Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Ιταλική επίθεση στα «κοράκια»

δάνεια 

 
 
 
Θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να ανακτούν με κούρεμα τα «κόκκινα» δάνεια

 Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους δανειολήπτες που έχουν χρέη έως και 25 εκατ. ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στην περίοδο 2015-2021 να τα επαναγοράσουν από τα funds πληρώνοντας μια προσαύξηση της τάξης του 20% στην τιμή που πουλήθηκαν.

Επίθεση στα funds-γύπες και τα υπόλοιπα κοράκια του χρηματοπιστωτικού κλάδου που κερδοσκοπούν από τα «κόκκινα» δάνεια απελπισμένων δανειοληπτών ετοιμάζει η κυβέρνηση Μελόνι στη γειτονική Ιταλία μετά την εξαγγελία φορολόγησης των ουρανοκατέβατων υπερκερδών των τραπεζών.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο ο οποίος θα επιτρέπει σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώνουν με μεγάλο κούρεμα «κόκκινα» δάνεια που αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα προηγούμενα χρόνια. «Στόχος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Αντόνιο Ούρσο στο πρακτορείο, «να απαλλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή δάνειά τους και να τακτοποιήσουμε παλιά χρέη».

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους δανειολήπτες, που έχουν χρέη έως και 25 εκατ. ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στην περίοδο 2015-2021, να τα επαναγοράσουν από τα funds που τα εξαγόρασαν από εγχώριες τράπεζες πριν από τα τέλη του 2022. Θα πληρώνουν στα funds μια προσαύξηση της τάξης του 20% επί της τιμής που αυτά είχαν αγοράσει ένα δάνειο.

Τα επενδυτικά funds που λυμαίνονται την αγορά «κόκκινων» δανείων, συνήθως μεγάλοι όμιλοι, αγοράζουν τα τελευταία μέσω τιτλοποιήσεων –συχνά με κρατική εγγύηση– σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες αρκετά συχνά αντιστοιχούν σε ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας. Κερδοσκοπούν πατώντας στην αδυναμία τόσο των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους όσο και των πιστωτριών τραπεζών που θέλουν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εργάζονται, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το προσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, με «περιθώρια καρχαρία». Οφειλές, για παράδειγμα, που δεν έχουν κανένα εχέγγυο, όπως αυτές που προέρχονται από τις πιστωτικές κάρτες, αγοράζονται από τα funds για λιγότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας, ενώ χρέη που καλύπτονται από ακίνητα και άλλα χρέη που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερες τιμές.

Ο νέος νόμος προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την άμεση αντίδραση της εγχώριας και ξένης επενδυτικής κοινότητας, που προειδοποίησε ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αγορά των «κόκκινων» δανείων της Ιταλίας. Παράγοντες της αγοράς προειδοποίησαν συγκεκριμένα ότι τα funds θα μπορούσαν να σταματήσουν να αγοράζουν, οι τράπεζες να δυσκολεύονται να πουλήσουν τα επισφαλή δάνειά τους και αυτό να έχει επιπτώσεις στη δυνατότητά τους να παρέχουν νέες πιστώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 δεκάδες διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι έχουν μπει στην ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, δαπανώντας δισ. ευρώ για αγορές χρεών από τις τράπεζες. Η εκποίηση συνέβαλε στη μείωση της έκθεσης των ιταλικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από τα 341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 σε μόλις 58 δισ. ευρώ φέτος τον Μάρτιο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)