Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά με 172-192 έδρες, Μακρόν με 150-170, Λεπέν με 132-152

 

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά με 172-192 έδρες, Μακρόν με 150-170, Λεπέν με 132-152


Όλη η Ευρώπη «κοιτάει» στη Γαλλία και τις εκλογές που επηρεάζουν τα πάντα.

Η Γαλλία (και η Ευρώπη) πλέον ξέρει ότι υπάρχει μεγάλη ανατροπή στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών με τον αριστερό συνασπισμό να προηγείται παρά το ότι τα πρώτα exit polls «έδειχναν» Λεπέν.

Tο Νέο Λαϊκό Μέτωπο με βάση τα exit polls κερδίζει από 172 και 192 έδρες, το Ensemble από 150 έως 170 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, από 132 έως 152 έδρες.

Από την πλευρά του, από τις πρώτες δηλώσεις του ο Μελανσόν ζήτησε να κυβερνήσει, κάνοντας λόγο για ήττα Μακρόν, την ώρα που τα πρώτα αποτελέσματα «δείχνουν» ότι η Αριστερά προηγείται με 172-192 έδρες, ακολουθεί Μακρόν με 150-170, Λεπέν με 132-152.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, νικώντας όπως δείχνουν οι τελικές εκτιμήσεις τον Εθνικό Συναγερμό.

Advertisement

Απαραίτητη υποσημείωση ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό. Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε πως, «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση».

Μελανσόν: Αποτέλεσμα - ανάσα για τον λάο της Γαλλίας - Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως, «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

Παράλληλα, τόνισε πως, «αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του».

Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, τονίζοντας ότι «θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση».

«Παρά το ότι η προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου σημαδεύτηκε από ανώμαλες συμμαχίες, το RN επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του» συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, η συμμαχία της ντροπής και οι εκλογικές συμφωνίες του Εμανουέλ Μακρόν και του Γκαμπριέλ Αττάλ με τους ακροαριστερούς σχηματισμούς στερούν από τον γαλλικό λαό μια πολιτική ανάκαμψης.

Απόψε, αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της ακροαριστεράς», κατέληξε ο Μπαρντελά.

Συμμετοχή - ρεκόρ στις γαλλικές εκλογές

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, ένα ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ο αριστερός συνασπισμός του μετώπου προηγείται τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού όσο και του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Ipsos Talan.

Οι 577 συνολικά βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία σε δύο γύρους (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Την Κυριακή έγιναν εκλογές για 501 έδρες, αφού δεκάδες βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2024 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 67%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1981 και έπειτα, δηλαδή εδώ και 43 χρόνια.


Νωρίτερα, στις 17:00 ώρα Γαλλίας (18:00 Ελλάδας) είχε ανακοινωθεί ότι η συμμετοχή έφτανε στο 59,71%.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα εκλογικά κέντρα

Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι αρκετά κρίσιμη. Για τον λόγο αυτό, τουλάχιστον 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές, ώστε να διασφαλίσουν ότι «εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές» δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος.

Υπό τον φόβο επεισοδίων, οι περισσότερες πολυτελείς μπουτίκ της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και πολλά άλλα καταστήματα ανακοίνωσαν ότι θα έχουν κατεβασμένες τις βιτρίνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)