Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Άγρια σύγκρουση για τα Τέμπη στη Βουλή: Το δεύτερο «μπάζωμα» και το λαϊκίστικο μεροκάματο

 Άγρια σύγκρουση για τα Τέμπη στη Βουλή: Το δεύτερο «μπάζωμα» και το λαϊκίστικο μεροκάματο

 

 
 Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη.

Σκληρό μπρα ντε φερ στην Βουλή για τα Τέμπη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της ΝΔ, το οποίο περιλαμβάνει και τις πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων της μειοψηφίας και η οποία σηματοδότησε και επίσημα το κλείσιμο της εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία.

«Λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκίστικο μεροκάματο»

Η ΝΔ υπεραμύνθηκε των θέσεών της και του συμπεράσματος στο οποίο καταλήγει το πόρισμά της, πως φταίει το ανθρώπινο λάθος για το δυστύχημα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους τόσο για το πόρισμα όσο και για την απουσία του πρωθυπουργού από την συζήτηση.

Ο Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, καταλόγισε στην αντιπολίτευση συστηματική απόπειρα εκμετάλλευσης της τραγωδίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση είναι τρομερά ανεκτική απέναντι σε κόμματα που επιδιώκουν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, βγάζοντας έτσι το λαϊκίστικό τους μεροκάματο.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα Καρυστιανού για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε: «Γιατί δεν λέτε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση; Ποιος κάνει εκμετάλλευση, εμείς που λέμε την αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκίστικο μεροκάματο.

«Επιβεβαίωση συγκάλυψης η απουσία Μητσοτάκη»

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψουν ευθύνες, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση.

«H σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη – και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη 
χώρα».

Ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας».

Κόντρα Βορίδη – Φάμελλου

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε «να μην υπάρξει αμνηστία των ποινικών ευθυνών των κ.κ. Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλου, αναφορά που πυροδότησε αντιπαράθεση με τον Μάκη Βορίδη.

«Υπάρχουν ενδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται με το έγκλημα των Τεμπών, έχετε όμως αποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα, το κάνατε και τον περασμένο Νοέμβριο», είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λέμε να πάρουμε μια απόφαση ομόφωνα, να ελέγξει η Δικαιοσύνη όλα τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων, που τελέστηκαν δια της παραλείψεως; Αντέχετε; Γιατί κρύβονται;», είπε, κατηγορώντας για υποκρισία στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε σε συνέντευξη του ότι τον τελικό λόγο για τα Τέμπη τον έχει μόνον η Δικαιοσύνη.
«Καταλαβα οτι εχετε αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων από υπουργούς. Θα καταθέσετε πρόταση προανακριτικής; Εμφανίζεστε ως διαπρύσιος κήρυκας και μας εγκαλείτε επειδή εμείς δεν αναγνωρίζουμε ποινικές ευθύνες. Θα καταθέσετε τέτοια πρόταση; Ναι ή όχι;», ρώτησε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο.

Πυρά σε Βορίδη-Μητσοτάκη από Χαρίτση

Βολές κατά του υπουργού επικρατείας για τον τρόπο με το οποίο υπεραμύνθηκε του πορίσματος της ΝΔ και της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε και ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Κ. Βορίδη μιλάγατε 35 λεπτά, χρησιμοποιήσατε άπειρες νομικίστικες σοφιστείες, στρεψοδικίες για να παίξετε το ρόλο του αντ’ αυτού και να βγάλετε λάδι τον Μητσοτάκη που είναι απών. Όπως απόντες είναι και οι βουλευτές σας, 20 είναι εδώ από τους 158 την ώρα που η Ελλάδα βοά», επισήμανε καλώντας τον κ. Βορίδη να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης αν θα πει ναι σε αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική εσείς που θέλετε να χυθεί άπλετο φως θα το ψηφίσετε αυτό το αίτημα;», ρώτησε, τονίζοντας πως το «καθήκον της Βουλής όταν υπάρχουν 57 ανθρωποκτονίες είναι να συσταθεί προανακριτική επιτροπή» και πως ο κόμσος «εναποθέτει στον πολιτικό κόσμο την ευθύνη να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη και να μιλήσει για το έγκλημα και όχι για την κακιά την ώρα».

«Είστε αγέλη εξουσίας»

«Διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία. Αυτό είναι πλέον το πάγιο μοτίβο σας. Είστε μια αγέλη εξουσίας, όταν απειλείστε, μετατρέπεστε σε ύαινες και επιτίθεστε σε πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και συγγενείς θυμάτων», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναφέροντας την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελέως.

Παράλληλα στηλίτευσε και αυτός, την απουσία Μητσοτάκη καταγγέλλοντας πως έχει «καβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας» και πως είναι «προκλητικά απών» από τη Βουλή. «Όφειλε να είναι εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα Τέμπη θα συμβολίζουν για πάντα την ηθική και πολιτική σας χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά.

Για νομικίστικες σοφιστείες για να βγάλει λάδι τον πρωθυπουργό που επέλεξε να είναι απών, έκανε λόγο παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Συνεχίστηκε η βεντέτα Μαρκόπουλου – Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και στην Ολομέλεια, η κόντρα του Δημήτρη Μαρκόπουλου με την Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε ξεκινήσει από την επιτροπή, με τον βουλευτή της ΝΔ να την χαρακτηρίζει ως «πολιτική χούλιγκαν» και την ίδια να ακούγεται να χαρακτηρίζει από τα έδρανα τον πρόεδρο της εξεταστικής ως «ανδρείκελο».

Όλα άρχισαν, όταν ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κατήγγειλε πως ορισμένες πολιτικές δυνάμεις είδαν την τραγωδία των Τεμπών ως «μια ρεβάνς, ως come back του ανορθολογισμού», σχολιάζοντας πως τα ακραία κόμματα κανιβάλισαν την εξεταστική επιτροπή.

«Τι μας λέτε; Ότι έχετε το μονοπώλιο του πόνου; Το μονοπώλιο του μίσους έχετε. Εμπορος και εργολάβος του πόνου είστε κυρία Κωνσταντοπούλου. Όλοι μας πονέσαμε, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, απευθυνόμενος στην Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και συνολικώς στην αντιπολίτευση.
Ζητώντας το λόγο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την παρέμβαση Μαρκόπουλου «ντροπιαστική» και «σκαιά», καταλογίζοντάς του ύβρεις και μπούλινγκ.

Βολές και από τα υπόλοιπα κόμματα

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα».

«Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος των Τεμπών: Ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ρίψασπις. Έπρεπε να είναι εδώ, είτε για να υπεραμυνθεί σε όσα πρεσβεύει η ΝΔ είτε για να αναλάβει ευθύνες», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Πηγή:dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)