Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Το Politico προβλέπει ότι τα δύο κόμματα της Ακροδεξιάς θα ξεπεράσουν σε έδρες το Λαϊκό Κόμμα

Ευρωεκλογές 2024: Το Politico προβλέπει ότι τα δύο κόμματα της Ακροδεξιάς θα ξεπεράσουν σε έδρες το Λαϊκό Κόμμα
 

 

 Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα είναι περισσότεροι από το ΕΛΚ στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει το Politico.

Οι ευρωβουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις Ευρωεκλογές 2024, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από το Politico.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα πέσει στη δεύτερη θέση, καθώς τα κόμματα της ακροδεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν ενωθούν, όμως αυτό αντανακλά τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά κάτι το οποίο θα φέρει μια νέα πολιτική χροιά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την προβολή της δημοσκόπησης POLITICO Poll of Polls για το επερχόμενο νομοθετικό σώμα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) - οι δύο κύριοι δεξιοί σχηματισμοί - βρίσκονται σε πορεία για συνολικά 144 έδρες.

Υπάρχουν επίσης και άλλα κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Φίντες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες.

Η Ανακατάληψη της Γαλλίας συγκεντρώνει δημοσκοπικά 5 έδρες, η Συνομοσπονδία Ελευθερία και Ανεξαρτησία της Πολωνίας 6και το φιλοκρεμλινικό κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας 3 έδρες.

Αυτό ανεβάζει τους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές σε 184.

Το πώς αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα συσπειρωθούν μετά τις εκλογές είναι ακόμη στον αέρα, σχολιάζει το Politico.

Μαρίν Λεπέν και Τζόρτζια Μελόνι

marin-lepen_6a619.jpg

Η Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) της Γαλλίας φλερτάρει την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Κοινοβούλιο και να γίνει μια από τις κορυφαίες πολιτικές «οικογένειες» της Ευρώπης. Ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να γίνει το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς, αλλά έχει επίσης λάβει πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν.

Τα φιλοουκρανικά μέλη του ECR απέκρουσαν την ιδέα της ένταξης του Φίντες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην ομάδα τους.

Άλλοι, όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Βελγίου, έχουν ήδη αμφισβητήσει την ένταξη του ουγγρικού κόμματος στο ECR.

Οι ομάδες ID και ECR απέχουν ακόμη και τώρα πολύ από ένα μονολιθικό μπλοκ, με τα μέλη τους να ψηφίζουν συχνά κατά της πλειοψηφίας - γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι ομάδες των οποίων τα κόμματα-μέλη καθορίζονται από τα εθνικά συμφέροντα και την κυριαρχία δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα ψηφίζουν από κοινού για κάθε θέμα.

Αντ' αυτού, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρδέλλα έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επιτύχει μια «μειοψηφία αποκλεισμού» σε συγκεκριμένους φακέλους. 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)