Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι μετά από 102 χρόνια

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι μετά από 102 χρόνια
 

  Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη άνοιξε για πρώτη φορά μετά το 1922

Άνοιξε σήμερα το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα ιστορικά κτήρια της πόλης - για πρώτη φορά μετά το 1922 - για θρησκευτικούς λόγους, καθώς οι Μουσουλμάνι γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και λειτουργεί ως δημοτική πινακοθήκη, το οποίο παραχωρήθηκε στους Μουσουλμάνους για την τέλετη της προσευχής για την εορτή της λύσεις της νηστείας του Ραμαζανιού.

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ ο ιμάμης που πήγε στη Θεσσαλονίκη, επιλέγη από το ελληνικό κράτος και είναι απεσταλμένος από το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα.

Αρκετοί από τους πιστούς, μιλώντας στην ΕΡΤ για το Γενί Τζαμί, σημείωσαν πως δεν ήξεραν ότι λειτουργούσε ισλαμικό τέμενος στην πόλη, ενώ ήδη αρκετοί έχουν συρρεύσει στο κτίριο.

Η προσευχή θα διαβαστεί στα αραβικά αλλά και στα ελληνικά, ενώ πλήθος κόσμου που κατοικεί και ήρθε να επισκεφθεί την πόλη, έχει σπεύσει στο κτίριο για να προσευχηθεί.

Το μνημείο και η Ιστορία του

Το Γενί Τζαμί ανεγέρθηκε στη συνοικία των Πύργων, ή Χαμηδιέ, στο διάστημα 1900-1903, υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β', σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Viteliano Posseli, οποίος είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του εκσυγχρονιζόμενου, τότε, προσώπου της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από εξισλαμισθέντες, από δύο και πλέον αιώνες, Εβραίους της πόλης, επιφανείς Ντονμέδες. Είναι εμφανής η σύμμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της παράδοσης τους, σε συνδυασμό με τη μουσουλμανικό πνεύμα του χώρου.

Το Γενί Τζαμί διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με απεικόνιση φυτικών συμπλεγμάτων, κατά μίμηση αρχαίων αραβουργημάτων.

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, το Γενί Τζαμί στέγασε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιο φυλάσσεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των προχριστιανικών χρόνων, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες μας το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

2 σχόλια:

  1. Ε ρε και να γινόταν επί Τσίπρα, ....😁😁. Θα είχε πάρει φωτιά 🔥 το κράτος. Χαχαψαχα...!! Καημένοι δεξιουλιδες τι σας έτυχε πάλι.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με νόμο Παρασκευόπουλου άνοιξε το τζαμι🤣🤣🤣
    Όπως και ο γάμος ομοφυλόφιλων ζευγαριών
    🤣🤣🤣
    Αλλά τα ζωάδια μιλάνε; Δε μιλάνε.😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)