Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Άνθισαν πιο νωρίς τα λουλούδια: Ο πιο ζεστός Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ

Άνθισαν πιο νωρίς τα λουλούδια: Ο πιο ζεστός Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ
 

  Ίσως ο Φεβρουάριος να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς τα λουλούδια είναι ήδη ανθισμένα.

Πιθανώς ο πλανήτης να βιώνει τον πιο ζεστό Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, με εμφανείς ενδείξεις όπως την πρόωρη ανθοφορία των λουλουδιών σε διάφορες χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Ιαπωνία, την έλλειψη χιονιού στις βουνοπλαγιές της Ευρώπης και θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου στο Τέξας.

Παρά την ακόμη μη οριστικοποιημένη φύση των δεδομένων, τρεις επιστήμονες δήλωσαν στο Reuters ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Φεβρουάριο του 2024 φαίνεται να είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ γι' αυτόν τον μήνα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου El Nino.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2024 θα είναι ο ένατος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η παγκόσμια θερμοκρασία θα σπάει το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Η NOAA θα δημοσιεύσει τα οριστικά της στοιχεία για τον Φεβρουάριο περίπου στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σημαίνουν ότι «η άνοιξη έρχεται νωρίτερα. Ήμουν χθες στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Καρολίνας και είδα ολάνθιστα δέντρα, με λουλούδια παντού και σκέφτηκα είναι Φεβρουάριος. Μοιάζει πολύ περίεργο», εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα η Κάριν Γκλίσον, επιστήμονας στη NOAA.

Στο Τόκιο, οι κάτοικοι αντίκριζαν τα ανθισμένα κεράσια να καλύπτονται από λουλούδια περίπου έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ στην Πόλη του Μεξικού, τα δέντρα γιακαράντα, που συνήθως ανθίζουν στα τέλη Μαρτίου, έχουν ήδη καλυφθεί με μοβ λουλούδια από τον Ιανουάριο.

Καθώς το χιόνι λιώνει στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, οι πίστες σκι γεμίζουν λάσπη και παραμένουν άδειες στη Βοσνία και την Ιταλία, ενώ ένα γαλλικό θέρετρο σκι αρχίζει να προσφέρει διαδρομές για... ποδήλατο και πεζοπορία.

Στις ΗΠΑ, η θερμοκρασία ανέβηκε έως και 22 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό αυτή την εβδομάδα, με την πόλη Κιλίν στο Τέξας να σπάει το ρεκόρ με 38 βαθμούς Κελσίου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αναστάτωση στα οικοσυστήματα και έχει δραματικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τον φυσικό Άντερς Λέβερμαν από το Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα είναι καλοκαίρι, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρες, σύμφωνα με την επιστήμονα Τζέιν Μπόλντουιν από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Κύματα καύσωνα έχουν πλήξει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ η υψηλή θερμοκρασία και η ξηρασία έχουν οδηγήσει σε μεγάλες πυρκαγιές, ιδίως στο Σαντιάγο, με τραγικά αποτελέσματα.

Παρά την πιθανή υποχώρηση του φαινομένου El Nino, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 2024 εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή πιθανότητα να καταγραφούν ακόμη πιο ακραίες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ, υπάρχει 22% πιθανότητα να καταρρίψει το 2024 το παγκόσμιο θερμοκρασιακό ρεκόρ του 2023, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μία από τις πέντε θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ. 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)