Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Προετοιμασίες αγροτικών κινητοποιήσεων για στήσιμο μπλόκων στη χώρα

 

  -Συντονισμός σε Πέλλα & Ημαθία



Τις μηχανές των τρακτέρ τους προετοιμάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προετοιμάζοντας το στήσιμο μπλόκων και την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων σε σειρά περιοχών της χώρας, κλιμακώνοντας την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Συσκέψεις και τρακτέρ στις πλατείες για πανθεσσαλικό μπλόκο
Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Μετά τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά και την απόφαση να κινηθούν τα τρακτέρ στην Εθνική οδό την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου για το στήσιμο πανθεσσαλικού μπλόκου βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές επαρχιακές συσκέψεις στους νομούς, προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή των αγροτών αλλά και για να καθοριστεί το ακριβές σημείο του μπλόκου.
Στο νομό Λάρισας έγιναν συσκέψεις το Σάββατο στα Φάρσαλα και το Σαββατοκύριακο σε Γαλήνη, Αγιά, Ελασσόνα και Τύρναβο. Στην Καρδίτσα χθες Κυριακή.
Στον νομό Μαγνησίας, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Ριζόμυλο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη δένδροκαλλιεργητών Μαγνησίας στην Ζαγορά στην ταβέρνα «ο Πατής». Την Κυριακή το μεσημέρι σύσκεψη στην Μακρινίτσα Πηλίου. Επίσης την Κυριακή 21 Ιανουαρίου έγινε σύσκεψη στα Κανάλια Φερών στο κεντρικό κατάστημα του χωριού. Αντίστοιχες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και στα υπόλοιπα χωριά του Νομού Μαγνησίας.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας, αλλά και στον κόμβο Πλατυκάμπου του νομού Λάρισας. Καθημερινά βγαίνουν νέα τρακτέρ, με στόχο να «βουλιάξουν» οι πλατείες μέχρι την Κυριακή.
Την Πέμπτη, βγήκαν τρακτέρ και στο Κουλούρι Λάρισας, με τους αγρότες να καταγγέλλουν την κρατική αδιαφορία, αφού κανένας αρμόδιος φορέας «δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς είμαστε, πώς ζούμε, τι τρώμε, πού κοιμόμαστε, πώς τα βγάζουμε πέρα. Με 25 γκρεμισμένα σπίτια και τα υπόλοιπα με σοβαρές ζημιές. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τίποτα, για έναν συνοικισμό που έμεινε έρημος και θυμίζει συνοικισμό - φάντασμα. Δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις στο 100% για τα σπίτια, είτε γκρεμισμένα είτε με ζημιές. Όσον αφορά τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, οι αποζημιώσεις ήταν κοροϊδία. Με τον ιδρώτα μας και με τη δουλειά μας όλο το καλοκαίρι φτάσαμε στο σημείο της συγκομιδής και πήραμε τα πλημμυρισμένα χωράφια».

Συντονισμός σε Ημαθία και Πέλλα
Οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου και την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας στις 26 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ.
Στο μεταξύ, οι αγρότες του νομού Πιερίας παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην παλιά Εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Επίσης, από τη προηγούμενη Δευτέρα παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.
Στην Εορδαία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας κάλεσε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε διευρυμένη σύσκεψη το Σάββατο στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό. Παράλληλα προετοιμάζεται κινητοποίηση στις 26 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Με πληροφορίες από agro24.g

2 σχόλια:

(3)