Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ως «Γκρίζοι Λύκοι» διαδήλωσαν χιλιάδες Τούρκοι οπαδοί στη Γερμανία...

 



Στο γήπεδο για τον αγώνα κόντρα στην Ολλανδία μετέβη και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν,..
Καθόλου δεν άρεσε στην Άγκυρα η τιμωρία που επέβαλε η UEFA στον Τούρκο ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ, επειδή κατά τον πανηγυρισμό του στο ματς με την Αυστρία (για τους «16» του Euro 2024) σχημάτισε το σήμα των «Γκρίζων Λύκων». 


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τιμώρησε τον Ντεμιράλ με ποινή αποκλεισμού δύο αγώνων, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο ματς των προημιτελικών κόντρα στην Ολλανδία, στο Βερολίνο.


Το βράδυ του Σαββάτου λοιπόν, πριν από την έναρξη της αναμέτρησης Ολλανδία - Τουρκία, χιλιάδες Τούρκοι οπαδοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Βερολίνου, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων».


Η αστυνομία του Βερολίνου παρενέβη, προκειμένου να διαλύσει την πορεία των Τούρκων οπαδών, καλώντας όσους είχαν εισιτήριο για το ματς, να κατευθυνθούν προς το γήπεδο και να μη συνεχίσουν τους συγκεκριμένους χαιρετισμούς. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί περιφρουρούν τους δρόμους του Βερολίνου, καθώς οι συνθήκες γύρω από τον ποδοσφαιρικό αγώνα χαρακτηρίστηκαν «άκρως επικίνδυνες».



Η οργή της Άγκυρας δεν αφορά μόνο τους οπαδούς, αλλά έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Μάλιστα, στο γήπεδο για τον αγώνα μετέβη και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα του προκειμένου να ταξιδέψει στο Βερολίνο. «Ρωτάει κανείς γιατί η φανέλα της εθνικής Γερμανίας έχει έναν αετό ή η φανέλα της Γαλλίας έναν κόκορα; Ο Μερίχ (Ντεμιράλ) έδειξε τον ενθουσιασμό του με αυτή τη χειρονομία», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την τιμωρία Ντεμιράλ.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι ένα υπερεθνικιστικό παρακλάδι νεολαίας του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, ενός συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν. Η ακροδεξιά οργάνωση είναι εκτός νόμου στη Γαλλία και το σύμβολό της απαγορεύεται στην Αυστρία. Είναι επίσης υπό παρακολούθηση στη Γερμανία. Η χειρονομία Ντεμιράλ αναζωπύρωσε στη Γερμανία τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων» να τεθεί εκτός νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)