Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Σε απόγνωση Κοζάνη, Έβρος και Ροδόπη από την επιδρομή ακρίδων σε καλλιέργειες

 

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις κάνουν λόγο αγρότες στο Βόιο Κοζάνης, περιγράφοντας εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής από την επιδρομή ακρίδων σε καλλιέργειες, που έχουν αφανίσει εκατοντάδες στρέμματα στο στάδιο της παραγωγής. 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται και αγρότες - κτηνοτρόφοι στα όρια των νομών Έβρου-Ροδόπης.

Ο Παναγιώτης Τσαλίκης από το Καλονέρι Βοΐου Κοζάνης, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι σε μια μέρα οι ακρίδες κατέστρεψαν ολοσχερώς 4 στρέμματα τουλάχιστον των καλλιεργειών του, αφανίζοντας τα φυτά και μιλά για επιδρομή εκατομμυρίων ακρίδων.

Μετά τις πολυήμερες βροχοπτώσεις, την ακαρπία στα όσπρια και την καταστροφή των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η κατάσταση πλέον θεωρείται πολύ δύσκολη για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος. Όπως όλα δείχνουν, δε θα υπάρξει εισόδημα για τους αγρότες στην περιοχή, αφού δεν κατάφεραν να συγκομίσουν τα προϊόντα που παράγουν στην περιοχή, με τα έξοδα πλέον να τους φέρνουν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Να καταγραφούν οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις ακρίδες, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100% των απωλειών τους και να υπάρξει πρόβλεψη και σχέδιο έτσι ώστε να αποφευχθεί για τρίτη χρονιά το φαινόμενο, απαιτεί η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αγρότες και κτηνοτρόφοι των περιοχών που βρίσκονται στα όρια των νομών Έβρου-Ροδόπης (Κόμαρος, Πέραμα, Αύρα, Ατάρνη, Μέστη) βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται από την επέλαση των ακρίδων.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών βίκου, σιτηρών και μηδικής, που προορίζονται για ζωοτροφές καταστράφηκαν πριν τη συγκομιδή τους. Σειρά πήραν οι φυτείες του βαμβακιού που αυτό τον καιρό είναι στην ανάπτυξη και μάλιστα αρκετοί παραγωγοί προχώρησαν στην επανασπορά τους.

Παρά την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ψεκασμούς από την Περιφέρεια, τους Δήμους, αλλά κυρίως από τους αγρότες, με τον εφοδιασμό εντομοκτόνων, τα αποτελέσματα είναι λιγοστά. Όταν το έντομο μεγαλώσει δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησής του. Οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

Η κατάσταση δε θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο αν είχε προβλεφθεί, βάσει και της περσινής πείρας, επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ, το οποίο θα περιελάμβανε ψεκασμούς σε μέρη αναπαραγωγής των ακρίδων, τις αρχές άνοιξης, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος του πληθυσμού για να μην δημιουργηθεί σμήνος με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα.

Το χειρότερο είναι ότι για άλλη μια φορά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις, δεν προβλέπει αποζημίωση για τέτοιου είδους καταστροφές...».

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)