Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Τώρα αποσυνδέουν τις συλλήψεις

 opla ekriktika elas

 
 
 
Περίεργη η στάση της ΕΛ.ΑΣ. που μετά τις διαρροές υποβαθμίζει τις υποθέσεις με τα εκρηκτικά

 «Δεν συνδέθηκαν οι άνθρωποι μεταξύ τους στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Συνελήφθησαν για αυτά που κατείχαν», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αφού πρώτα είχαν φουντώσει πάλι τα σενάρια περί «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ τρομοκρατών και ποινικών.

Σταδιακή αποδόμηση των σεναρίων που διέρρεαν όλο το Σάββατο και επεκτείνονταν από την τρομοκρατία και τη δολιοφθορά ως την Greek Mafia ξεκίνησε χθες το πρωί από τις επίσημες πηγές ενημέρωσης της Αστυνομίας, ύστερα από τη σύλληψη την Παρασκευή τεσσάρων ατόμων για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, στην προσπάθειά τους να… περισώσουν μια υπόθεση που έτεινε να αποδειχθεί φιάσκο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίας Δημογλίδου χθες στον ΣΚΑΪ που ανέφερε ξεκάθαρα ότι «η έρευνα της Αστυνομίας έχει δείξει ότι (σ.σ.: οι συλληφθέντες) δεν συνδέονται μεταξύ τους» και πως η επιχείρηση έγινε ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στο Τμήμα Εκβιαστών κι έλεγαν ότι συγκεκριμένα άτομα κατείχαν συγκεκριμένα αντικείμενα.

«Δεν συνδέθηκαν οι άνθρωποι μεταξύ τους στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Συνελήφθησαν για αυτά που κατείχαν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι τα πιο πολλά εκρηκτικά τα κατείχε ο 33χρονος κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού (όπως τα 2 κουτιά ΤΝΤ, τη χειροβομβίδα, περίπου 100 φυσίγγια, τη γεμιστήρα από το πολεμικό τυφέκιο, φωτοβολίδα, καπνογόνο), ενώ ο 32χρονος αρχικελευστής τα λιγότερα (τις 4 ακαριαίες θρυαλλίδες, φυσίγγια, σιδερογροθιά, πυρσούς). Φυσίγγια είχε και ο δίδυμος αδελφός του αρχικελευστή που απασχόλησε τις αρχές όταν ως «πορτιέρης» σε μαγαζί είχε «παίξει ξύλο».

Το ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν και ο 45χρονος Χρήστος Τσάκαλος που καταδικάστηκε ως μέλος της ομάδας «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και αποφυλακίστηκε το 2019 και ότι στην κατοχή του βρέθηκε «πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με 5 φυσίγγια», βοήθησε στο να διαρρέουν από αστυνομικές πηγές διάφορα προς εξέταση σενάρια.

Αδιαφορώντας για το ότι οι έρευνες περίπου μιας εβδομάδας δεν επαλήθευαν την αρχική πληροφορία των αστυνομικών που μιλούσε για δύο υπαξιωματικούς του Π.Ν. που θα πουλούσαν στον Τσάκαλο εκρηκτικά, οι διαρροές το ανέφεραν ως δεδομένο και πως δεν είχε ξεκαθαριστεί μόνο εάν θα χρησιμοποιούνταν για «τρομοκρατικό χτύπημα» ή σε υπόθεση «ποινικού ενδιαφέροντος».

Αναβίωσαν έτσι πάλι τα σενάρια περί «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ τρομοκρατών και ποινικών, ενώ το ότι οι υπαξιωματικοί υπηρετούσαν σε διοικητικές υπηρεσίες στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών έφτασε για να διαδοθεί ότι εξεταζόταν και το σενάριο να ευθύνονται για το περιστατικό δολιοφθοράς της προηγούμενης εβδομάδας στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης Σαλαμίνας-Αίγινας, με εκρηκτικό μηχανισμό σε βάθος 50 μέτρων τον οποίο ερευνά το Λιμενικό.

Η υπόθεση άρχισε να υποβαθμίζεται όταν έγινε γνωστό ότι οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, ότι η Εισαγγελία Αθηνών επικαλούμενη πως τα περισσότερα εκρηκτικά βρέθηκαν στα σπίτια των υπαξιωματικών σε Πέραμα και Πειραιά παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πειραιά, που έστειλε τους δύο στρατιωτικούς στο Ναυτοδικείο το οποίο τους άφησε ελεύθερους και τους δύο πολίτες στο Αυτόφωρο. Εκεί στον αδελφό του αρχικελευστή ορίστηκε ημερομηνία δίκης και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Τσάκαλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 μηνών, σε δίκη που δεν δόθηκε αναβολή και δεν κατέθεσαν δύο σημαντικοί μάρτυρες υπεράσπισης: ένας αστυνομικός και η γυναίκα του που θα κατέθετε σχετικά με το όπλο.

Αυτοί ήταν δύο από τους λόγους που οι συνήγοροί του θα ζητήσουν να ανασταλεί η ποινή του ώς την έφεση, ενώ με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως το δικαστήριο εφάρμοσε τον νέο Ποινικό Κώδικα πριν ακόμα ψηφιστεί. Από δικαστικούς κύκλους πάντως διέρρεε χθες ότι οι δικαστές διέταξαν τον εγκλεισμό του γιατί παραβίασε τους περιοριστικούς όρους της αποφυλάκισής του.

Οι έρευνες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα συνεχιστούν για να αναζητηθεί στα κινητά και τα ηλεκτρονικά μέσα που κατασχέθηκαν εάν και τι τύπου επαφές διατηρούσαν μεταξύ τους οι συλληφθέντες.

Πηγή:efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)