Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια με... προτεραιότητα τα δημόσια

Κυριάκος Μητσοτάκης - υπουργικό 

 

 Προσπάθεια από τον πρωθυπουργό να χρυσώσει το χάπι με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για παράκαμψη του άρθρου 16 • Ανακοίνωσε ακόμη έναν γύρο ίδιων μέτρων για την οπαδική βία

Ιστορική για τη χώρα έσπευσε να χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για επέλαση κατά της δημόσιας, δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναθεώρηση του άρθρου 16 «που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα», ενώ προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι ισχυριζόμενος ότι προτεραιότητα θα έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Μίλησε, ακόμη, για αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και φυσικά δεν μίλησε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά για «μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα» για να επαναφέρει το γνωστό επιχείρημα περί ιδρυμάτων που θα αποτελούν παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ωστόσο εδώ και ημέρες κυβερνητικές διαρροές δείχνουν πως το υπουργείο Παιδείας στοχεύει στο να μπορούν σύντομα να ιδρύουν ιδιωτικά ΑΕΙ ακόμα και επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα που δεν θα είναι υποχρεωτικά παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων. 

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού:

Είναι ιστορική η ρύθμιση στην Παιδεία. Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και διαμορφώνουμε το πλαίσιο για να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο τόπος μας μπορεί να καταστεί τόπος προσέλκυσης φοιτητών, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα φύγουν για πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητα μας είναι πάντα το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που έχει τέτοια τείχη στην Παιδεία. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν αυστηρές προϋποθέσεις και στη λειτουργία τους και στις εγκαταστάσεις. Στην Κύπρο φοιτούν κοντά 20.000 Έλληνες. Εκεί για τη μεταρρύθμιση συμφώνησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα γίνει με τέτοιον τρόπο που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα.

Το δεύτερο θέμα που θα εξετάσουμε είναι η Υγεία και το Εθνικό Σύστημα Τραύματος. Στην Υγεία πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά επενδύουμε πολλά σε αυτόν τον τομέα, ενώ αναβαθμίσουμε και τα ποσά των γιατρών για τις εφημερίες.

Σε ό,τι αφορά για την οπαδική βία, εδώ έχουμε μια μεγάλη μάχη. Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα που θα πρέπει να τηρήσουν οι ΠΑΕ. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ελέγχει άμεσα το ποιος μπαίνει. Η Πολιτεία θα παρεμβαίνει άμεσα όταν υπάρχουν περιστατικά βίας. Θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές. Η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί. Η εισαγγελία ερευνά τη διασύνδεση με εγκληματικές οργανώσεις. Έχουμε πει ότι υπήρχαν καθυστερήσεις. Υπάρχει καθολική απαίτηση να επιστρέψουν τα γήπεδα σε μια κατάσταση που να μπορεί ο θεατής να παρακολουθήσει τους αγώνες.

Θα συζητήσουμε, επίσης, την πολεοδομική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που δεν έχει γίνει για πάρα πολλά χρόνια.

Κλείνω με τα ετήσια σχέδια δράσης που θα εγκρίνουμε.

Εκφράζω την ευχαρίστησή μου, τέλος, για τη συμφωνία στην ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Αρθρο 16 του Συντάγματος.:
    5(παράγραφος). H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.
    Τι να μας κλάσει το σύνταγμα ρε ζωάδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)