Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Φωτιές: Πύρινος εφιάλτης σε όλη τη χώρα για ακόμη ένα βράδυ - Δύο νεκροί, καταστροφές και μπαράζ εκκενώσεων

Εικόνα του πύρινου μετώπου στην Αλεξανδρούπολη  


Δύο νεκρούς, τεράστια οικολογική καταστροφή και καμένες περιουσίες άφησαν πίσω τους οι φωτιές που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τρίτη νύχτα "κόλασης" στην Αλεξανδρούπολη. Έκτακτα μέτρα για το επόμενο 48ωρο.

Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώνεται ακόμη μια ημέρα μάχης με τις φλόγες στη χώρα, καθώς τις τελευταίες ώρες δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (21/08) έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας -πιθανόν μετανάστης- στη Λευκίμμη Έβρου, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, εντοπίστηκε νεκρός κι ένας κτηνοτρόφος μέσα στη στάνη του στη Βοιωτία. Ο άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του.

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα στην Αλεξανδρούπολη

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι και η αποψινή νύχτα για την Αλεξανδρούπολη -η τρίτη κατά σειρά- καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, κατακαίοντας μεγάλες εκτάσεις.

Λόγω της έκτασης που συνεχίζει να παίρνει η φωτιά, εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

Η ένταση των ανέμων παραμένει ισχυρή, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των Πυροσβεστών. Ενδεικτικό της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικρατεί για ακόμη μια ημέρα στην περιοχή είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες δόθηκε εντολή εκκένωσης 15 οικισμών.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή τραυματίστηκαν συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή είναι υπεράριθμές, καθώς επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ μέχρι και τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στη Βοιωτία. Το πρώτο μέτωπο εκδηλώθηκε στην περιοχή Πρόδρομος και βρισκόταν πολύ κοντά σε σπίτια.

Γι' αυτό ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων και των παραθεριστών προς την Θίσβη.

"Η νύχτα είναι δύσκολη" υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Θήβας κ. Γιώργος Αναστασίου σε ανάρτηση του στα social media καθώς όπως ο ίδιος επιμένει "η φωτιά εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη".

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε τουλάχιστον δύο σπίτια στον οικισμό του Σαράντι.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Θήβας κ. Γιώργος Αναστασίου «καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν τα Χώστια και ο οικισμός Σαράντι".

Στο σημείο επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ μέχρι και τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, έτσι ώστε να υπάρχει ευχέρεια κίνησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, και όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Θήβας κ. Αναστασίου «ας ελπίσουμε ότι θα κοπάσει ο άνεμος και θα βελτιωθεί η εικόνα".

Εκκενώθηκαν 4 χωριά στο Δίστομο

Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και οι ισχυροί άνεμοι πολύ γρήγορα οδήγησαν τη φωτιά να αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρά το γεγονός ότι το μέτωπό της φωτιάς ήταν σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, οι άνεμοι στην περιοχή, που έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, οδηγούσαν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λιβαδειάς κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα «εκτός από του δυο οικισμούς Ταρσό και Καρυώτη που απεστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση, κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθούν άλλοι δυο. Ο οικισμός 'Αγιος Αθανάσιος και ο οικισμός Παναγιά Καλαμιώτισσα που είναι και μεγαλύτερος. Έτσι έχουν εκκενωθεί συνολικά 4 οικισμοί, καθώς η πορεία της φωτιάς κατευθυνόταν προς αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγκαλέγκα που «ακόμη και τώρα η ένταση των ανέμων είναι ιδιαίτερα ισχυρή και δεν επιτρέπει ουσιαστική παρέμβαση στις επίγειες δυνάμεις».

Πύρινα μέτωπα και εκκενώσεις Καβάλα

Αρκετές φωτιές εκδηλώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και στην Καβάλα, με το πρώτο μέτωπο να ξεσπά στην περιοχή Διαλεκτό.

Το μέτωπο πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις και δόθηκε εντολή εκκένωσης τουλάχιστον 4 περιοχών.

Μάλιστα, στις πυρκαγιές στην Καβάλα τραυματίστηκαν δύο Πυροσβέστες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

Εκκενώσεις και στα Ψαχνά

Σε εξέλιξη παραμένει μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην θέση Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου από σκουπιδότοπο η φωτιά πέρασε σε χορτολιβαδική έκταση.

Λόγω των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και εξελίχθηκε σε ενιαίο μεγάλο πύρινο μέτωπο, μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης.

Έκτακτα μέτρα για το επόμενο 48ωρο - Ποιες περιοχές αφορά

Στο πλαίσιο της έκτακτης διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, συζητήθηκε εκτενώς η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών.

Στην σύσκεψη, στην οποία εκτός των άλλων συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ, αποφασίστηκαν πέντε μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας όλων σε δάση, βουνά, άλση, ακόμα και σε άλλες περιοχές στην ύπαιθρο όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί πυρκαγιά, αυστηρή επιτήρηση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και το στρατό και την αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι τελευταίες 48 ώρες και το επόμενο 48ωρο αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς μόνο στο Έβρο εκδηλώθηκαν 14 πυρκαγιές, ενώ από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι τώρα ξέσπασαν συνολικά 53 πυρκαγιές.

«Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη και υπογράμμισε ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο για να ενισχυθεί η προσπάθεια των εμπλεκόμενων δυνάμεων».

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη (22/08) σε τρεις Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τρίτη (22/08), προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)