Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ποινικοποιούν τη διαμαρτυρία στη Γερμανία: «Εγκληματική οργάνωση» ο ακτιβισμός για το κλίμα

Ποινικοποιούν τη διαμαρτυρία στη Γερμανία: «Εγκληματική οργάνωση» ο ακτιβισμός για το κλίμα
 

 

 Πέντε ακτιβιστές του κλίματος της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά» στη Γερμανία κατηγορούνται για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης».

Πέντε μέλη της οργάνωσης Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) της Γερμανίας κατηγορήθηκαν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», με τους ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων να καταγγέλλουν πως πρόκειται για μια απόφαση που θα μπορούσε να ποινικοποίησει εν γένει κάθε κίνηση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της εκστρατείας για την κλιματική κρίση.

Οι Mirjam Herrmann 27 ετών, Henning Jeschke 22 ετών, Edmund Schulz 60 ετών, Lukas Popp 25 ετών και Jakob Beyer 30 ετών, κατηγορήθηκαν βάσει του άρθρου 129 του γερμανικού ποινικού κώδικα. Σύμφωνα με παρατηρητές πρόκειται για την πρώτη φορά που ο εν λόγω νόμος εφαρμόζεται για τη δράση μιας μη βίαιης δράσης διαμαρτυρίας.

Οι εισαγγελείς στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου κατηγόρησαν τους πέντε ακτιβιστές για δώδεκα «επιθέσεις» όπως τις χαρακτήρισαν, μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαΐου 2023, εναντίον διυλιστηρίων πετρελαίου, του αεροδρομίου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και του Μουσείου Barberini, στο Πότσνταμ.

Οι «επιθέσεις» της «εγκληματικής οργάνωσης» ήταν πως προσπάθησαν να κλείσουν σταθμούς άντλησης πετρελαίου, απέκλεισαν διαδρόμους του αεροδρομίου και πέταξαν πουρέ πατάτας σε μια ελαιογραφία του Μονέ.

«Υπάρχει επαρκής υποψία ότι οι πέντε κατηγορούμενοι συμφώνησαν με άλλα μέλη ενός παρακλαδιού της Letzte Generation να διαπράξουν εγκλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφεραν οι εισαγγελείς και πρόσθεσαν: «Η ομάδα αυτών των ατόμων δεν στόχευε μόνο σε μια μακροχρόνια δράση, αλλά αποσκοπούσε και σε ένα κοινό στόχο».

Οι ακτιβιστές, ακούγοντας το πρωτοφανές κατηγορητήριο, τόνισαν πως όλες οι διαμαρτυρίες τους ήταν δημόσιες, ανοιχτές και μη βίαιες, καταγγέλλοντας την εφαρμογή ενός τόσο ακραίου νόμου εναντίον τους. «Είναι η πρώτη φορά στη γερμανική ιστορία που μια ομάδα διαμαρτυρίας για το κλίμα που χρησιμοποιεί μέτρα ειρηνικής πολιτικής ανυπακοής κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση», τόνισε ο Mirjam Herrmann.

Επικίνδυνη κατηγορία για τη δημοκρατία

«Πρόκειται για μια κατηγορία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημοκρατία και το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Η κατηγορία μετατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, την ελευθερία του λόγου και την πολιτική συνάθροιση σε έγκλημα απλώς και μόνο επειδή κάποιο νόμοι παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτή η κατηγορία προορίζεται για τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η κατηγορία ποινικοποιεί κάθε πράξη υποστήριξης προς την ομάδα Letzte Generation. Αυτή η κατηγορία δημιουργεί ένα τεράστιο ζοφερό προηγούμενο για όλες τις διαμαρτυρίες για το κλίμα στη Γερμανία».

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι κατηγορίες, που ασκήθηκαν από το γραφείο του δημόσιου εισαγγελέα στην πόλη Neuruppin, έρχονται μετά από διετή έρευνα για τις δραστηριότητες της Letzte Generation, που περιελάμβανε επιδρομές τα ξημερώματα σε σπίτια υποστηρικτών, υποκλοπές στα τηλέφωνα, ακόμη και κλείσιμο του ιστότοπου της οργάνωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως μια καταδικαστική απόφαση ακόμη και για έναν εκ των πέντε κατηγορουμένων θα μπορούσε να μετατρέψει την Letzte Generation σε «απαγορευμένη οργάνωση», ποινικοποιώντας κάθε δραστηριότητα που την προβάλλει ή προωθεί τους σκοπούς της, οικονομικά, υλικοτεχνικά, πολιτικά, νομικά ή ακόμη και επικοινωνιακά.

«Με το κατηγορητήριο, η ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας για το κλίμα στη Γερμανία φτάνει σε ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης», δήλωσε η Paula Zimmermann, ειδικός για την ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στη Διεθνή Αμνηστία Γερμανίας. «Η παράγραφος 129 του γερμανικού ποινικού κώδικα είναι για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η εφαρμογή του στη μη βίαιη διαμαρτυρία ποινικοποιεί τη συμμετοχή των πολιτών και, κατά συνέπεια, περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η απονομιμοποίηση και ο εκφοβισμός της αντιλαϊκής διαμαρτυρίας χρησιμοποιώντας το ποινικό δίκαιο είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι, όπως κατοχυρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο γερμανικό σύνταγμα. Ανησυχούμε πολύ για αυτή την εξέλιξη και καλούμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στις αποφάσεις του».

Σημειώνεται πως παρόμοιες έρευνες διεξάγονται και από τους εισαγγελείς στο Μόναχο και στο Φλένσμπουργκ για μέλη της Letzte Generation, όπως αναφέρει η εφημερίδα Der Spiegel. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)