Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Εκθετη η κυβέρνηση, λέει η αντιπολίτευση μετά την έκθεση-κόλαφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 Εκθετη η κυβέρνηση, λέει η αντιπολίτευση μετά την έκθεση-κόλαφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 
 
Λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης ρίχνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

Ερωτήματα και αντιδράσεις προκάλεσε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκθέτει την Ελλάδα, με τις ΗΠΑ να «παγώνουν» την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται με κακόβουλα λογισμικά, όπως το Predator.

Ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στις αναφορές της έκθεσης στη μεταχείριση μεταναστών και κρατουμένων, τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και την αστυνομική βία.

Αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η έκθεση και η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάδοσης και κατάχρησης των λογισμικών παρακολούθησης (spyware), όπως τεκμηριώνεται σήμερα από τις εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα για την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε 13 άτομα που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη και πώληση spyware ή που είναι μέλη της οικογένειας των εμπλεκομένων. Αυτά τα άτομα έχουν διευκολύνει ή έχουν αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την κακή χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία έχει στοχεύσει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και άλλους επικριτές, καθώς και προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στη θεώρηση βίζας είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης των εμπορικών λογισμικών κατασκοπείας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περιορισμούς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη χρήση spyware που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχους στις εξαγωγές και κυρώσεις, αλλά και την προώθηση της λογοδοσίας και τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για τον εντοπισμό καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρήσεων, την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θυμάτων».

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε σήμερα έκθεση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Δείτε ΕΔΩ

Σε σχέση με το Predator η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Μια έκθεση από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιούσε spyware "ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής", αλλά χρησιμοποιούσε το κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον "δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών", και εξήγαγε το spyware σε χώρες με φτωχές επιδόσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην υπάλληλος της Meta με διπλή ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, η οποία, σύμφωνα με έκθεση των New York Times στις 20 Μαρτίου, εργαζόταν σε θέματα πολιτικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδος μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021. Η αντιπολίτευση και τα διεθνή μέσα υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις αρχές της χώρας».

«Τον Ιούλιο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν πέσει θύματα απόπειρας να στοχευθούν με το spyware Predator. Η Αρχή είπε ότι δεν είχε στοιχεία που να δείχνουν την προέλευση αυτών των προσπαθειών, αλλά πρόσθεσε ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη».

Ελευθερία του Τύπου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά σεβάστηκε αυτό το δικαίωμα» για να συμπληρώσει ότι εγχώρια και διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως δημοσιογράφοι και ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πίεση προκειμένου να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή να μην παρουσιάζουν σκάνδαλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα ειδική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το 2023 δεν εμφάνισε καμία πρόοδο στο μέτωπο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει προβληματισμό για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχε αναδείξει και το πρόσφατο ψήφισμά - ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, αναφέρεται στη "σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση" μεταναστών και κρατουμένων, σε στοχευμένη βία σε βάρος φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και σε εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υιοθετεί τις αναφορές της αντιπολίτευσης και των διεθνών ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις ελληνικές αρχές στη χρήση του Predator. Εστιάζει δε στα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που κατέδειξαν ότι τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες έχουν πέσει θύματα του κακόβουλου λογισμικού. Κάνει δε ειδική μνεία στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στις ανησυχίες τους αφενός για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αφετέρου για τον κυβερνητικό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης».

«Τέλος, μόνον απαρατήρητες δεν περνούν οι επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών και για το π;vς οι καταδικασμένοι επίορκοι αποφεύγουν τη φυλάκιση. Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνει δε πλήρως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θλίβεται που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ. Για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ν. Φίλης: Η εκθεση που πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα πολίτη

«Ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», χαρακτηρίζει την έκθεση ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Νίκος Φίλης.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Έκθεση του State Department για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι τα περιστατικά που αναφέρονται δεν προέρχονται μόνο από διαμαρτυρίες κομμάτων της Αριστεράς, κινημάτων ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που για την κυβέρνηση διαβάλλονται ως οι "συνήθεις ύποπτοι" που της επιτίθενται για αντιπολιτευτικούς σκοπούς, καθιστά την Έκθεση αυτή, ντοκουμέντο βαρύνουσας σημασίας. Άλλωστε, είναι η κυβέρνηση που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι αποτελεί δεδομένο, πιστό και απολύτως προβλέψιμο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 10.000 λέξεις της Έκθεσης του Αμερικανικού ΥΠΕΞ που αφορούν την Ελλάδα, "παρελαύνουν" οι υποκλοπές και η χρήση του Ρredator, το έγκλημα στην Πύλο και ο πνιγμός των 600 προσφύγων, η αστυνομική βία, τα βασανιστήρια, η εξευτελιστική και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και γενικά τις ευάλωτες ομάδες, η άθλια κατάσταση σε φυλακές και κρατητήρια, τα συνεχή pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η κυβερνητική διαφθορά, ειδικά στο χώρο της Αστυνομίας.

Η Έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα πολίτη σε συνάρτηση με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Τι θα κάνει τώρα απέναντι σε αυτή τη νέα ντροπή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα καταγγείλει και τον κύριο Μπλίνκεν, ως ενεργούμενο της Αριστεράς;

Για εμάς, τη Νέα Αριστερά, ένας δρόμος υπάρχει απέναντι στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, την ακροδεξιά διολίσθηση και την "ορμπανοποίηση" της χώρας. Ο καθημερινός αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Καθώς και η πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Για μια άλλη πολιτική. Με ισχυρή την παρουσία της Νέας Αριστεράς. Με πρώτο αποφασιστικό βήμα, τις Ευρωεκλογές». 

Πηγή:dnews.gr

1 σχόλιο:

(3)