Πάνω από 2 εκατομμύρια οικόπεδα που μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να οικοδομηθούν τίθενται εκτός πλαισίου εάν προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, ανέφερε στα «Νέα» πως αυτό σημαίνει ότι «πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους και μάλιστα με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου».
Σημειώνεται πως το νέο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα. Γενικός κανόνας είναι ότι τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θα μπορούν να οικοδομηθούν μόνο εφόσον έχουν πρόσωπο, τουλάχιστον 25 μέτρα, σε δρόμο, του οποίου το πλάτος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3,5 μέτρα.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες κρίσιμες και περίεργες εξαιρέσεις. Μια πρώτη εξαίρεση σε αυτόν τον γενικό κανόνα είναι οι κατοικίες για τις οποίες το πρόσωπο του οικοπέδου στο δρόμο μπορεί και να μειωθεί στα 3,5 μέτρα σε περίπτωση που το αγροτεμάχιο είναι προ του 1985 και ο δρόμος που περνάει είχε διανοιχτεί προ της 27ης Ιουλίου 1977. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει τουλάχιστον ένα σπίτι εντός ζώνης 50 μέτρων από τον άξονα της οδού και 250 μέτρων από το εν λόγω οικόπεδο.
Αν το οικόπεδο δημιουργήθηκε, μεταξύ 31η Μαΐου 1985 και 31η Δεκεμβρίου 2003 και η δόμηση αφορά κατοικία, πέρα από τα 25 μέτρα πρόσωπο σε δρόμο που χρειάζεται να έχει, θα πρέπει στην περιοχή να υφίστανται τουλάχιστον δύο παλαιότερες κατοικίες, χτισμένες εντός ζώνης 50 μέτρων από το δρόμο και να απέχουν το πολύ δύο χιλιόμετρα από το προς οικοδόμηση αγροτεμάχιο.
Τίποτα από τα παραπάνω - κανένας παριορισμός - δεν ισχύει για όσα ακίνητα μεταβιβάστηκαν την τελευταία 5ετία. Αυτοί είναι και οι ευνοούμενοι του νομοσχεδίου. Όσοι κατάφεραν να αγοράσουν οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές τα τελευταία πέντε χρόνια, για αυτά δεν απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε δρόμο που υπάρχει πριν το 1977, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαίου Συμβουλίου Τοπογράφων Μηχανικών (CLGE), Μιχάλης Καλογιαννάκης.
Εάν ένα οικόπεδο έχει δημιουργηθεί πριν από το 1985 αλλά έχει πουληθεί την τελευταία πενταετία μπορεί να οικοδομηθεί. Αντίθετα κάθε αγροτεμάχιο που δημιουργήθηκε μεταξύ 31 Μαΐου 1985 και 31η Δεκεμβρίου 2003, δεν μπορεί εκτός εάν έχει 25 μέτρα πρόσωπο σε δρόμο και δύο σπίτια σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. «Τελικά η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την επένδυση που έγινε την τελευταία πενταετία ή βάζει κι άλλες προϋποθέσεις;», αναφέρουν από το ΤΕΕ.
Το πρωτοφανές, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι πως αυτά τα οικόπεδα αποκτούν ιδιαίτερη αξία και δυνατότητα απλώς και μόνο επειδή αγοράστηκαν πρόσφατα, χωρίς να έχουν κανένα άλλο χαρακτηριστικό που να αφορά χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ή κάποιες τεχνικές προδιαγραφές.
Όπως σημειώνει με νόημα ο κ. Καλογιαννάκης «τα ακίνητα αυτά στην πλειονότητά τους είναι σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Επομένως η αξία τους πολλαπλασιάζεται και αυτές οι περιοχές (που είναι κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος) οδηγούνται σε μια άναρχη οικοδόμηση χωρίς σχεδιασμό και δικλίδες ασφαλείας».
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαίου Συμβουλίου Τοπογράφων Μηχανικών (CLGE) δίνει μάλιστα και ένα παράδειγμα που καταδεικνύει τον «παραλογισμό» του νέου πλαισίου: «Δύο αδέλφια έχουν δύο οικόπεδα (γήπεδα) ακριβώς τα ίδια. Αυτός που θα το... πουλήσει ή το πούλησε τα τελευταία πέντε χρόνια σε έναν συγγενή του (κάνοντας μια εταιρεία) μπορεί να χτίσει και ο άλλος όχι... « Και το χειρότερο είναι πως όσοι το έμαθαν από διαρροές κερδίζουν...».
«Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει κατ' ελάχιστον ασφάλεια δικαίου και ξαφνικά μια μέρα να αποφασίζει η πολιτεία την κατάργηση της περιουσίας των πολιτών», τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός. «Για να το πω πιο απλά: ακόμη κι αν το σύνολο των πολιτών επιθυμεί την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μεταβατική περίοδος μέχρι την έκδοση των Πολε- οδομικών Σχεδίων που θα εγκριθούν από το ΣτΕ, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου