Τα χρήματα των ίδιων των καταναλωτών που πλήρωναν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος ήταν η πηγή των κρατικών επιδοτήσεων που μοιράστηκαν αφειδώς στην προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση το παραδέχεται επισήμως μέσα στην αιτιολογική έκθεση μιας τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια. Η τροπολογία οδηγεί στην κατάργηση μιας ειδικής εισφοράς που είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2022 και πάλι μέσω τροπολογίας στον νόμο 4986.
Με βάση εκείνο τον νόμο, κάθε εταιρεία που παράγει ηλεκτρισμό καίγοντας φυσικό αέριο έπρεπε να πληρώνει εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ειδική εισφορά προκάλεσε τότε έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΗΡΩΝ, PROTERGIA).
Η κυβέρνηση όμως υποστήριζε ότι τα έσοδα από την ειδική εισφορά θα διατίθενται «για την υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους και για την υποστήριξη επενδύσεων με φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας». Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, η ειδική εισφορά έγινε 5% επί του κόστους του φυσικού αερίου αλλά και πάλι με ανώτατο ποσό τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εκείνο που ουδέποτε παραδέχθηκαν η κυβέρνηση και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ήταν ότι αυτή η ειδική εισφορά κατέληγε να επιβαρύνει τους καταναλωτές καθώς οι παραγωγοί μετακυλούσαν το κόστος στη λιανική αγορά. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως οι επιδοτήσεις προέρχονταν από ανακύκλωση χρημάτων που ήδη πλήρωναν οι καταναλωτές, ο κ. Σκρέκας το διέψευδε μετά βδελυγμίας υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα προέρχονται από το εμπόριο ρύπων και τον μηχανισμό παρακράτησης εσόδων στην παραγωγή ρεύματος.
Τώρα, όμως, που ήρθε η ώρα να καταργηθεί η ειδική εισφορά (από την 1/1/2024, άλλωστε, έχουν καταργηθεί ολοσχερώς και οι επιδοτήσεις), φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Έτσι, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται αυτολεξεί: «Η εισφορά αυτή έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος».
«Η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στη χονδρεμπορική αγορά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος των καταναλωτών», προστίθεται πριν πέσει και η υπόσχεση του... παραδείσου: «Θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές». Με άλλα λόγια, οι λογαριασμοί «φούσκωναν» για να έρχονται μετά οι επιδοτήσεις να τους «ξεφουσκώνουν»...
Το ποσό των συνολικών επιδοτήσεων που δόθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2023 μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) υπολογίζεται σε πάνω από 12 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος δόθηκε με την εκτόξευση των τιμών από το φθινόπωρο του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023.
Εκτός από την έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, πηγές εσόδων του ΤΕΜ ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός, τα δικαιώματα ρύπων, η παρακράτηση εσόδων των παραγωγών, οι λογαριασμοί ΕΛΑΠΕ και ΥΚΩ (τροφοδοτούνται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών και είναι ήδη ελλειμματικοί) και τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος όπως τα αποφάσισε συρρικνωμένα η κυβέρνηση.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου