Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες το νησί της Πάρου βρίσκεται σε αναβρασμό με τους κατοίκους και τους παραθεριστές να ζητούν όλο και πιο επιτακτικά την απελευθέρωση των παραλιών από την αυθαιρεσία της ξαπλώστρας, με κορυφαία την εμβληματική παραλία του νησιού Σάντα Μαρία.
Έτσι, μετά τη Μύκονο και την Ίο, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ετοιμάζεται, για νέα αποστολή.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, που αποτελεί την Task Force της Δικαιοσύνης, καθώς κινήθηκε αποτελεσματικά κατά της αυθαίρετης δόμησης στο νησί των Ανέμων, κατεδαφίζοντας εμβληματικά μαγαζιά, ενώ απελευθέρωσε από τις ξαπλώστρες τις περισσότερες παραλίες του νησιού, ρίχνεται εκ νέου στη μάχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, που έλαβε εύσημα ακόμη και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, ανοίγει πανιά για την Πάρο, μετά την παραγγελία της νέας Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη η οποία ζήτησε να επεκταθεί η επιχείρηση - νομιμότητα και σε αυτό το νησί.
Η ανώτατη Εισαγγελέας μετά τις καταγγελίες και τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων περί κατάληψης τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, επικοινώνησε με τον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.
Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη υπενθύμισε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου την εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ε.τ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εξέδοσε εγκύκλιο, προς όλες τις Εισαγγελίες της χώρας, στην οποία επισημαίνει ότι, οι εισαγγελείς πρέπει να ελέγχουν, σύμφωνα και με την αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, εάν εξασφαλίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων σε κοινόχρηστους χώρους.
Στην εγκύκλιο, η οποία εστάλη προς όλους τους Εισαγγελείς, οι οποίοι όφειλαν να έχουν ήδη ενεργήσει, αναφέρεται:
«Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων. Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».
Το «ξαπλώστρες παντού» έφερε το «Κίνημα της Πετσέτας»
Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» - όρος που έχει επικρατήσει- στην Πάρο, βρίσκονται οργανώσεις που απαιτούν την απελευθέρωση των παραλιών από τις παράνομες ξαπλώστες, όπως η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches».
Σε πολλές περιοχές της χώρας ομάδες ατόμων συσπειρώθηκαν και αναζήτησαν βοήθεια για το επίμαχο ζήτημα, με το θέμα να φτάνει μέχρι το υπουργείο Οικονομικών και τον Κωστή Χατζηδάκη.
Από τη Ρόδο και την Πάρο μέχρι την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική και πολλά άλλα μέρη, το εν λόγω κίνημα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση.
Παράλληλα, μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται και οι τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες που θα έπρεπε να ελέγχουν τις παρατυπίες και παρανομίες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά και όχι μόνο.
Μόνο που... ειδικά για τα νησιά, οι υπάλληλοι που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν την κανονικότητα στις παραλίες των Κυκλάδων είναι μόλις 3! Σύμφωνα μάλιστα με το Star, έχει δοθεί εντολή να ενισχυθεί η Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου που είναι η αρμόδια υπηρεσία να ξεσκονίζει τις παραλίες, ενώ οι καταγγελίες δεν σταματούν.
Μάζεψαν τις ξαπλώστρες στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου
Μάλιστα, ήρθε και η πρώτη νίκη, αφού όπως έγινε γνωστό η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία στο κυκλαδίτικο νησί, είναι από σήμερα Τετάρτη 2/8 ελεύθερη από ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν ήταν στην μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, όπου στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στις αυτοψίες που έκαναν διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.
Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου - που είχε κλείσει πρακτικά όλη την παραλία - μάζεψε τη συντριπτική πλειοψηφία από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία.
Πώς ξεκίνησε το κίνημα της πετσέτας
Την αρχή έκανε τον Ιούνιο η Ρόδος με τη δημιουργία του δικτύου «Ομπρέλα», από πολίτες που ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Το δίκτυο προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου και ξεκίνησε μέσω συγκέντρωσης στοιχείων και ανακοινώσεων μία προσπάθεια να αναδείξει το θέμα στον δημόσιο διάλογο.
Ακολούθησε η Πάρος. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου προχώρησε ένα βήμα
περισσότερο και έκανε μια καταγραφή της έκτασης που είχε καταληφθεί από
ομπρελοκαθίσματα σε παραλίες του νησιού το προηγούμενο καλοκαίρι,
αντιπαραθέτοντας τις αποφάσεις μίσθωσης του αιγιαλού, όπως ανέφερε η
Καθημερινή.
Έτσι, προέκυπτε πέραν πάσης αμφιβολίας πως σε αρκετά παραλιακά μαγαζιά
του νησιού τα beach bars είχαν επεκταθεί παρανόμως από 100% έως και…
1.000%, κάποια μάλιστα χωρίς να διαθέτουν καν άδεια. Ακολούθως η Κίνηση
διοργάνωσε δύο διαδοχικές Κυριακές διαδήλωση στη θάλασσα, καλώντας
πολίτες να κάνουν το μπάνιο τους σε παράνομα κατειλημμένες ακτές.
«Την πρώτη Κυριακή στις 23 Ιουλίου με καύσωνα μαζευτήκαμε 250 άτομα στην παραλία μικρή Σάντα Μαρία, μια εμβληματική περίπτωση καθώς η παραλία έχει καταληφθεί χωρίς άδεια», λέει ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης. «Την προηγούμενη Κυριακή πήγαμε στις παραλίες Μαρτσέλο και Κριό. Μαζευτήκαμε 400 άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως ηλικιωμένους. Μοιράσαμε φυλλάδια στους λουόμενους, τους ενημερώσαμε για τις παρανομίες των beach bars, ότι δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Τώρα ζητήσαμε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα – θέλουμε η επόμενη διαμαρτυρία να γίνει στον δήμο».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου