Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ο κορονοϊός επέστρεψε με άγριες διαθέσεις

 Θάλαμος νοσοκομείου- ασθενείς

 
 
 
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών

 Αυστηρή σύσταση για την καθολική χρήση της μάσκας σε όλες τις μονάδες υγείας και φιλοξενίας ηλικιωμένων ● Περισσότερες από 1.300 νέες νοσηλείες εβδομαδιαίως στα νοσοκομεία ● Τα μαθηματικά μοντέλα της διασποράς προβλέπουν κορύφωση διασωληνώσεων και θανάτων ώς τον Φεβρουάριο

«Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Και σήμερα είχαμε αρκετά κρούσματα, 6.667, κυρίως στην Αττική, που είναι 2.630. Είχαμε, δυστυχώς, 71 θανάτους και 655 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι». Ηταν 23 Δεκεμβρίου του 2021 και με αυτά τα λόγια η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ξεκινούσε την ενημέρωση εκείνης της ημέρας για την πανδημία. Δύο χρόνια αργότερα και ενώ ο κόσμος πίστεψε πως σχεδόν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, ο ξεχασμένος εφιάλτης αρχίζει να επιστρέφει –αν και με ηπιότερη ένταση– φέρνοντας εκ νέου στα όριά του το υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες μέχρι τουλάχιστον το τέλος Ιανουαρίου.

Η εκρηκτική συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και ιογενών λοιμώξεων έχουν εκτοξεύσει τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο. Αρκετοί επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ωστόσο, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται, όπως και οι συγχρωτισμοί σε κλειστούς χώρους λόγω γιορτών, και η θετικότητα στον κορονοϊό παραμένει πάνω από το υψηλό όριο του 10% επί μήνες, η Επιτροπή Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις χθες συστάσεις, χωρίς να επιβάλλει μέτρα. Και όλα αυτά, ενώ σαρώνει η νέα παραλλαγή της Covid-19, που συνεπάγεται τεράστια διαφυγή ανοσίας, και ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά, ακόμα και στις ευπαθείς ομάδες.

Μάσκες

Χθες η Επιτροπή Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ έδωσε την κατεύθυνση για αυστηρή σύσταση για την καθολική χρήση της μάσκας σε όλες τις μονάδες υγείας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, καθώς και εκεί όπου νοσηλεύονται ή φιλοξενούνται άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως τα γηροκομεία.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 6 μηνών. Η νέα διασπορά του κορονοϊού φέρνει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της διασποράς προβλέπουν αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εντός του Ιανουαρίου.

«Έχουμε μέλλον»

Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Την Τετάρτη εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με Covid και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ έχει ξεπεράσει τους 1.600. Τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφηκαν συνολικά 1.168 νέες εισαγωγές.

Τους τελευταίους 5 μήνες έχουν πεθάνει πάνω από 960 άτομα στη χώρα από κορονοϊό και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων αυξάνεται συνεχώς από τα μέσα Νοεμβρίου. Συγκρίνοντας με τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν από έναν χρόνο, όταν η κατάσταση ήταν χειρότερη με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», προκύπτει ότι έχουμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά με σχεδόν 70% λιγότερα τεστ και με 25% λιγότερα κρούσματα, στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει υποκαταγραφή των κρουσμάτων. Στον αντίποδα, στα θετικά προσμετράται το γεγονός πως μέχρι τώρα, παρά την αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19, ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων ξεπερνά τα 85 χρόνια.

«Υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης, που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους που θα τους προφύλασσε από τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο», ανέφερε (Mega) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Υπομονή, είμαστε μόνο στην αρχή», επισημαίνουν την ίδια ώρα αρκετοί επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως το κύμα θα κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. «Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη, όμως, χρειάζεται προσοχή από όλους μας και ιδίως από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα», σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυξημένη κατά 25% έως 80% είναι η κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Η εικόνα πίεσης αποτυπώνεται καθημερινά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ οι θάλαμοι γεμίζουν με ασθενείς. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς ανά εφημερία. Επιπλέον, συνολικά καταγράφεται αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά, 80% στους ασθενείς με Covid, ενώ μείωση παρατηρείται στην προσέλευση χειρουργικών περιστατικών.

Στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης εξετάστηκαν στην τελευταία εφημερία περίπου 1.200 ασθενείς και έγιναν 180 εισαγωγές. Στα επείγοντα η ταλαιπωρία για εξέταση είναι απίστευτη και πολλές φορές η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες. Στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, ειδικά τις τελευταίες μέρες, επικρατεί ασφυξία καθώς η αναμονή για εξέταση ξεπερνά συχνά τις 4 ώρες.

Από τις 1.069 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα (μαζί με αυτές που «νοικιάζονται» από τον ιδιωτικό τομέα) οι 868 κλίνες είναι γεμάτες, ελάχιστες εκ των οποίων έχουν ασθενείς με Covid. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 περισσότερες ΜΕΘ, οι οποίες έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εμβολιασμένοι

Και ενώ η κυκλοφορία του κορονοϊού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει. Οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου στη χώρα είναι περίπου 250 χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 160.000 επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού. Το 79% των εμβολιασμών αφορά πολίτες άνω των 60 ετών.

Σύγκριση Covid-19 και γρίπης

Κανένα επιστημονικό δεδομένο δεν δείχνει πως η γρίπη A είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τον κορονοϊό, παρά τη σχετική φημολογία. Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, τους τελευταίους 2,5 μήνες στη χώρα έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι σχετιζόμενοι με τη γρίπη και περίπου 600 από τον Covid. Μέσα σε σχεδόν ένα ημερολογιακό έτος οι θάνατοι από Covid στην Ελλάδα είναι περίπου 4.500 και αυτοί από γρίπη μόλις 28.

Η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 της COVID-19 αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για αύξηση από το 15% έως 29% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ που είχε προβλέψει το CDC στις 8 Δεκεμβρίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες. Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον της. Την Τρίτη, ο ΠΟΥ ταξινόμησε τη JN.1 ως «υπομονάδα ενδιαφέροντος», που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Eλλείψεις

Ελλείψεις σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών ιώσεων αναφέρουν και φέτος γιατροί και φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, υπάρχει έλλειψη αντιβιοτικών όπως amoxil και augmentin, αλλά και σε εισπνεόμενα σκευάσματα. Το πρόβλημα επιβεβαιώνουν και διάφοροι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση δείχνει κάπως καλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)