Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Η πρώτη «βαριά» ήττα Μητσοτάκη – Χάνει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 στις 6 Περιφέρειες


Η πρώτη «βαριά» ήττα Μητσοτάκη – Χάνει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 στις 6 Περιφέρειες
Πολιτικοποίησε στο έπακρον τις εκλογές, στήριξε προσωπικά τους υποψηφίους της ΝΔ σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες και το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα μετά τις εκλογές του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πολύ καιρό να ξεχάσει τα σημερινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός είδε από το γραφείο του, στην Πειραιώς, να χάνει τόσο τον Δήμο της Αθήνας, όσο και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Είδε, όμως, παράλληλα, να χάνει η Νέα Δημοκρατία τη μάχη στις 5 από τις 6 εναπομείναντες Περιφέρειες, καθώς η μοναδική που θα βαφτεί «μπλε» είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη (οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν στη νίκη του μόλις 1,15) στον Δήμο Αθηναίων, τελικά έχασε και νέος Δήμαρχος θα χριστεί την 1η Ιανουαρίου του 2024 ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπενθυμίζουμε είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κώστα Ζαχαριάδη.

Ίδια εικόνα και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Στέλιος Αγγελούδης, έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για να εκφράσει δημόσια τη στήριξή του στο πρόσωπο του νυν δημάρχου, δεν ισχύει το ίδιο και σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Κώστα Μπακογιάννη. Οι δυο τους έκαναν, για όσους δεν θυμούνται, πρωινή βόλτα στη Βικτώρια μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι ο νυν δήμαρχος θα επανεκλεγεί.

Η ήττα δεν είναι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο των υποψήφιων δημάρχων και των υποψήφιων Περιφερειαρχών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε δίπλα τους την προηγούμενη εβδομάδα, για να δείξει εμπράκτως τη στήριξή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε, επίσης, να χάνει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων, καθώς αναδείχθηκαν νικητές οι: Χριστόδουλος Τοψίδης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Γιώργος Αμανατίδης, Δημήτρης Κουρέτας και Γιάννης Τρεπεκλής, απέναντι στους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Μέτιο, Αλκιβιάδη Στεφανή, Γιώργο Κασαπίδη, Κώστα Αγοραστό και Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

 

1 σχόλιο:

(3)