Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας 780 ευρώ και σε αγρότισσες

Επίδομα μητρότητας 780 ευρώ: Σε ποιές μητέρες επεκτείνεται
 
 
Επεκτείνεται το ειδικό επίδομα μητρότητας 780 ευρώ το οποίο θα λαμβάνουν πλέον και μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες που γέννησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά.

Ουσιαστικά, η χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής επεκτείνεται και σε μη μισθωτές μητέρες και θα αρχίσει να αποδίδεται από την 1η Ιανουαρίου αναδρομικά και σε εκείνες που απέκτησαν παιδί πριν την έλευση του νέου έτους.



Έτσι, θα λαμβάνουν μια επιπλέον ενίσχυση ανάλογη με αυτή που ήδη χορηγείται στις μισθωτές.

Σημειώνεται πως αυτή η παροχή είναι διαφορετική από το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, που λαμβάνουν για διάστημα 4 μηνών οι μη μισθωτές και το οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν.

Στο εξής θα έχουν και το δικαίωμα μετά την γέννα να εισπράττουν και ποσό 780 ευρώ για 9 μήνες, άρα συνολικά 7.020 ευρώ. Την εν λόγω ειδική παροχή μητρότητας από τη νέα χρονιά μπορούν να την διεκδικήσουν αναδρομικά όσες γυναίκες μη μισθωτές απέκτησαν παιδί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση της συζήτησης στην Βουλή, θεσπίζεται για πρώτη φορά ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα).

Ακόμα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Με αυτό τον τρόπο όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.

Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Σημειώνεται πως μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)