Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Χάλασε; Επισκευάστε το επιτέλους!

episkeui 

Πρόταση νόμου για το «δικαίωμα στην επισκευή» των ηλεκτρονικών συσκευών, αντί για την αντικατάστασή τους ακόμα και για ασήμαντα προβλήματα λειτουργίας, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία 590 ψήφων από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Τη δυνατότητα να επισκευάζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, αντί να τις αντικαθιστούν, μερικές φορές ακόμα και για ένα μικρό πρόβλημα λειτουργίας, φιλοδοξεί να δώσει η πρόταση νόμου για το «δικαίωμα στην επισκευή» που πέρασε με ευρεία και διακομματική πλειοψηφία (590 ψήφοι υπέρ) από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Το μέτρο αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετικό οικονομικό και οικολογικό αντίκτυπο, ενώ υπάρχουν προσδοκίες και για τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στον τομέα των επισκευών σε ηλεκτρονικά είδη, από smartphones και ηλεκτρικές σκούπες έως ποδήλατα.

Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου ζητά την παράταση της περιόδου εγγύησης των ηλεκτρονικών προϊόντων κατά 1 έτος (στα 3 από 2 έτη που είναι σήμερα), μέσα στην οποία οι πωλητές θα καλούνται να θέτουν ως προτεραιότητα την επισκευή τους εάν αυτή κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από την αντικατάσταση. Οι δε καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να την απαιτήσουν (εφόσον είναι εφικτή) ακόμα και σε χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει έως και τα 10 χρόνια από την αγορά.

Επιπλέον, θα παρέχονται κίνητρα ακόμα και στη μορφή κουπονιών για την επισκευή, ενώ θα δίνεται πρόσβαση σε ανταλλακτικά, τεχνικές πληροφορίες (π.χ. για τη δημιουργία ανταλλακτικών με τρισδιάστατους εκτυπωτές) και εργαλεία επισκευής σε ανεξάρτητα συνεργεία και όχι μόνο τα εξουσιοδοτημένα. Μάλιστα, θα δημιουργηθούν και ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διευκόλυνση της εύρεσης τοπικών επιχειρήσεων επισκευής ή πώλησης ανακατασκευασμένων (refurbished) συσκευών.

Σήμερα, η αντικατάσταση συσκευών που θα μπορούσαν να επισκευαστούν κοστίζει κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία περίπου 30 εκατομμύρια τόνους σε φυσικούς πόρους, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για την παραγωγή 35 εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών.

Παράλληλα, οι καταναλωτές που καταφεύγουν στην αγορά κάποιας νέας συσκευής έναντι της ελαττωματικής χάνουν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εκτιμάται ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση οι καταναλωτές θα βγουν κερδισμένοι κατά 176,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας, οι παραγωγοί και οι πωλητές κατά 15,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα και παράλληλα θα αυξηθούν οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας στον τομέα των επισκευών και άλλων συναφών τεχνικών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, τα οποία είναι από το τέλος του 2014 οπότε δεν είχε επεκταθεί στον σημερινό βαθμό η χρήση και η ταχύτατη αντικατάσταση των διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών και μικροσυσκευών, το 77% των πολιτών της Ε.Ε. προκρίνει την επισκευή έναντι της αντικατάστασης.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης ο εισηγητής Ρενέ Ρεπασί (Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών), «εάν οι καταναλωτές θέλουμε επισκευή του προϊόντος μας πρέπει να μπορούμε να την έχουμε. Και όχι μόνο στο πλαίσιο της εγγύησης όπου γίνεται από τον πωλητή, αλλά και μετά τη λήξη της από ανεξάρτητα δίκτυα που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν».

Χαρακτήρισε την επικρατούσα αντίληψη του «χάλασε-πετάξτε το» ιστορικό λάθος σε μια εποχή που η κυκλική οικονομία και η προστασία όλων των διαθέσιμων πόρων αποτελούν τεράστιες προτεραιότητες, εκτιμώντας ότι θα επηρεαστούν σε δεύτερη φάση και οι υπόλοιπες αγορές ιδιαίτερα στην αναπτυσσόμενη Ασία και την Αφρική που παράγουν τεράστια ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ο κ. Ρεπασί συμπλήρωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να υπάρχει πλέον ένα «πραγματικό δικαίωμα στην επισκευή», θεωρώντας την προτεινόμενη αλλαγή στη νομοθεσία μία από τις σημαντικότερες τομές των τελευταίων 30 χρόνων στους νόμους της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Χαρακτήρισε, τέλος, τη συγκεκριμένη πρόταση συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού Green Deal, με το Ευρωκοινοβούλιο να στέλνει ένα σαφές μήνυμα εγκρίνοντάς τη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Χρηματοδότηση οργανισμών για τον πολιτισμό για την περίοδο 2024-2027

Την αρχιτεκτονική, την πολιτιστική κληρονομιά, τη μουσική, τις παραστατικές τέχνες, τα βιβλία και τις εκδόσεις αφορά, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα περίπου 40 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Κομισιόν σε σχετικά ευρωπαϊκά δίκτυα.

Με προϋπολογισμό άνω των 39,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027 η πρόσκληση που άνοιξε την Παρασκευή θα στηρίξει δίκτυα οργανισμών με μέλη από διάφορες χώρες, τα οποία έχουν κοινή αποστολή, κοινά δικαιώματα και υποχρεώσεις και διέπονται από κοινούς κανόνες διακυβέρνησης. Τα δίκτυα αυτά φέρνουν σε επαφή οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως η αρχιτεκτονική, η πολιτιστική κληρονομιά, η μουσική, οι παραστατικές τέχνες, τα βιβλία και οι εκδόσεις. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2024 θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 7 Μαρτίου 2024 στη διαδικτυακή πύλη για τις χρηματοδοτήσεις και τους διαγωνισμούς της Ε.Ε.

Μέσω αυτής της στήριξης οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα των ευρωπαϊκών τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας να προωθούν ταλέντα, να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, να καινοτομούν, να ευημερούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Η δράση αυτή αναμένεται να στηρίξει περίπου 30 δίκτυα που καλύπτουν το ευρύτερο δυνατό φάσμα τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» 2021-2027 έχει προϋπολογισμό 2,44 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 1,47 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος (2014-2020), επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική πολυμορφία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα.

Αυτή η δράση θα υποστηρίξει έργα που υλοποιούνται από δίκτυα ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών με υψηλή αντιπροσωπευτικότητα πολλαπλών χωρών με βάση τα μέλη, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χωρών που συμμετέχουν στη «Δημιουργική Ευρώπη». Τα δίκτυα πρέπει να έχουν κοινή αποστολή, κανόνες διακυβέρνησης και δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, όπως ορίζονται επίσημα (σε «καταστατικά» ή ισοδύναμα) και συμφωνούνται από τα μέλη τους, και θα πρέπει να αποτελούνται από μια συντονιστική οντότητα και τα μέλη της.

Τα ευρωπαϊκά δίκτυα που καλύπτουν αποκλειστικά τον οπτικοακουστικό τομέα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτής της δράσης. Οι προτάσεις θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα θέματα και προτεραιότητες και να διαρθρώνονται γύρω από πακέτα εργασίας:

● Για καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού: ενδυνάμωση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων.

● Πολιτισμός για τους ανθρώπους: ενίσχυση της πολιτιστικής συμμετοχής και του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία.

● Πολιτισμός για τον πλανήτη: απελευθέρωση της δύναμης του πολιτισμού.

● Πολιτισμός συν δημιουργικές συμπράξεις: ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε.

● Πολιτισμός για ψηφιακό μετασχηματισμό: βοηθήστε τους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς να επωφεληθούν πλήρως από τις νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα οριζόντια ζητήματα του προγράμματος σχετικά με (i) την ένταξη και την ποικιλομορφία, ιδίως την ισορροπία των φύλων, και (ii) τον οικολογικό χαρακτήρα της «Δημιουργικής Ευρώπης».

Κάθε πακέτο εργασίας θα πρέπει να αντιστοιχεί σε μία από τις προτεραιότητες της πρόσκλησης για να δημιουργηθεί μια σαφής σύνδεση μεταξύ των δραστηριοτήτων του έργου του πακέτου εργασίας και της σχετικής προτεραιότητας πρόσκλησης.

Οι δραστηριότητες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μελών του δικτύου και να διευκολύνουν τη συμμετοχή των μελών σε ολόκληρο το έργο. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος, οι προτάσεις θα πρέπει επίσης να δημιουργούν συνέργειες και να ενθαρρύνουν τον διάλογο, τη συνεργασία ή τις ανταλλαγές μέσω, για παράδειγμα, κοινών δραστηριοτήτων με άλλα δίκτυα.

Από άποψη πολιτικής αναμένεται ότι τα επιλεγμένα δίκτυα θα συμβάλουν «συλλογικά» στη διαμόρφωση πολιτιστικών πολιτικών στην Ευρώπη και θα δημιουργήσουν τη γνώση που απαιτείται για τον καθορισμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτιστικών πολιτικών σύμφωνα με τα θέματα και τις προτεραιότητες της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Με τη συνεργασία οι επιλεγμένες προτάσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν ένα «δίκτυο δικτύων» που μπορεί να έχει δομική επίδραση στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς της Ευρώπης (CCS).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)