Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Δύσκολη η φωτιά στα Δερβενοχώρια: 15 χλμ. το μέτωπο - Κινείται προς Μαγούλα

Δύσκολη η φωτιά στα Δερβενοχώρια: 15 χλμ. το μέτωπο - Κινείται προς Μαγούλα
 
Παρθένο δάσος καίει η φωτιά στα Δερβενοχώρια, η οποία εκτείνεται στα 15 χλμ. Τιτάνιες προσπάθειες να μην πάει προς Μάνδρα. Κινδυνεύει κτηνοτροφική μονάδα.
Mάχη με τις φλόγες έδιναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες σε Νοτιοανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Το πιο δύσκολο μέτωπο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής είναι αυτό στα Δερβενοχώρια, όπου η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές. Η πύρινη λαίλαπα, ωστόσο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κτηνοτροφική μονάδα, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να μην φτάσουν εκεί οι φλόγες.

fwtia12

Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να ανακοπεί η πορεία του μετώπου των 15 χλμ. προς τη Μάνδρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος,.

Χθες, υπήρξε ο φόβος η φωτιά να κατευθυνθεί προς την Πάρνηθα, όμως με την αλλαγή του ανέμου αποσοβήθηκε ο κίνδυνος.

Το πρωί της Τρίτης ο μετεωρολόγος κ. Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε την πορεία και την ένταση των ανέμων κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στις περιοχές που έχουν ξεσπάσει τα πύρινα μέτωπα. Συγκεκριμένα σε ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη τα περισσότερα μποφόρ αναμένονται προς το μεσημέρι με νωρίς το απόγευμα.

Όπως είπε, η Σαρωνίδα γρήγορα θα δεχθεί βορειάδες ενώ το ίδιο θα συμβεί σιγά-σιγά σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι.

«Ενώ ξεκινάμε με ήπιες εντάσεις στα 4-5 μποφόρ, προς το μεσημέρι και το απόγευμα ανεβαίνει η ένταση προς τα 7 μποφόρ χωρίς ν συνυπολογίζεται η δράση του θερμικού φορτίου», εξήγησε λέγοντας πως η δύσκολη περίοδος ξεκινά στις 2 με 3 το μεσημέρι «καθώς θα ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα ανεβαίνει η ένταση των ανέμων».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)