Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις φωτιές σε Πάρνηθα και Βοιωτία - Ενοποιήθηκαν τα μέτωπα Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις φωτιές σε Πάρνηθα και Βοιωτία - Ενοποιήθηκαν τα μέτωπα Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης
 
 
Αγωνία για τη φωτιά στην Πάρνηθα και τον Εθνικό Δρυμό. Νέα νύχτα - θρίλερ σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη.

Σε ύφεση βρισκόταν αργά το βράδυ της Τετάρτης (23/8) η φωτιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίδεται στην Αλεξανδούπολη και τη Βοιωτία. Μάλιστα, αργά το βράδυ. η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης, κινούμενη εντός οικισμών.

Η πυροσβεστική αντιμετώπισε το τελευταίο 24ωρο συνολικά 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Αγωνία για την Πάρνηθα

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, συνεχίζεται η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Πώς ξέφυγε μέσα σε 30 λεπτά - Αποκαλυπτικό βίντεο

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα αποκαλυπτικό timelapse βίντεο, στο οποίο φαίνεται η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς στην Πάρνηθα, μέσα σε μόλις 30 λεπτά, το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8).

Όπως θα δείτε στο βίντεο, την ώρα που οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στον λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά η πυρκαγιά μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα, χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Και όλα αυτά, ενώ τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες.

Δείτε το βίντεο:

Σοκαριστικό βίντεο: Η φωτιά στην Πάρνηθα όπως φαίνεται από αεροπλάνο στα 35.000 πόδια

Νωρίτερα, το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο που κατέγραψε ο πιλότος αεροσκάφους τη νύχτα της Τρίτης (22/8).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περνώντας σε ύψος 35.000 ποδιών (λίγο ψηλότερα από τα 10 χλμ), ο κυβερνήτης κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, κ. Σταμάτης Διβάρης, κατέγραψε τη φωτιά που έκαιγε στην Πάρνηθα μέσα από το πιλοτήριο του Airbus.

Πάρνηθα: Συγκλονιστικό βίντεο timelapse δείχνει την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας

Την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς της Πάρνηθας που μαίνεται για δεύτερη μέρα κατέγραψε η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στην Πεντέλη.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η έναρξη και η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα που ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (22/8).

Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/8 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/8.

Η διάσωση των τετράποδων φίλων από τη φωτιά στην Πάρνηθα

Την ώρα που η φωτιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε να καίει στον Εθνικό Δρυμό, άρχισαν οι δραματικές διασώσεις ζώων.

Στην περιοχή που πλήττεται από την πύρινη λαίλαπα, ο φακός των ειδησεογραφικών πρακτορείων Eurokinissi και Intime, κατέγραψε τους πολίτες να προσπαθούν να σώσουν εκτός από τις περιουσίες τους, τα κατοικίδιά συντροφιάς. Σκύλους, γάτες, πρόβατα, κατσίκια, μέχρι κότες και κουνέλια.

Δεκάδες διασώσεις κατοικίδιων ζώων από τις φωτιές

Από την πλευρά της, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημέρωσε πως σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απεγκλωβίστηκαν δεκάδες ζώα για τα οποία ενημερώθηκαν μετά τις 4 το ξημέρωμα της Τετάρτης (23/8).

Η σχετική ενημέρωση στο Facebook αναφέρει:

«Χθες με τους συνεργάτες μας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απεγκλωβίσαμε ζώα από δυσχερή σημεία και εκκενώσαμε σπίτια με δεκάδες ζώα για τα οποία ενημερωθήκαμε μετά τις 4 το ξημέρωμα. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ζητάμε την ψυχραιμία και την καλή συνεργασία όλων. Υπενθυμίζουμε ότι όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές. Όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την ΕΓ μπορεί να μας καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs' Voice θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο εντός Αττικής. Τα ζώα λαμβάνουν περίθαλψη από την ΕΔΚΕ και όσα χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε κλινική. Ο χώρος παραχωρείται για ακόμη μία φορά από τον δήμο Γαλατσίου και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από που παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό. Ήδη έχουν καταγράφει περισσότερα από 130 ζώα. Όσον αφορά τα παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί μας μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, τα ζώα του δημοτικού καταφυγίου βρίσκονται ασφαλή και έχουν δοθεί crates, microchips και τροφές σε συνεργασία με το Pet City για πυρόπληκτα ζώα που εντοπίζονται από πολίτες και διασώστες.

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Ροδόπη, δεν κινδυνεύουν τα καταφύγια της περιοχής και το δημοτικό καταφύγιο Κομοτηνής μαζί με το προσωπικό του και σε επικοινωνία μαζί μας καθημερινά αναζητά ζώα σε πυρόπληκτες περιοχής για τη διάσωση και την φροντίδα τους.

Παρακαλούμε να εκκενώνετε άμεσα. Μην αφήνετε κανένα ζώο αλυσοδεμένο ή εγκλωβισμένο».

Δείτε εικόνες από τη διάσωση των ζώων από τις φλόγες:

parnitha_fotia_zoa_diasosi1.jpg

parnitha_fotia_zoa_diasosi2.jpg

parnitha_fotia_zoa_diasosi3.jpg

Εφιάλτης δίχως τέλος η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης που ζουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα του Έβρου, καθώς οι φωτιές που μαίνονται στις περιοχές αυτές συνεχίζουν να μαίνονται για πέμπτη ημέρα, χωρίς κανείς αρμόδιος να μπορεί να εγγυηθεί το οτιδήποτε.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα ενεργά μέτωπα, από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια.

Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

fotia evros

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Οι αποφάσεις του τοπικού Συντονιστικού

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι.

Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

fotia evros22

Επαναλειτουργεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανήλθε από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Φωτιά στον Έβρο: Εικόνες Αποκάλυψης - Στάχτη 1.200 κυψέλες και πάνω από 900 ζώα

Μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης και ακόμη μαίνεται στην περιοχή, αποτυπώνουν τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής.

Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.

Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2022, που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λχανικών και χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχονται σε 442.469 εκτάρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, εκ των οποίων τα 165.554 εκτάρια στον Έβρο, τα 101.666 εκτάρια σε Ροδόπη, τα 50.597 εκτάρια σε Καβάλα 50.597 εκτάρια, σε Ξάνθη 56.041 εκτάρια και σε Δράμα 68.613 εκτάρια.

Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Καμένα ζώα από τη φωτιά στον Έβρο

Τεράστιες οι καταστροφές από τις φωτιές στον Έβρο

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

Φωτιά στη Βοιωτία: Στις φλόγες το ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Αποκαρδιωτικές εικόνες έρχονται από τη Βοιωτία, όπου η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι.

Ειδικότερα, το μοναστήρι έχει εκκενωθεί, ενώ η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτήρια, αφού πρώτα έκαψε τη σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτή την ώρα επίγεια και εναέρια τμήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς με δάκρυα στα μάτια, όπως αναφέρει το tvstar.gr.

Αναζωπύρωση στα Βάγια

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε από χθες στην Υλίκη της Βοιωτίας και το μεσημέρι της Τετάρτης είχαμε αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας όπου χρειάστηκε επέμβαση δυνάμεων για να απεγκλωβιστούν 2 κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος.

Η πυρκαγιά, αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και οι δύο κτηνοτρόφοι σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περιοχή έσπευσαν εναέρια μέσα ώστε η φωτιά να μην φτάσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

Φωτιά στην Πάτρα: Στις φλόγες δασική έκταση

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, για την κατάσβεση της έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)