Συνθήκες που προμηνύουν γερό ψαλίδι στη στρεμματική ενίσχυση των αγροτών διαμορφώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μαστιχοπαραγωγοί στη Χίο, αλλά και οι αγρότες σε όλη την επικράτεια την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου έλαβαν μήνυμα με τη μορφή sms ότι θα πρέπει εντός τριών ημερών να έχουν φωτογραφίσει τα χωράφια τους και να κοινοποιήσουν τις σχετικές φωτογραφίες στον Οργανισμό, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.Οπως επιπλέον ορίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι δεν ανταποκριθούν δεν θα πάρουν την προβλεπόμενη ενίσχυση, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουν να την εισπράξουν αναδρομικά και πότε, όταν και εφόσον καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Μια διαδικασία όμως που κρύβει πολλές παγίδες, αφού οι αγρότες καλούνται να αναρτούν ξεχωριστά για κάθε χωράφι φωτογραφίες συγκεκριμένων προδιαγραφών ώστε να φαίνονται οι εκτάσεις και οι καλλιέργειες. Πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τριήμερης προθεσμίας, που λήγει σήμερα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χίου και των μαστιχοπαραγωγών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν διαθέτουν ενιαίες εκτάσεις, παρά μόνο μικρά διάσπαρτα χωράφια, πολλές φορές σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και σε απόκρημνα σημεία, στα οποία δεν υπάρχει καν σήμα κινητής τηλεφωνίας και κατά συνέπεια ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε μέσω της σχετικής εφαρμογής να προβούν κατευθείαν στις σχετικές αναρτήσεις.
Για να έχει ο αναγνώστης μια τάξη μεγέθους, σημειώνουμε ότι στη Χίο υπάρχουν περίπου 5.000 μαστιχοπαραγωγοί με 30.000 χωράφια και από αυτούς ελάχιστοι (ίσως και μετρημένοι στα δάχτυλα) είναι αυτοί που διαθέτουν ενιαίες εκτάσεις. Φαινόμενο που άλλωστε συναντάται στο σύνολο σχεδόν του αγροτικού χώρου της Ελλάδας, πλην του Θεσσαλικού Κάμπου και ορισμένων άλλων νομών.
Αν σε αυτό το μίγμα προσθέσουμε και το μεγάλο ποσοστό αγροτών κάποιας ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τότε καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις επιδοτήσεις το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό ακόμα είναι ότι η σχετική εφαρμογή «Agrisnap» λειτουργεί μόνο σε android συσκευές, αφήνοντας εκτός το αντίπαλο δημοφιλές λειτουργικό για κινητά τηλέφωνα.
Αμεση πάντως υπήρξε η αντίδραση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που απέστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στους δύο βουλευτές του νησιού, ζητώντας την παράταση του μέτρου της φωτογράφισης κατά ένα εξάμηνο καθώς και την απεμπλοκή της διαδικασίας φωτογράφισης από την πληρωμή των επιδοτήσεων.
«Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να δοθούν όπως γίνεται μέχρι σήμερα και μέσα σε ένα εξάμηνο εμείς να κάνουμε τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Νομίζω είναι λογικό και εύλογο, δεδομένου ότι δεν μπορεί ο Οργανισμός, ο οποίος συστάθηκε για να βοηθήσει τους αγρότες, να λειτουργεί με τόσο αυθαίρετο και άκυρο τρόπο», τόνισε σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος.
Μπαλάκι οι ευθύνες
Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσαν ενημερωμένοι για το ζήτημα, ωστόσο μας παρέπεμψαν στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις όποιες αποφάσεις και το ενδεχόμενο παράτασης στις ηλεκτρονικές δηλώσεις που ζητούν οι παραγωγοί. Παρέμβαση για να βρεθεί μια πρόσφορη και λογική λύση πραγματοποίησε χθες και η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που προχώρησε σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδαράκο.
Μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προβεί μόνο σε δύο διευκρινιστικές ανακοινώσεις στη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το κλίμα για τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ιδιαίτερα βαρύ στο ΥΠΑΑΤ, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να ζητά επανειλημμένα την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού μετά το φιάσκο με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2023 για τους αγρότες στα τέλη Οκτωβρίου, όπου οι περισσότεροι παραγωγοί είδαν κουτσουρεμένα ποσά στους λογαριασμούς τους.
Από τα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ Χίου σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ολη αυτή η διαδικασία έρχεται σε μια περίοδο που πρέπει να καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κίνδυνο όσοι μαστιχοπαραγωγοί δεν προλάβουν να την πραγματοποιήσουν σωστά, να τη χάσουν». Παράλληλα διατυπώνει τα αίτημα να δοθεί άμεσα η στρεμματική ενίσχυση σε όλους τους μαστιχοπαραγωγούς και να πραγματοποιηθεί η διαδικασία σε εύλογο χρονικό διάστημα, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι η ανάγκη λήψης αυτής της απόφασης προέρχεται από την υποχρέωση συμμόρφωσης σε σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό [Εκτελεστικός Κανονισμός (Ε.Ε.) 1173/2022: Αρθρο 7] και ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων στοχεύει στην ίση μεταχείριση των παραγωγών και επιτρέπει τις αλλαγές στις αιτήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν η μη συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών. Πουθενά ωστόσο δεν εξηγεί γιατί όλα αυτά που είχαν προαναγγελθεί από τις 23 Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε τρεις ημέρες.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου