Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Αποχώρησαν οι αγρότες...



Tι συμφώνησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε...

 
 Aποχώρησαν από το κέντρο των Βρυξελλών οι αγρότες που διαδήλωναν στην πλατεία Σούμαν της Βελγικής πρωτεύουσας, μπροστά από το κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ και το κτήριο της Κομισιόν, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι αγρότες απομακρύνθηκαν από την πυροσβεστική από σημείο στη λεωφόρο Αρ Λουά (που αποτελεί κεντρική αρτηρία η οποία συνδέει το τούνελ κάτω από την πλατεία Σούμαν και την περιοχή των θεσμών της ΕΕ με το αστικό κέντρο των Βρυξελλών) ώστε να κατασβεστεί μικρή φωτιά που είχε ανάψει στο σημείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 900 τρακτέρ κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια που προκλήθηκαν. Οι αγρότες αποχώρησαν με αστυνομική συνοδεία.

Οι αποφάσεις

Η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ήταν το «πρώτο βήμα» όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων προς τους αγρότες, και η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω τον αγροτικό κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ανέφερε ο Βέλγος υπουργός αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα γεωργίας, Νταβίντ Κλαρινβάλ, μετά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος υπουργός παρουσίασε μια σειρά από μέτρα τα οποία προωθεί η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και προτάσεις που κατέθεσαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στην ευρύτερη συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, εκτός από τις παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απλοποίηση διαδικασιών που έχει προτείνει η Κομισιόν, προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα παρά ποινές όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης (πρόκειται για ειδικό καθεστώς ενίσχυσης), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών.

Κατά τη συζήτηση της Δευτέρας, συνέχισε, οι υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν πως οι πρώτες προτάσεις της Κομισιόν για ευελιξίες στην εφαρμογή του προτύπου GAEC 8 για το ποσοστό αγρανάπαυσης, και το non-paper για την απλοποίηση των διαδικασιών που περιλαμβάνει κάποια πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι μια καλή αρχή.

 Οι Υπουργοί ωστόσο ζήτησαν πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως αυξημένη ευελιξία και για τα πρότυπα GAEC 6 (διατήρηση της οργανικής ύλης του εδάφους), GAEC 7 (εναλλαγή καλλιεργειών) και GAEC 8 (αγρανάπαυση), απλοποίηση των διαδικασιών για προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων, καλύτερο συντονισμό των ελέγχων, επανεξέταση του άρθρου 120 της ΚΑΠ, καθώς και αυξηση της de minimis ενίσχυσης.

Μετά το τέλος της συνόδου, ο Βέλγος Υπουργός και ο Επίτροπος αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι είχαν συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση αγροτών από το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης στην πλατεία Σουμάν στο κέντρο των Βρυξελλών, μπροστά στα κτήρια του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Κατά τις διαδηλώσεις, εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της Ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια.

efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν αποχωρούν. Ξεχάσανε να πάρουνε κοπριά μαζί τους όπως κάνανε παλιάααααααα. Θα επανέλθουν για να τη λουστούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)