκουσε ο Άικ, είπε, «Θεέ μου!» όπως περιέγραψε μιλώντας στο περιοδικό People το 1981. «Δεν μπορούσε να πιστέψει αυτή τη φωνή που έβγαινε από αυτό το αδύναμο μικρό σώμα».

Στο βιβλίο του «Takin' Back My Name: The Confessions of Ike Turner» (1999), που επιμελήθηκε ο Nigel Cawthorne, ο Ike Turner έγραψε: «Θα έγραφα τραγούδια έχοντας στο μυαλό μου τον Little Richard, αλλά δεν είχα κανένα Little Richard να τα τραγουδήσει, οπότε η Tina ήταν ο Little Richard μου. Ακούστε προσεκτικά την Τίνα και ποιον ακούτε; Ο Little Richard τραγουδά με γυναικεία φωνή».

Ο Τέρνερ τη χρησιμοποίησε ως δεύτερη τραγουδίστρια, με την ονομασία Little Ann, στο δίσκο του «Boxtop» το 1958. Όταν η Art Lassiter, η τραγουδίστρια του γκρουπ, απέτυχε να εμφανιστεί στην ηχογράφηση του «A Fool in Love», την ενέταξε.

Ο Τέρνερ έδωσε στην προστατευόμενή του - που μέχρι τότε ήταν και η ρομαντική σύντροφός του - ένα νέο όνομα, Τίνα, εμπνευσμένο από τον τηλεοπτικό χαρακτήρα Ζίνα, τη Βασίλισσα της Ζούγκλας. Και μετονόμασε το γκρουπ σε «Ike and Tina Turner Revue».

Ήταν ένα δυναμικό, πειθαρχημένο γκρουπάκι, αλλά μέχρι το «Proud Mary», δεν πέτυχε ποτέ να κάνει μια σημαντική επιτυχία. Μέχρι εκείνο το σημείο είχε μόνο ένα σινγκλ στα pop Top 20 των Ηνωμένων Πολιτειών: το »It's Gonna Work Out Fine» το 1961. Το συγκρότημα πέτυχε αρκετές επιτυχίες στα R&B charts, όπως τα »I Idolize You», «It 's Gonna Work Out Fine» και «Tra La La La La», αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προερχόταν από ένα αδυσώπητο πρόγραμμα περιοδειών.

Η ταραχώδης σχέση

Η σχέση της Tina Turner με τον Ike Turner, τον οποίο παντρεύτηκε το 1962 σε ένα ταξίδι - αστραπή στην Τιχουάνα του Μεξικού, ήταν ταραχώδης. Ήταν αυταρχικός, βίαιος κατά καιρούς και, τη δεκαετία του 1970, απελπιστικά εθισμένος στην κοκαΐνη. Τον άφησε το 1976, έχοντας μόνο με 36 σεντς και μια κάρτα βενζίνης Mobil στην τσέπη της - τον χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης το 2007.

«Όταν έφυγα, ζούσα μια ζωή θανάτου», όπως εκμυστυρεύτηκε η ίδια στο περιοδικό People το 1981. «Δεν υπήρχα. Δεν φοβόμουν ότι θα με σκοτώσει όταν έφυγα, γιατί ήμουν ήδη νεκρή. Όταν βγήκα έξω, δεν κοίταξα πίσω».

Ο γάμος της αποτέλεσε βασική πηγή για το σενάριο της ταινίας του 1993 «What's Love Got To Do With It», με την Angela Basset και τον Laurence Fishburne στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Turner ηχογράφησε ξανά μερικές από τις επιτυχίες της και ένα νέο τραγούδι, «I Don't Wanna Fight», για την ταινία, αλλά κατά τα άλλα, η ίδια αρνήθηκε να συμμετάσχει. «Γιατί να θέλω να δω τον Άικ Τέρνερ να με χτυπάει ξανά;» όπως είπε.

Η δεύτερη καριέρα της

Το 1966, ο δισκογραφικός παραγωγός Phil Spector, αφού παρακολούθησε την παράσταση «Ike and Tina Turner» στο Galaxy Club στο Λος Άντζελες, πρόσφερε 20.000 δολάρια για την παραγωγή του επόμενου τραγουδιού τους, με την προϋπόθεση ότι ο Turner θα μείνει μακριά από το στούντιο. Το αποτέλεσμα; Το «River Deep, Mountain High», θεωρείται συχνά ως το σήμα υψηλής ποιότητας κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «τείχους ήχου» του κ. Spector. Απέτυχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις έφτασε στο Top 100, αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία, όπου σηματοδότησε την αρχή μιας δεύτερης καριέρας για την Tina Turner.

«Μου άρεσε αυτό το τραγούδι», έγραψε στα απομνημονεύματά της το 1986. «Επειδή για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν ήταν μόνο R&B - είχε δομή, είχε μελωδία». Και πρόσθεσε: «Ήμουν τραγουδίστρια και ήξερα ότι μπορούσα να κάνω και άλλα πράγματα. Απλώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία. Το «River Deep» έδειξε στους ανθρώπους τι είχα μέσα μου».

Αφού αποχώρησε από το γάμο της, βεβαρυμένη με χρέη, η Turner πάλεψε να χτίσει μια σόλο καριέρα, εμφανιζόμενη σε κακοσχεδιασμένες εκδηλώσεις καμπαρέ. Όλα αυτά, πριν υπογράψει με τον Roger Davies, τον μάνατζερ της Olivia Newton-John, το 1979. Καθοδηγούμενη από τον Davies, επέστρεψε στο σκληροτράχηλο στυλ που την είχε κάνει star και θα την ωθούσε στις επόμενες δεκαετίες ως μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες στη σκηνή των συναυλιών.

Οι συνάδελφοί της καλλιτέχνες το παρατήρησαν. Το 1982, ο Martyn Ware και ο Ian Craig Marsh, του συγκροτήματος και της εταιρείας παραγωγής που είναι γνωστή ως British Electric Foundation, τη στρατολόγησαν για να ηχογραφήσει την επιτυχία των Temptations το 1970 «Ball of Confusion», σε ένα άλμπουμ με διασκευές soul και rock με συνθεσάιζερ. Η επιτυχία οδήγησε σε μια δεύτερη συνεργασία, ένα ριμέικ του «Let's Stay Together» του Al Green. Μια έκπληξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, που ήταν το σημείο καμπής που οδήγησε στο «Private Dancer».

Τη δραματική επιτυχία του «Private Dancer» ακολούθησαν και άλλα δύο ακόμη επιτυχημένα άλμπουμ: «Break Every Rule» (1986) και «Foreign Affair» (1989), τα οποία περιείχαν το σινγκλ «The Best».

We Don't Need Another Hero

Δέκα χρόνια αφότου ενίσχυσε την προσωπικότητά της ως rock 'n' roller, με μια καθηλωτική ερμηνεία ως The Acid Queen στην κινηματογραφική εκδοχή του Ken Russell ως «Tommy», της ροκ όπερας των Who, απέσπασε επαίνους για την ερμηνεία της ως Aunty Entity, the iron- στο «Mad Max Beyond Thunderdome» το 1985.

Αυτή η ταινία της έδωσε επίσης δύο ακόμη επιτυχημένα σινγκλ, το «We Don't Need Another Hero (Thunderdome)» και το «One of the Living», για το οποία πήρε βραβείο Grammy για την καλύτερη γυναικεία ροκ φωνητική απόδοση, το 1986.


Το 1991, αυτή και ο Τέρνερ (στη φυλακή εκείνη την εποχή για κατοχή κοκαΐνης), μπήκαν στο Rock & Roll Hall of Fame. Αργότερα, επιλέχθηκε ξανά ως σόλο καλλιτέχνης το 2021.

Έλαβε το βραβείο Kennedy Center Honor το 2005 και ένα βραβείο Grammy το 2018.

Το 1985 ξεκίνησε μια σχέση με τον Γερμανό μουσικό Erwin Bach, τον οποίο παντρεύτηκε το 2013 αφού μετακόμισε μαζί του στο Küsnacht και πήρε ελβετική υπηκοότητα. Ο Ρον, το μοναχοπαίδι της με τονΤέρνερ, πέθανε από επιπλοκές από καρκίνο του παχέος εντέρου το 2022. Ένας άλλος γιος, ο Κρεγκ, από τη σχέση της με τον Ρέιμοντ Χιλ, τον σαξοφωνίστα των Kings of Rhythm, αυτοκτόνησε το 2018. Η αδερφή της, Άλιν Μπούλοκ , πέθανε το 2010.


Αφού κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Twenty Four Seven» το 1999 και έκανε περιοδεία για την προώθηση του, η Turner ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Αλλά αυτό δεν κράτησε. Το 2008, αφού εμφανίστηκε με την Beyoncé στα βραβεία Grammy, ξεκίνησε μια διεθνή περιοδεία που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια της στη μουσική βιομηχανία. Μισό αιώνα!

My love story

Ανακοίνωσε και πάλι την αποχώρησή της λίγα χρόνια αργότερα, αλλά παρέμεινε ενεργή με άλλους τρόπους. Το 2018, δημοσίευσε τα δεύτερα απομνημονεύματά της, «My Love Story».

Αυτή και ο Μπαχ ήταν εκτελεστικοί παραγωγοί του «Tina: The Tina Turner Musical», μιας θεατρικής παράστασης βασισμένης στη ζωή της και που ενσωματώνει πολλές από τις επιτυχίες της. Ανέβηκε στο Λονδίνο το 2018, στο Αμβούργο και στο Μπρόντγουεϊ το 2019. Η Τίνα Τέρνερ συνεργάστηκε με τον χορογράφο της σειράς και μοιράστηκε αναμνήσεις με τους συγγραφείς.


Ενώ οι κριτικές ήταν ανάμικτες, το μιούζικαλ κέρδισε 12 υποψηφιότητες για το βραβείο Tony. Η Αντριέν Γουόρεν, η οποία πρωταγωνίστησε ως Τίνα Τέρνερ, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο. «Η Αντριέν Γουόρεν ταράζει τα νερά και διαλύει τις αμφιβολίες σας για όποιον τολμήσει να μπει στα ψηλοτάκουνα παπούτσια της ντίβας», όπως έγραψε ο Τζέσι Γκριν σε μια κριτική για τους Times.

Η παράσταση κατέβηκε μετά από τέσσερις μήνες λόγω του lockdown της πανδημίας. Ανέβηκε ξανά τον Οκτώβριο του 2021 πριν κλείσει ξανά ένα χρόνο αργότερα και πάει σε περιοδείες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο παραγωγές: μία που κάνει περιοδεία στις ΗΠΑ και μία στο Λονδίνο.

Μέσα από όλα αυτά, η μουσική της Tina Turner άντεξε. «Η μουσική μου είναι ακόμα δυνατή», όπως είπε στην Daily Mail το 2008. «Σε εμένα».

Το «παγκόσμιο φαινόμενο» Tina Turner

H αποκαλούμενη και «γιαγιά της ροκ», ήταν μια από τις ερμηνεύτριες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο και καθιερώθηκε σαν «παγκόσμιο φαινόμενο». Στην πολυετή καριέρα της ηχογράφησε σπουδαίες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια What’s Love Got to Do with It και (Simply) The Best.


Ξεχώρισε για τη φωνή της, την σεξουαλικότητά της, το χορευτικό της στιλ και την εκρηκτικότητά της πάνω στη σκηνή.

Η ανακοίνωση του θανάτου της:

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Tina Turner. Με τη μουσική της και το απεριόριστο πάθος της για τη ζωή, μάγεψε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και ενέπνευσε τα αστέρια του αύριο. Σήμερα αποχαιρετούμε μια αγαπημένη φίλη που μας αφήνει το μεγαλύτερο έργο της: τη μουσική της. Όλη η εγκάρδια συμπόνια μας είναι στην οικογένειά της. Τίνα, θα μας λείψεις πολύ, αναφέρει η επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Η ανάρτηση συνοδεύτηκε από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της από τον φακό του Γερμανού φωτογράφου Peter Lindbergh.

Ποια ήταν η Tina Turner

Γεννήθηκε το 1939 ως Άννα Μέι Μπούλοκ στο Νάτμπους του Τενεσί. Το 1960, ο σύντροφός της και συνεργάτης της Άικ Τέρνερ άλλαξε το όνομά της σε Tina Turner.

tina turner, ike turner, simply the best

Με τον Άικ το 1966

Το 1962 παντρεύτηκε τον Άικ και ο γάμος τους έληξε το 1978. Σύμφωνα με όσα έγραψε η Tina Turner στην αυτοβιογραφία της, ο σύζυγός της ήταν βίαιος και την κακοποιούσε συχνά. Το 1985 γνώρισε τον Έρβιν Μπαχ, τον οποίο παντρεύτηκε το 2013. Την ίδια χρονιά, απέκτησε την ελβετική υπηκοότητα και αποποιήθηκε την αμερικανική.

Η καριέρα της Tina Turner ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 και στη συνέχεια τραγουδούσε μαζί με τον Άικ. Στο τέλος της δεκαετίας ου '70 ξεκίνησε η σόλο καριέρα της.

Έγινε ευρέως γνωστή και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Έχει κερδίσει 12 βραβεία Γκράμι, εκ των οποίων τα τρία είναι τιμητικά. Επίσης, έχει εισαχθεί μαζί με τον Άικ στο Rock and Roll Hall of Fame και έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ και στο St. Louis Walk of Fame.

To 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Κένεντι. Πούλησε παραπάνω από 180 εκατ. άλμπουμ.

tina turner, ike turner, simply the best

Στο αστέρι της στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ

Το 1988 εμφανίστηκε ενώπιον περίπου 180.000 ατόμων στο στάδιο Maracanã στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σπάζοντας ρεκόρ για το μεγαλύτερο κοινό για σόλο καλλιτέχνη.

Μετά την περιοδεία της «Twenty Four Seven» το 2000 πούλησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια, τα Ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει περισσότερα εισιτήρια συναυλιών από οποιονδήποτε άλλο σόλο ερμηνευτή στην ιστορία.

τινα τερνερ, ταρνερ, tina turner

Επιπλέον, η Turner έχει εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές, σόου και ντοκιμαντέρ.

τινα τερνερ, tina turner, ike turner

Με την Beyonce

Ήταν μητέρα δύο βιολογικών παιδιών και άλλων δύο υιοθετημένων. Μόλις πέρυσι, η Tina μοιράστηκε τη θλίψη της με τους θαυμαστές της μετά τον τραγικό θάνατο του γιου της Ronnie.

Το 2018 αποκάλυψε στη βιογραφία της πως κάνει θεραπεία, καθώς είχε μία χρόνια ασθένεια, ενώ το 2013 είχε υποστεί και καρδιακό επεισόδιο.

Από τότε δεν μπορούσε να περπατήσει, ενώ το 2016 είχε να αντιμετωπίσει και τον καρκίνο στο έντερο, που στην πορεία τής έβγαλε κι άλλα προβλήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια. Μάλιστα, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της, αλλά ο σύζυγός της, Ερβιν Μπαχ, της έδωσε το νεφρό του για να κρατηθεί στη ζωή.

Σημαντικές διακρίσεις

Tina Turner 4 singer simly the best

1967: Ηταν η πρώτη Αφροαμερικανή τραγουδίστρια που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Rolling Stone
1993: Παρέλαβε το βραβείο Θρύλου της μουσικής στα παγκόσμια βραβεία μουσικής
1996: Τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση
1999: Αναδείχθηκε ως το Νο2 όνομα στο Τοπ 100 των σπουδαιότερων γυναικών της Rock 'n Roll από το VH1
2008: Το Rolling Stone την κατέταξε στο Νο 17 των τραγουδιστών όλων των εποχών
2013: Εγινε η γηραιότερη γυναίκα (73 ετών) στο εξώφυλλο της Vogue της Γερμανίας
2022: Η Mattel έβγαλε την κούκλα της Barbie με το πρόσωπό της, τιμώντας την για το τραγούδι «What's Love Got To Do With It»

Τα τελευταία της γενέθλια επί σκηνής

Τον Νοέμβριο του 2022, η Tina Turner γιόρτασε τα τελευταία της γενέθλια επί σκηνής και μοιράστηκε ένα βίντεο στα social media.

Η εμφάνισή της Tina Turner στην Αθήνα 

 

Η διάσημη τραγουδίστρια Tina Turner έχει εμφανιστεί μια και μοναδική φορά στην Αθήνα στις 28 Αυγούστου 1990, στο κατάμεστο γήπεδο της ΑΕΚ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Νικολοπούλου στο τέλος της καλοκαιρινής της περιόδου της το 1990, σε ερώτηση για την εμπειρία της από την Ευρωπαϊκή της περιοδεία, η Tina Turner δήλωσε:

Tina Turner: Η εμφάνισή της στην Αθήνα

«Δεν θα συνεχίσω να περιοδεύω έτσι, μια τόσο μεγάλη παραγωγή. Ταξιδεύω μέρα νύχτα επί έξι μήνες και δεν σκοπεύω να συνεχίσω να ταξιδεύω έτσι. Ήταν απίθανο, είχα πολύ κόσμο! Ο κόσμος ερχόταν και διασκέδαζε πολύ».

«Αν είσαι σταρ αυτή είναι η δουλειά σου, πρέπει να το δεχτείς. Πίσω από τη δόξα υπάρχει πολλή δουλειά», τόνισε η σταρ της Rock n Roll.

Tina Turner 4 singer simly the best new

«Δεν μου αρέσουν οι αυταρχικοί άνδρες», είχε πει σε άλλο σημείο στην ίδια συνέντευξη, ενώ αποκάλυψε πως η κηπουρική διακόσμηση είναι η μεγάλη της αγάπη.

τινα τερνερ, tina turner mick jagger

Με τον Μικ Τζάγκερ

tina turner, ike turner, simply the best

Στο «Saturday Night Live» to 1985

τινα τερνερ, tina turner, james brown

Με τον Τζέιμς Μπράουν

Tina Turner 1

Με τον Δανό μουσικό και θεατρικό παραγωγό, Joop van den Ende, όταν παραλαμβάνει βραβείο.

Tina Turner 2

Tina Turner basilias karolos

Με τον βασιλιά Κάρολο - τότε πρίγκιπα - σε παρουσιάσει ταινίας του James Bond.

Tina Turner, τζορτζιο αρμανι

Η Tina Turner με τον σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι.

Tina Turner: «Αν είσαι σταρ αυτή είναι η δουλειά σου» - Τι είχε πει για τους άνδρες

Στις 28 Αυγούστου 1990, η Tina Turner ξεσήκωσε την Αθήνα στο κατάμεστο γήπεδο της ΑΕΚ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της «The Foreign Affair - Farewell Tour».

Μάλιστα, η «βασίλισσα του Rock'n'Roll» που πέθανε σε ηλικία 83 ετών την Τετάρτη 24/5, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Νικολοπούλου, αναφορικά με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου των συναυλιών της.

H The Foreign Affair - Farewell Tour θα ήταν η αποχαιρετιστήρια περιοδεία της Tina, ένα «ευχαριστώ» σε όσους τη στήριξαν στο comeback της. Φιλοδοξούσε πλέον να επικεντρωθεί στην κινηματογραφική της καριέρα. Τελικά, ως το 2009, ακολούθησαν άλλες… 4 παγκόσμιες περιοδείες!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην ΕΡΤ, σε ερώτηση για την εμπειρία της από την ευρωπαϊκή της περιοδεία, η Tina Turner δήλωσε:

«Δεν θα συνεχίσω να περιοδεύω έτσι, μια τόσο μεγάλη παραγωγή. Ταξιδεύω μέρα νύχτα επί έξι μήνες και δεν σκοπεύω να συνεχίσω να ταξιδεύω έτσι. Ήταν απίθανο, είχα πολύ κόσμο! Ο κόσμος ερχόταν και διασκέδαζε πολύ».

«Αν είσαι σταρ αυτή είναι η δουλειά σου, πρέπει να το δεχτείς. Πίσω από τη δόξα υπάρχει πολλή δουλειά», τόνισε η σταρ της Rock m Roll.

Η διάσημη τραγουδίστρια ωστόσο προχώρησε και σε πιο προσωπικές αποκαλύψεις. «Δεν μου αρέσουν οι αυταρχικοί άνδρες», είχε αναφέρει, ενώ μοιράστηκε με το κοινό πως η κηπουρική διακόσμηση είναι η μεγάλη της αγάπη.

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη της Tina Turner:

Βίντεο από τη συναυλία της Τina Turner στην Αθήνα

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)