Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Προκλητικός ο Αυγενάκης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

 trakter

 

 
 
 Τις χαρακτήρισε «κομματικά υποκινούμενες», λησμονώντας τα προβλήματα των αγροτών. 

Τη στιγμή που οι αγρότες στη Θεσσαλία ζεσταίνουν τις μηχανές στα τρακτέρ τους και ετοιμάζονται για νέα μπλόκα –καθώς οι αγροτικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο «περίμενε» για τις αποζημιώσεις εδώ και τέσσερις μήνες και δεν καλύπτονται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες– ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ουσιαστικά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σχεδόν τα πάντα για τους αγρότες. 

Μάλιστα, μιλώντας από το Βερολίνο –όπου συμμετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας– ο υπουργός δεν δίστασε να κάνει λόγο για «κομματικά υποκινούμενες» κινητοποιήσεις, 
ενώ προχώρησε και σε συγκρίσεις με τη Γερμανία, με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών που γίνονται εκεί.

Όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επιβεβαιώσει το μπάχαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις κι ενώ παραμένει κομμένο το ρεύμα σε δεκάδες πλημμυροπαθείς αγρότες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στους Έλληνες αγρότες όλα αυτά που διεκδικούν το τελευταίο διάστημα οι Γερμανοί συνάδελφοί τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε όλους αυτούς που λένε, δείτε τι κάνουν στη Γερμανία, εμείς απαντούμε, δείτε τι διεκδικούν στη Γερμανία και τι συμβαίνει στη χώρα μας. Εμείς πολύ έγκαιρα καταφέραμε να βάλουμε τάξη και να απαντήσουμε σε αυτά που διεκδικούν σήμερα οι αγρότες στη Γερμανία».

Επίσης, τους κάλεσε να είναι προσεκτικοί με τους «εκπροσώπους» αγροτών, οι οποίοι προτρέπουν σε κινητοποιήσεις και να διερευνούν ποιοι είναι και ποια είναι η κομματική τους προέλευση. «Όλα αυτά έχουν κομματικό πρόσημο. Είναι υποκινούμενη η όλη προσπάθεια», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Αυγενάκης, ενώ έκανε λόγο για «βραχυκύκλωμα» σε ό,τι αφορά τα πιθανά αιτήματα.

Αναφερόμενος στους αγρότες της Θεσσαλίας, περιορίστηκε να επαναλάβει τη «συμπαράσταση» της κυβέρνησης, να αναφερθεί στις μέχρι τώρα αποφάσεις για χρηματοδοτικά προγράμματα και να πει με στόμφο πως αποτελεί «μεγάλο στοίχημα», τόσο για την κυβέρνηση όσο και προσωπικά για τον ίδιο, η ανασυγκρότηση της περιοχής.

Το κλιμάκιο που πήγε στη Θεσσαλία και οι διεκδικήσεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη μετέβη στη Θεσσαλία, όπου είχε συναντήσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και τα έργα αποκατάστασης των υποδομών. Ωστόσο, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από όσα άκουσαν και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις με στόχο το στήσιμο μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις ύψους 100% για τα προϊόντα τους που καταστράφηκαν, να αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές, όπως και να μην εφαρμοστούν στην περιοχή οι προβλέψεις της νέας ΚΑΠ που θα δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στους πληγέντες παραγωγούς θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη κουτσουρεμένη χρηματοδότησή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

► Όσο για τις καταγγελίες πως παραμένει κομμένο το ρεύμα σε δεκάδες πλημμυροπαθείς αγρότες, μόλις σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε για το θέμα, έπειτα από τρεις ημέρες σιωπής. Στη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχει «αδυναμία επανασύνδεσης» σε 93 περιπτώσεις, αποδίδοντάς την σε μη «εφικτή προσβασιμότητα».  Όπως υποστηρίζει, στις 44 περιπτώσεις «δεν βρέθηκαν οι αγρότες που θα έδιναν στον Διαχειριστή πρόσβαση στους αντίστοιχους μετρητές», ενώ στις υπόλοιπες 49, οι επανασυνδέσεις «δεν έχουν γίνει ακόμη, για τεχνικούς λόγους». 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)