Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ευτελισμό του κοινοβουλίου...

 



...καταγγέλλει η αντιπολίτευση για το ν/σ Φλωρίδη...
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, που ανατρέπει επί το αυταρχικότερο τους προηγούμενους του 2019 με στόχο να συζητηθεί και να ψηφιστεί ταυτόχρονα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου.


Όλα τα κόμματα εξέφρασαν ενστάσεις στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, οι οποίες, όπως αναμενόταν, απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλευρά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, απέρριψαν τις κατηγορίες «για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και αιφνιδιασμό της κυβέρνησης πάνω σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο».

Οι δύο αρμόδιοι πρότειναν απλώς να αναβληθεί η σημερινή συζήτηση ώστε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να ενημερωθούν. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμός. «Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, μεσολάβησε ένας μήνας διαβούλευσης, έγιναν σχόλια, είχαμε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και με τους δικηγόρους με τους οποίες συμφωνήσαμε και καταλήξαμε σε αλλαγές. Δεν υπάρχει κάτι άγνωστο στον κύριο κορμό του νομοσχεδίου και στην συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του. Το 90% των διατάξεών του είναι γνωστές» είπε.

Ο κ. Φλωρίδης ισχυρίστηκε πως «οι αλλαγές που έγιναν και στις οποίες δεν υπήρξε διαφωνία, αφορούν αφενός κρίσιμα θέματα για ενίσχυση του κράτους δικαίου και της διαφάνειας και αφετέρου την τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές, για εταιρίες που δωροδοκούν, αλλά κυρίως σε πολιτικούς που δωροδοκούνται, οι οποίες, από 100.000 ευρώ, φθάνουν πλέον στα 4 εκ ευρώ».

Το θέμα της αναβολής της συζήτησης είχε θέσει στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο κατατέθηκε μεσάνυχτα Παρασκευής, είναι 1200 πυκνογραμμένες σελίδες, 137 άρθρα και τα 38 από αυτά δεν υπήρχαν στην διαβούλευση.

Τα υπόλοιπα κόμματα συντάχθηκαν με την πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξευτελίζει συστηματικά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)