Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

MEGAλο χτύπημα: Για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σύννεφα στο Μαξίμου

MEGAλο χτύπημα: Για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σύννεφα στο Μαξίμου
 

  Metron Analysis: Η βουτιά των 5 μονάδων σε ένα μήνα και η φθορά της εικόνας του Κ. Μητσοτάκη.

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία, για πρώτη φορά από την άνοδό της στην εξουσία, αποτυπώνουν σημαντικές φθορές στην εικόνα της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Και όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, οι φθορές αυτές οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων, αφού δεν είναι μόνο η παρατεταμένη ακρίβεια που προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες και ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που δίχασε τη ΝΔ και την κοινωνία, αλλά και η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, η οποία φαίνεται να αφήνει πληγές στην κυβερνητική πλειοψηφία. Γεγονός που δείχνει ότι η πορεία προς τις Ευρωεκλογές δεν θα είναι ανέφελη και ενδεχομένως θα απαιτηθεί αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο, πάντως, αν και γνωρίζει ότι η διαχείριση των Τεμπών κόστισε πολιτικά στη ΝΔ, εσχάτως ακολουθεί επιθετική τακτική, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, άνω του 70% εκτιμά ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη διότι επιχειρείται συγκάλυψη των υπευθύνων.

Ιδιαίτερα η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα και των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και προκαλεί συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού για πρώτη φορά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,6% (προηγούμενη μέτρηση Φεβρουαρίου 28,5%), ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού σημειώνει πτώση με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του να περιορίζονται στο 39%. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Δ. Κουτσούμπας συγκεντρώνει περισσότερες θετικές γνώμες από τον πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,4% (προηγούμενη μέτρηση Φεβρουαρίου 36,5%).

Βεβαίως, η ΝΔ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημειωτέον περνάει ξανά στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 15,1% από 13,3 στην δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου και με 11,8% (από 10,4 στην δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου) στην πρόθεση ψήφου. Η ταυτόχρονη πτώση των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη μικρή άνοδο των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ένα εύρημα που δεν περνάει απαρατήρητο.

Το ίδιο και η σταθερή δυναμική των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου να αγγίζει σχεδόν το 10% και τη Νίκη να περνάει οριακά τον πήχη του 3%.

Έντονη δυσαρέσκεια για τα Τέμπη

Η διαχείριση των ερευνών της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να επηρεάζει σημαντικά την κρίση των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί». Το 66% των ερωτηθέντων, εξάλλου, εκτιμά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση ενώ ακριβώς το ίδιο είναι το ποσοστό (66%) των αρνητικών κρίσεων για την κυβέρνηση που καταγράφει τα χειρότερα νούμερα της πενταετίας της.

«Τα καμπανάκια έχουν αρχίσει να χτυπούν. Αν δεν τα ακούσουμε, μπορεί να βιώσουμε οδυνηρές εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές» λένε γαλάζιοι βουλευτές που φοβούνται ότι τους επόμενους μήνες τα προβλήματα θα αυξάνονται αντί να μειώνονται. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)